30 - 11 - 2022
مشکلات اقتصادی از سوءمدیریت است نه تحریم
طی دو سال اخیر کشور دستخوش تصمیمات عجولانه، متناقض، کارشناسی نشده و غیرمبتنی بر تفکر اقتصادی و مدیریتی شده و بخشی از مشکلات اقتصادی که کشور در حال حاضر دچار آن شده ناشی از همین موضوع است.
مطرح شدن حذف ارز مرجع و اعلام قیمتهای جدید مصوب شده و افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمتها دربازار و در پی آن بازگشت ارز مرجع تبعات منفی در بازار گذاشته است در همین رابطه پدرام سلطانی، نایبرییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفت و گو با ایسنا اظهارداشت: هنوز مشخص نشده که آیا دولت قصد داشته ارز مرجع را حذف کند یا نه که بخواهیم راجع به حذف آن اظهارنظر کنیم متاسفانه ثبات در تصمیمگیریها و یک رویه اصولی برای آن در حوزه اقتصادی در دولت وجود ندارد این موضوع نیز مانند سایر تصمیمگیریهای قبلی بود بدین معنی که اظهارنظرهای متناقض و متضاد بین مسوولان در حوزههای کاری مطرح میشد، درحالی که نیاز به همفکری و هماندیشی دارد.
وی اظهار داشت: این جریانات مرتبا بازار را آشفتهتر و آب را گلآلودتر میکند. فعالان اقتصادی مشکلتر به فعالیتهای اقتصادی ادامه میدهند و نتیجه این موضوع ایجاد آثار مخرب بر بازار است.
عرضه ارز
سلطانی با اشاره به امتناع عرضه ارز صادرکنندگان به مرکز مبادلات گفت: صادرکنندگان حاضر نشدند ارز خود را در قالبی که بخشی از دولت به صورت تحمیلی میخواهد به آن دست یابد، عرضه کنند. به اذعان خود وزیر صنعت، معدن و تجارت صادرکنندگان بیش از ۷۰ درصد ارز صادراتی خود را در چرخه تجاری به واردات بازگردانند پس میبینیم که بدون دخالت دولت نیز این کار انجام میشد. وی افزود: ما معترض به این تصمیم بودیم که در شرایط تحریم اگر ارز قرار باشد با یک سامانه دولتی و کنترلی مورد نظارت قرار گیرد صادرکنندگان را بسیار آسیبپذیر میکند زیرا نقل و انتقالات ارزی ایران از کوچههای تاریک دنیا عبور میکند. بخشخصوصی و صادرکنندگان اصولا مشکلی ندارند که ارز خود را به چرخه تجاری بازگردانند همانطور که الان این اتفاق در حال رخ دادن است.
بنابراین طبیعی است که صادرکنندگان نیز عرضه ارز خود به قیمت مبادلهای را نمیپذیرند.
کمک صادر کنندهها به دولت
نایبرییس اتاق بازرگانی ایران درباره اینکه چرا صادرکنندگان برای جبران کاهش درآمدهای نفتی به صادرات مواد خام و مواد معدنی روی آوردهاند، توضیح داد: اندازه مواد خام یا مواد با ارزشافزوده پایین در سبد صادراتی ما عدد به نسبت بالایی دارد در سبد صادراتی حدود ۱۵ درصد از کالاها ارزشافزوده پایین، ۴۰ درصد کالاهای با ارزشافزوده متوسط مانند محصولات پتروشیمی و مابقی نیز ارزشافزوده بالایی دارند بنابراین ما روی ۵۰ درصد ترکیب صادرات حرف میزنیم که ارزشافزوده آن متوسط یا رو به پایین است که با ایجاد یک فضای با ثبات و بدون محدودیتها میتوان آن را رشد داد.
وی با بیان اینکه صادرکنندگان به کشور کمک قابلتوجهی کردهاند، تصریح کرد: دولت منابع ۶۰۰ میلیارد دلار نفت را چگونه مدیریت کرد؟ دولت نیازی به ارز ندارد بلکه این کشور است که به آن نیازمند است. صادرکنندگان کاملا به کشور خدمت میکنند و در این زمینه نیز عملکرد مثبتی داشتهاند. صادرکنندگان ارز خود را در اختیار واردکنندگان میگذارند و آنها با این ارز کالا وارد میکنند ولی واردکنندگان ترجیح میدهند به جای دریافت ارز صادراتی از بازار آزاد ارز مورد نیاز خود را تامین کنند!
نرخ توافقی ارز
سلطانی در پاسخ به اینکه قیمت ارز را چه کسی مشخص میکند نیز گفت: نرخ ارز در بازار آزاد توافقی است زیرا زمانی که تقاضا افت میکند قیمتها کاهش و زمانی که تقاضا افزایش مییابد قیمتها نیز بالا میرود از نظر ما این روند یعنی نرخ توافقی؛ نرخ توافقی به این معنی نیست که یک طرف نرخ را به طرف دیگر تحمیل کند.
وی به وتو کردنها و حساسیتها روی ارز صادراتی اشاره کرد و گفت: دولت به چه بخشی از فعالان اقتصادی اعتماد میکند که حال بخواهد به صادرکنندگان اعتماد کند؟! بازیگران اصلی اقتصاد در تعامل با دولت و در لایههای سیاسی آن یک بیاعتمادی جدی را مشاهده میکنند. در لایههای کارشناسی حرفهای کارشناسان بخشخصوصی با حرفهای کارشناسان دولت کاملا به همین نزدیک است ولی وقتی این موضوعات به لایه سیاسی و سطوح بالاتر دولت میرود تصمیمگیریها چون از پایههای اقتصادی خود فاصله میگیرد دستخوش تغییرات میشود. نایبرییس اتاق بازرگانی ایران درباره نقش تحریمها در نابسامانی وضعیت فعلی گفت: تحریمها را میشد با یک دیپلماسی درست مدیریت کرد. نمیشود گفت که تحریمها یک عامل صددرصد بیرونی است. فرض کنید بخشی از فشارهای تحریمها هم ناشی از رویکرد یکجانبه کشورهای تحریمکننده باشد اما اصرار بر تصمیمات غیراصولی است که فعالان اقتصادی را دچار تردید و بدگمانی کرده است. فکر میکنید همین بند ۳۲ لایحه بودجه چرا حذف شد؟ زیرا ما به عنوان بخشخصوصی استدلال خود را مطرح و نمایندگان دولت نیز نظرات خود را به نمایندگان مجلس در کمیسیون تلفیق ارایه کردند نمایندگان نیز استدلالهای طرفین را شنیده و براساس خردجمعی کمیسیون به این نتیجه رسیدهاند که نظرات بخشخصوصی صلاح کشور را بیشتر به دنبال دارد.
وی افزود: تحریمها را میشد با یک دیپلماسی درست مدیریت کرد. نمیشود گفت که تحریمها یک عامل صددرصد بیرونی است. فرض کنید بخشی از فشارهای تحریمها هم ناشی از رویکرد یکجانبه کشورهای تحریمکننده باشد اما اصرار بر تصمیمات غیراصولی است که فعالان اقتصادی را دچار تردید و بدگمانی کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد