6 - 05 - 2020
مسیر قالیباف هنوز هم هموار نیست
آرزو فرشید- ماجرای انتخاب رییس و هیات رییسه مجلس یازدهم هر روز جالبتر میشود و ابعاد تازهای از اختلافات درون جریانی اصولگرایان را عیان میکند. کثرت کاندیداها و مدعیان صندلی لاریجانی به قدری است که آقایان تصمیم گرفتهاند پیش از ورود به صحنه علنی تکلیف را معلوم کنند. از همین رو هم یک فراکسیون موقت تشکیل دادهاند تا مقدمه تشکیل فراکسیون اکثریت مجلس باشد. این فراکسیون متشکل از ۵۶ نفر است که شش نفر آن از میان نمایندگان تهران برگزیده شدهاند. ۵۰ نفر باقی نیز در حقیقت محصول گردهمایی ۵ نماینده از ۱۰ استان دیگر است. فراکسیون تشکیل شده جمعه گذشته تشکیل جلسه داد و آییننامه فراکسیون را هم بررسی کرد. صحبت درباره انتخاب رییس اما به جلسه بعد موکول شد. جلسهای که شاید به این زودیها تشکیل نشود. علتش هم قهر و سهمخواهی مجدد پایداری است. حضور مرتضی آقا تهرانی در جمع شش نفره نمایندگان تهران عضو فراکسیون شورای ائتلاف این طیف را راضی کرده و اصرار دارند که دو نماینده دیگر هم داشته باشند. آقایان جلسات را تحریم کرده و بحث انتخاب رییس ناتمام مانده است.
تصمیمسازان پشت پرده اما بیکار ننشستهاند. ائتلاف لاریجانی و حداد عادل در حال مقدمه چینی برای ریاست قالیباف است. فارغ از اینکه قالیباف در مقابل گزینه احمدینژادیها که امکان ائتلاف با پایداری را هم دارند، شانس پیروزی دارد یا خیر؛ باید به برخی نکات توجه کرد. یکی از این نکات هم همین کنارهگیری علیرضا زاکانی است.
زاکانی تا چند روز قبل جدیترین رقیب قالیباف به حساب میآمد اما یکباره از این کار صرفنظر کرده است. او دوشنبه شب در صفحه توئیتر خود نوشت: «ایجاد تحول و کارآمدسازی مجلس به نفع مردم، اهداف مهمی است که لزوماً با ریاست مجلس به دست نمیآید. ضمن احترام به دعوت برخی همکاران برای حفظ وحدت و انسجام نیروهای انقلاب در مجلس یازدهم، اجرای برنامه تحول را انشاءالله در همکاری و هماهنگی با فردفرد نمایندگان دنبال خواهم کرد».
سیدنظام موسوی نماینده تهران در مجلس یازدهم و از چهرههای نزدیک به زاکانی نیز نوشت: «صریح و شفاف میگویم با توجه به شناخت نزدیک و دیرینهام از توانمندیهای فکری و اجرایی و سلامت اعتقادی و مالی زاکانی، انتخاب بنده برای ریاست مجلس بود. حالا هم که با وجود شایستگی به خاطر حفظ وحدت جریان انقلاب از این عرصه کنار رفت؛ مطمئنم جزو ارکان موثر تحول در مجلس آینده خواهد بود.»
محمدباقر قالیباف نیز در واکنش به این توئیت در همان شبکه اجتماعی نوشت: «به لطف خدا این مجلس، مجلس کار، همکاری و برادری در حل مسائل مردم خواهد بود». سیداحسان خاندوزی دیگر راه یافته به مجلس یازدهم نیز از این تصمیم زاکانی استقبال کرد و گفت که مجلس قوی بلکه ایران قوی، امروز بیش از گذشته، محتاج است به این طرزفکر و این طرز اخلاق. وی در صفحه شخصی خود افزوده است: بازار خودفروشی از آن سوی دیگر است.دلیل استقبال قالیبافیها از این عقبنشینی روشن است اما باید دید که دستاورد زاکانی از این تصمیم چیست؟ پاسخ به این پرسش سخت نیز اگر در نظر داشته باشیم که او هم کمتر از قالیباف رویای پاستورنشینی ندارد. به اضافه اینکه او از قالیباف یک گام عقب است و کمتر وزن سیاسی دارد. اینطور که گفته میشود اما زاکانی در ازای این عقبنشینی، کرسی نایب رییسی را از آن خود کرده و این یعنی که فرصت دارد تا ریاست یک کمیسیون، فراکسیون و حتی مرکز پژوهشهای مجلس را به دست آورد. این همه پست و مقام و ریاست اهرمی است در دست او تا این چهره ضدفسادی که از خود به نمایش گذاشته را تقویت کند. بدیهی است که در این صورت زاکانی هم از وزن سیاسی بیشتری برخوردار میشود و هم فرصت دارد تا حسابی خود را در دل مردم خسته از فساد ایران جا کرده و رای جمع کند. تصمیم وی با استقبال گسترده اصولگرایان و به خصوص حامیان قالیباف مواجه شد. روشن است که این گروه گمان میکنند بعد از این کنارهگیری قالیباف بیرقیب شده یا حداقل با فاصلهای چشمگیر از رقبای دیگر پیش افتاده است. نکته قابل تامل این است که حذف زاکانی از گردونه رقابت برای احمدینژادیهای راه یافته به مجلس یازدهم هم بد نیست. این گروه که به گفته شمسالدین حسینی ۵۰ نفر هستند برای رایآوری و پیشبرد اهداف خود نیازمند ائتلاف با پایداری و مستقلان و حتی اصلاحطلبان هستند. با توجه به اینکه تعداد مستقلان و اصلاحطلبان چندان زیاد نیست باید گفت که ائتلاف با پایداری برای این گروه اهمیت ویژهای دارد. به عبارت دیگر انصراف زاکانی از کاندیداتوری برای کسب کرسی ریاست بر حجم آرای بالقوه احمدینژادیها افزود.
این طیف فارغ از اینکه در درون خود، روی شمس الدین حسینی توافق میکند یا نیکزاد یا حاجی بابایی و حتی عباسی؛ از حالا به بعد میتواند روی رای پایداری و حتی رهپویان نیز حساب کند. بر این اساس هموار شدن مسیری جایگاه ریاست برای قالیباف خیال خامی است و او هنوز هم با دشواریهایی روبهرو است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد