9 - 04 - 2024
مسیر بازار جهانی کامودیتی به کدام سمت است؟
مدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی مسیر کامودیتیها در بازارهای جهانی را تشریح کرد و افزایش قیمت کامودیتیها را بر کلیت بازار سرمایه موثر دانست. هلن عصمتپناه در گفتوگو با صدای بورس شرایط کامودیتیها را بررسی کرد و گفت: روند قیمت کامودیتیها به عوامل بسیار مختلفی بستگی دارد، به عنوان منابع طبیعی در روند رشد یا نزول مانند تورم ارزش دلار آمریکا میزان عرضه و تقاضا، جنگ، بلایای طبیعی و سیاستهای پولی مالی کشورها و سایر عوامل دیگر اشاره کرد.
وی ادامه داد: مشاهده کردید سال گذشته میلادی سال مناسبی برای کامودیتیها نبود اما در سال ۲۰۲۴ انتظار میرود شرایط برای کامودیتیها بهبود یابد. مانند سالهای گذشته عوامل تاثیرگذار بر کامودیتیها شاهد مدل سیاست مالی انبساطی دولتمردان چین بودیم که شدیدترین میزان کاهش نرخ بهره را در پیش گرفتند که این موضوع باعث تاثیر مثبت بر قیمت سنگآهن فولاد و مس میشود، همچنین بیماری کرونا اثراتی بر نرخ جهانی کامودیتی گذاشت.
عصمتپناه با اشاره به اینکه شرایط مناسبی را برای فلزات اساسی در سال گذشته میلادی به جز مس و فولاد و سنگآهن شاهد نبودهایم، گفت: املاک و مستغلات به خصوص در کشور چین که بیشترین مصرفکننده فولاد است و رکود ساختوسازی که به دلیل بحرانها ایجاد و باعث شد تقاضای جهانی برای فولاد بالا برود و همچنان شاهد کاهش تولید فولاد و صادرات آن در این کشور هستیم و این باعث میشود تقاضا برای فولاد پابرجا بماند.
وی افزود: چین در اواخر سال ۲۰۲۳ با تحریک بازار مسکن این ۳ کامودیتی را قیمت صعودی نگه داشت و صنعت ساختوساز همچنین تعیینکننده قیمت دیگر فلزات است. از دیگر متغیرهای متاثر بر این صنعت میتوان از بحث عرضه و تقاضا و فصل سرما و گرما حاملهای انرژی نام برد. باید به این نکته توجه داشت در برخی مواقع قیمت تیرآهن وابسته به روند قیمتی نفت است.
مدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی تصریح کرد: درخصوص فلز مس که همچنان تقاضا برای این فلز بالا است چین قدرت زیادی در تولید فلز مس ندارد. این فلز در کشور شیلی و استرالیا به صورت بالا عرضه میشود، به همین منظور تقاضا را برای باسازی خانهها بالا نگه میدارد و در صنعت خودروسازی به عنوان مهمترین مصرفکننده این فلز و همچنین ارزش دلار، تمامی این موارد میتواند بر قیمت فلز مس تاثیرگذار باشند.
وی اظهار کرد: فلز روی به دلیل اینکه ظرفیت تولید در چین و اندونزی بالاست بالای ۶۰درصد حجم تقاضای این فلز را کشور چین به خودش اختصاص داده و قیمت آن به کنسانتره، بحث صنعت املاک و مستغلات، کاهش رشد اقتصاد جهانی به ویژه در کشورهایی مانند آمریکا شمالی و اروپا وابسته است. اگر با چشمانداز بلندمدت نگاه کنیم فلز روی کاربردهایی در توربینهای بادی و صنعت خودورسازی دارد و میتوان شرایط مثبتی برای این فلز پیشبینی کرد. این دو عامل در کنار یکدیگر باعث میشود قیمتها ثابت بماند.
به گفته وی، آلومینیوم به عنوان یک فلز پرکاربرد مخصوصا در صنعت خودروسازی میتواند یک شرایط متعادل رو به مثبت داشته باشد.
مدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی به روند طلا اشاره کرد و گفت: طلا براساس ۲ مولفه، قیمت دلار و اونس جهانی حرکت میکند. این روزها هم شاهد هنرنمایی میکند، به طوری که اونس جهانی به بالای ۲۳۰۰دلار رسیده است. طلا سرمایهگذاری بلندمدت و ایمن است.
وی ادامه داد: هرچه شاخص دلار آمریکا تضعیف شود به سود طلا خواهد بود. در حال حاضر باید منتظر گزارش اشتغال آمریکا بود و به تصمیمات فدرالرزرو درخصوص نرخ بهره هم دقت کرد، هرچند که دادههای اقتصاد آمریکا شرایط خوبی دارد و نیازی به کاهش نرخ بهره ندارد اما در هر صورت این خوشبینی که به کاهش نرخ بهره ایجاد شده بود پیشزمینهای برای رشد طلا محیا کرده و البته تنشهای منطقه و خاورمیانه بر قیمت طلا بیتاثیر نبوده است.
عصمتپناه افزایش قیمت کامودیتیها را بر کلیت بازار سرمایه موثر دانست و اظهار کرد: نقره هم به بالاترین نرخ در ۲ سال گذشته بالای ۲۶ دلار رسیده که برای سرمایهگذاری گزینه مناسبی است.
مدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی افزود: برای قیمت نفت در سال ۱۴۰۲ میانگین ۸۲ دلار در نظر گرفته شده است اما در اکتبر ۲۰۲۳ بالای این قیمت را به خود دید. تنشهای ژئوپلیتیک در مناطق تولیدکننده نفت ایجاد شد و تلاشهای اوپک پلاس برای محدود کردن عرضه و چشماندازهای قوی انرژی به رشد قیمت نفت کمک کردند.
وی گفت: در سال جاری عوامل تعیینکننده روند قیمت نفت متفاوت است، چراکه سناریوی انتخابات آمریکا که ترامپ پیروز شود چه سیاستهایی را به دنبال بگیرد، بسیار تاثیرگذار خواهد بود. نفت که به دلیل تحریمها و هزینههای جانبی در محدوده ۶۰ تا ۶۵ دلار به چین که ۹۰ درصد نفت ایران را خریداری میکند، از طرفی مصرف داخلی هم بالا رفته و پالایشگاهها فرسوده شده و بحث تنش غزه اتفاق افتاد که تغییر در قیمت نفت ایجاد نکرد اما قیمت نفت در سال ۱۴۰۲ متاثر از کاهش تولید، تقاضا و تنشهای منطقه بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد