15 - 12 - 2022
مشارکت بخش خصوصی راهگشای اقتصاد مقاومتی
گروه بازرگانی- واکنش سیاستگذاران به وضعیت معیشتی و نابسامانیهای اقتصادی اخیر پای اقتصاد مقاومتی را به موضوع باز کرد. به اعتقاد آنها، با بهرهگیری از اقتصاد مقاومتی میتوان ثبات را به جامعه برگرداند. اگرچه در معنا و مفهوم این طرح حرف و حدیث زیاد است اما از قرار معلوم تنها راه مبارزه با بحرانهای موجود راهکاری است که از آن به عنوان اقتصاد مقاومتی یاد میشود.واقعیت آن است که ماهیت این طرح برای فعالان اقتصادی مبهم باقی مانده از این رو کسی نمیداند آیا میتوان با این برگ برنده افسار گرانی و آشفتگی بازار را به دست آورد؟ فعالان بازار بر این باورند که طرحهای جدید به شرطی که با سازوکار معین در دستور کار قرار بگیرد قطعا به نجات بازار میانجامد اما اینکه دولت چگونه و با چه ابزاری میتواند از عهده بازار برآید در ابهام است. در همین راستا بخشخصوصی هنوز نمیداند آیا قرار است نقشی در اجرای اقتصاد مقاومتی داشته باشد یا اینکه قرار است همچنان در حاشیه باقی بماند؟چند هفتهای از مطرح شدن موضوع اقتصاد مقاومتی میگذرد و از لابهلای واکنشها میتوان به نوعی حرکت جهادگونه و مردمی در اقتصاد پی برد. به نظر میرسد صرفهجویی، پرداخت یارانه دولتی و متوقف کردن فاز دوم هدفمندی یارانهها تا اطلاع ثانوی از مقولههای اصلی اجرای این طرح باشند. در همین راستا آنچه به دولت در اجرای بهتر طرح یادشده کمک میکند هماهنگی سازمانها و ارگانهای مختلف است.
بازگشت یارانه
کارشناسان بر این باورند تا زمانی که وزارتخانهها و زیرمجموعههای آنها همساز و یکدل نشوند هیچ طرح و برنامهای به بازار کمک نخواهد کرد، از این رو پاسکاری مسوولیتها در وزارتخانهها مانعی بزرگ در اجرای این طرح محسوب میشود. گذشته از آن به حاشیه راندن فعالان بخشخصوصی و باز شدن دوباره پای دولت به تجارت منجر به تکرار نتایج منفی گذشته خواهد شد. شاید کمک خواستن از بخشخصوصی، دولت را در این میدان یاری کند تا آنچه موردنظر و مطلوب جامعه و مردم است، رخ دهد. در همین رابطه کارشناسان واکنشهای متفاوتی نسبت به اقتصاد مقاومتی نشان دادهاند. مسعود دانشمند، عضو اتاق بازرگانی و رییس اتاق بازرگانی ایران و امارات گفت: با مطرح کردن موضوع اقتصاد مقاومتی به صورت کلی در شرایط فعلی نمیتوان بحران را از کشور دور کرد به همین دلیل باید مشخص شود اقتصاد مقاومتی قرار است در چه حوزهای اجرا شود.وی افزود: اقتصاد مقاومتی میتواند در تولید، نیازمندیهای مردم، میدان دادن به بخشخصوصی یا گذر از تحریم تعریف شود که هرکدام سازوکارهای خود را دارد اما در اینکه دولت اقتصاد مقاومتی را برای چه حوزهای میخواهد اجرا کند همچنان ابهام وجود دارد.این فعال بخشخصوصی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی با دخالت دولت در کنترل بازار تناقض دارد، تصریح کرد: مسوولان دولتی باید بپذیرند که با توجه به شرایط موجود اگر به دخالتهای خود در تنظیم بازار ادامه دهند به بههمریختگی وضعیت فعلی دامن خواهند زد بنابراین توصیه میشود که دولت نقش نظارتی ایفا نماید و بخشخصوصی را متولی تنظیم بازار کند.
دانشمند اظهار کرد: یکی از مولفههای اقتصاد مقاومتی در تنظیم بازار کالاهای اساسی این است که دولت قیمت تمام شده تولیدکننده را هرچقدر که میشود بپذیرد و دست آخر برای مصرفکننده یارانه در نظر بگیرد. در این شرایط نوسان قیمتها کاهش مییابد و جو روانی مثبتی در جامعه حاکم میشود اما اگر قرار باشد هم یارانهها حذف شود و هم شاهد تحریم و جنگ اقتصادی باشیم، نمیتوان اقتصاد مقاومتی را پیاده کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد