16 - 05 - 2018
مشتری محتاط ایران
گروه بازرگانی- در حالی که آمریکا به تازگی به صورت یکجانبه از برجام خارج شده و همچنین تحریمهای جدیدی را علیه ایران در دستور کار قرار داده، برخی کشورهای اروپایی موضعگیری منفی در مورد همکاریهای تجاری خود با ایران نداشتند. البته برخی از این کشورها برای بهبود روابط بانکی خود با ایران از جریمههای آمریکا واهمه دارند. از این رو از انجام سرمایهگذاریهای جدید در ایران خودداری میکنند. با این حال به گفته کارشناسان، اروپاییها از منافع خود در ایران نمیگذرند همانطور که بلافاصله پس از اعلام تصمیم ترامپ نیز بسیاری از کشورهای همسایه و همچنین کشورهای اروپایی حمایت خود را از ایران اعلام کردند. اما با توجه به اینکه رشد اقتصادی در کشور ما با جذب سرمایهگذاری خارجی و همچنین توسعه تجارت حاصل میشود، ضرورت دارد همواره برای افزایش همکاریهای تجاری به خصوص با کشورهای اروپایی تلاش شود. این در حالی است که با وجود خروج آمریکا از برجام، پای هیاتهای خارجی از کشور قطع نشده تا جایی که دیروز وزیر اقتصاد بلغارستان به عنوان کشوری که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، به ایران آمد و به دنبال آن همایش تجاری ایران و بلغارستان در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
نکته جالب توجه اینکه وزیر اقتصاد بلغارستان در جمع فعالان اقتصادی اعلام کرد: من به شما این اطمینان را میدهم که دولت بلغارستان به همکاری دیرینه خود با ایران ادامه خواهد داد و از فعالان در این حوزه به طور کامل حمایت میکند. وی با بیان اینکه من این اطمینان را میدهم که اولویت دولت بلغارستان گسترش همکاریهای اقتصادی با ایران است، گفت: همانطور که شرکتها و بازرگانان بلغاری نیز این اشتیاق را دارند و امیدوارم این همایش بتواند به آنها کمک کند. رییس اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش اعلام کرد که رفع مشکلات و ایجاد تسهیلات در مبادلات بانکی مهمترین خواسته بخش خصوصی دو کشور است. از این رو آنچه حائز اهمیت است تنظیم نقشه راه و بررسی مدبرانه توسعه همکاریهاست.
واقعیت این است که از تاریخ روابط ایران و بلغارستان یک قرن میگذرد و این تاریخ همواره چهره خوبی به یادگار گذاشته است اما با این حال میزان مبادلات تجاری دو کشور قانعکننده نیست و باید افزایش یابد. در همین خصوص ظریف، وزیر امور خارجه ایران اواخر سال گذشته در جمع فعالان اقتصادی ایران و بلغارستان گفت: بلغارستان در مسیر ترانزیتی و دروازه ورود ایران به اروپاست و باید قدر این فرصت را دانست. همچنین باید از فرصتهای منطقهای ایران بهره برد. ظریف همچنین از فعالان اقتصادی بلغارستان برای ورود به ایران دعوت کرد و گفت: ما شریک سنتی و قابلاعتمادی برای شما خواهیم بود و شما در فضای امن میتوانید برای سرمایهگذاری در ایران اقدام کنید. بر همین اساس هیات اقتصادی بلغارستان به سرپرستی امیل کارانیکولو وزیر اقتصاد این کشور به تهران آمد.
انتظار امضای مفاد توافقنامههای جدید
بر همین اساس رییس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه رفع مشکلات و ایجاد تسهیلات در مبادلات بانکی مهمترین خواسته بخش خصوصی دو کشور است، گفت: امیدواریم بتوانیم با رفع مشکلات به هدف یک میلیارد دلاری مبادلات اقتصادی بین دو کشور دست یابیم. غلامحسین شافعی با ابراز خشنودی از حضور وزیر اقتصاد کشور بلغارستان و هیات تجاری همراه، گفت: همه میدانیم ایران و بلغارستان برای مردم دو کشور نامهای آشنا و تداعیکننده خاطرات تاریخی هستند.
رییس اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: تورقی بر یک قرن روابط ایران و بلغارستان یادآور روابطی بر بنیان دوستی و پایداری بین دو کشور است و در یک جمله میتوانم بگویم که این روابط دیرینه همواره چهره خوش و عمیقی داشته است.
وی در ادامه خطاب به وزیر اقتصاد بلغارستان گفت: دو کشور خوب میدانند که چه اهمیتی برای یکدیگر دارند و ظرفیتهای یکدیگر را خوب میشناسند به طوری که سالهاست از حضور شهروندان خود در دو کشور بهرهمند بودهاند.
شافعی بیان داشت: روابط دیپلماتیک خوبی میان دو کشور برقرار است و سفر وزیر خارجه کشورمان به صوفیا در ماه گذشته و حضور وزیر اقتصاد بلغارستان در تهران برگی از این مستند است.
وی گفت: تفاهمنامهها و توافقات متعددی میان دو کشور منعقد شد و سالها کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و بلغارستان برگزار شده است. این در حالی است که انتظار داریم در کمیسیون ۱۹ توافقنامههای اتاقهای بازرگانی با مفادی جدید به امضا برسد.
لرستان، استان معین همکاری
رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: در این توافق اتاق بازرگانی ایران و بلغارستان موافقت خود را برای تشکیل کمیته مشترک ایران و بلغارستان اعلام کردهاند و مطمئن هستیم با تشکیل این کمیته مشترک راه توسعه همکاریهای تجاری دو طرف هموارتر شده و به عنوان اتاق فکر تقویتهای مشترک به فرصتها و چالشهای اقتصادی برای توسعه هر چه بیشتر روابط پرداخته شود. وی افزود: همچنین استان لرستان به عنوان استان معین همکاری با بلغارستان انتخاب شده است.
شافعی در ادامه سخنانش خطاب به وزیر اقتصاد بلغارستان و سفیر این کشور در ایران گفت: ایران با برخورداری از منابع مهم نفت و گاز، برق و انرژی، نیروی متخصص و تحصیلکرده موقعیت استراتژیک راهها و بنادر، حملونقل پیشرفته، بانکداری، عرصههای مهم گردشگری، فولاد و منابع عظیم کشاورزی یکی از اقتصادهای مهم منطقه به شمار میرود. وی افزود: جمهوری بلغارستان با بهرهگیری از توانایی خود در تولید مواد شیمایی، دارویی، ماشینآلات و قطعات صنعتی، حملونقل بینالمللی و محصولات کشاورزی از کشورهای مهم اروپایی است.
رییس اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: مشکلات بانکی و نبود بانک اطلاعاتی فرصتهای تجاری و اقتصادی و برخی موانع گمرکی از مهمترین چالشهای روابط اقتصادی دو کشور است.
تاکید بخش خصوصی بر رفع موانع بانکی
وی با بیان اینکه رفع مشکلات و ایجاد تسهیلات در مبادلات بانکی مهمترین خواسته بخش خصوصی دو کشور است، افزود: در این میان آنچه حائز اهمیت است تنظیم نقشه راه و بررسی مدبرانه توسعه همکاریهاست.
وی بیان داشت: حجم اندک مبادلات تجاری دو کشور با وجود فراهم بودن بسترهای لازم نیازمند تدوین برنامه بلندمدت است.
رییس اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: امیدواریم سفر وزیر اقتصاد بلغارستان نقطه عطف جدیدی در روابط اقتصادی دو کشور ایجاد کند به طوری که بتوانیم هدف یک میلیارد دلاری مبادلات اقتصادی دو کشور را محقق کنیم.
روابط دوجانبه رو به صعود است
همچنین در ادامه وزیر اقتصاد بلغارستان با اشاره به تجارت ۱۱۷ میلیون دلاری دو کشور در سال ۲۰۱۷ گفت: دولت بلغارستان در پرتو سیاستهای خارجی خود بر توسعه همکاریهای دو کشور ایران و بلغارستان متمرکز شده و از آن حمایت میکند.
امیل میکاراکلف وزیر اقتصاد بلغارستان گفت: من میخواهم به میزبانان ایرانی در این جلسه اطمینان بدهم که از اولویتهای بلغارستان همکاری با فعالان اقتصادی ایران و کشورهای منطقه است و این فرصت خوبی جهت عرضه محصولات، فناوریها و دانش تولیدی دو کشور است. وی خطاب به شرکتهای بلغاری بیان داشت: از این فرصت برای مطرح کردن فعالیتهای مشترک استفاده کنید.
وزیر اقتصاد بلغارستان بیان داشت: بلغارستان همیشه این موضوع را در نظر دارد که بازار ایران و وضعیت استراتژیک و جمعیت ۸۰ میلیونی ایران یک فرصت خوبی را برای تجارت فراهم کرده است.
میکاراکلف گفت: در حال حاضر روابط دوجانبه دو کشور رو به صعود است و علاقه دائم برای فعالیت و همکاری بین بازرگانان دو کشور وجود دارد.
وزیر اقتصاد بلغارستان بیان داشت: مطمئنم ظرفیتهای زیادی برای گسترش روابط دوجانبه تجاری بین دو کشور وجود دارد و مقررات حقوقی و قراردادی در همه عرصهها به منفعت مشترک در روند دائم تکمیل و تنظیم قرار دارد.
وی افزود: در سال ۲۰۱۷ تجارت ایران و بلغارستان به ۴/۱۱۷ میلیون دلار رسید که این رقم نسبت به سال ۲۰۱۶ چهارده درصد افزایش داشته است. میکاراکلف گفت: واردات از ایران نیز در این سال بیش از ۵۸ میلیون دلار بوده و صادرات بلغارستان به ایران هم با بیش از ۵۸ میلیون دلار بوده است.
وی با تاکید بر اینکه بلغارستان توسعه دوجانبه تجارت را تشویق میکند، گفت: یکی از اولویتهای اقتصادی بلغارستان ثبات سیاسی مالی و ثبات اقتصادی کلان است.
وزیر اقتصاد بلغارستان افزود: از سال ۲۰۱۰ تولید ناخالص داخلی بلغارستان رشد مثبتی داشته و در سال ۲۰۱۶ رشد تولید ناخالص داخلی بلغارستان بالغ بر ۹/۳ درصد و در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۷/۳ درصد بوده است.
میکاراکلف خطاب به فعالان اقتصادی دو کشور بیان داشت: به شما اطمینان میدهم که دولت بلغارستان در پرتو سیاستهای خارجی خود بر توسعه همکاریها متمرکز شده و از این موضوع حمایت میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد