18 - 12 - 2022
مصباحیمقدم: ۵۴ هزار میلیارد تومان کسری بودجه ۹۱
اعلام رقم ۵۴ هزار میلیارد تومانی برای کسری بودجه دولت در سالجاری این سوال را برانگیخت که دولت چگونه میتواند این کسری را جبران کند. دو کارشناس مسایل اقتصادی معتقدند نزدیکترین راهها برای جبران کسری بودجه انتشار اوراق قرضه یا چاپ اسکناسهای جدید است که این دو راه هر یک با مشکلاتی روبهرو است و تبعات اقتصادی دیگری را در پی دارد.
غلامرضا مصباحیمقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس روز گذشته اعلام کرد که رقم دقیق کسری بودجه در سالجاری ۵۴ هزار میلیارد تومان است این در حالی است که وی روز گذشته رقم ۷۴ هزار میلیارد تومان را برای کسری بودجه برآورد کرده بود.
نماینده مردم تهران در گفتوگویی اظهار کرد: با توجه به شرایط اقتصادی کشور پیشبینی میشود کسری بودجه دولت در سالجاری حدود ۵۴ هزار میلیارد تومان باشد.
رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه حدود ۳۷ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی کشور در سالجاری به تصویب رسیده است، گفت: با توجه به شرایط موجود پیشبینی میشود تا پایان سال تنها ۱۰ هزار میلیارد تومان از کل بودجه عمرانی کشور تحقق یابد.
به گفته مصباحیمقدم، دولت پروژههای بزرگی در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی در دستور کار دارد که علاوه براستفاده از منابع دولتی از منابع اختصاصی خود برای اجرای آنها سرمایهگذاری میکند.
وی افزود: براساس قانون حدود ۵/۱۴ درصد از درآمد حاصل از فروش نفت و گاز در اختیار وزارت نفت قرار دارد که با توجه به افزایش نرخ ارز پیشبینی میشود درآمد دولت از این محل با افزایش قابل ملاحظهای روبهرو شود.
این نماینده مجلس در ادامه میزان بودجه مصوب برای اجرای طرحهای مهر ماندگار را ۷۳۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: براساس برنامهریزی انجام شده، قرار است این بودجه تا پایان سال به صورت صددرصد تحقق پیدا کند.
پس از اعلام رقم ۵۴ هزار میلیاردی برای کسری بودجه در سالجاری حسین راغفر، کارشناس مسایل اقتصادی در گفتوگویی با «فرارو» عنوان کرد که این کمبود بودجه بر دولتهای آینده از طریق پروژههای ناتمام دولت دهم تاثیر میگذارد.راغفر با اشاره به عدم تحقق منابع مورد انتظار دولت در بودجه سالجاری افزود: دولت در این شرایط یا موفق به انجام پروژههای متعهد شده نخواهد شد یا آن را به طور ناقص اجرا خواهد کرد، تکمیل این پروژهها به عهده دولت بعدی خواهد بود. دولت بعدی به شدت به منابع اعتباری محتاج خواهد بود.راغفر متداول ترین راه جبران این کسری بودجه را استقراض از بانک مرکزی دانست و گفت: این استقراض خود یکی از عوامل تورم و افزایش نقدینگی در جامعه است. کار دیگری که در این شرایط دولت میتواند انجام دهد این است که اوراق قرضه منتشر کند که با توجه به شرایط اقتصادی جاری به نظر نمیرسد این کار با استقبال مردم مواجه شود.
این کارشناس مسایل اقتصادی معتقد است که نمیتواند «از بانکها نیز استقراض کند» چراکه در شرایط کنونی «بانکها روزانه مبلغی بالغ بر ۶۵ هزار میلیارد تومان دیون معوقه» دارند. راغفر تاکید کرد: این شرایط امکان وام دهی بعدی بانکها را محدودتر میکند. بنا به پیشبینی این کارشناس اقتصادی، «اقتصاد ایران در آینده با رکود عمیقتر» مواجه خواهد شد.
وی درخصوص راهکاری که در این شرایط میتواند منجر به رونق اقتصادی شود، گفت: «فضای کسبوکار اقتصادی باید به نحوی اصلاح شود که بخش خصوصی بتواند نقش مهمتری ایفا کند و در فعالیتهای اقتصادی حضور معنادارتری داشته باشد. راغفر بهبود فضای کسبوکار را وابسته به «اصلاح رویکرد انحصار در فعالیتهای اقتصادی» دانست.
از سوی دیگر مهدی تقوی، استاد دانشگاه و کارشناس مسایل اقتصادی درباره راهکار جبران کسری بودجه دولت سه راه را پیشنهاد کرد. تقوی گفت: یک راه این است که دولت مالیاتها را افزایش دهد، راه دیگر این است که دولت اوراق قرضه چاپ کند یا اینکه پول منتشر کند و راه آخر این است که دولت هزینههای خود را کاهش دهد. این استاد دانشگاه با توجه به تورمزا بودن استقراض دولت از بانک مرکزی از طریق چاپ اسکناس، این راه را در شرایط کنونی گزینه مناسبی ندانست.تقوی درخصوص تاثیر کسری بودجه بر بودجه جاری دولت افزود: کاهش بودجه جاری دولت تاثیر مستقیمی بر درآمد حقوق بگیران دارد. در واقع کسری بودجه جاری منجر به فقیر شدن این بخش از جامعه میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد