30 - 10 - 2022
معامله ۵۱۹ میلیون گواهی سپرده کالایی
«جهانصنعت»- بازار گواهی سپرده در ماه مهر امسال معامله نزدیک به ۴۴ میلیون گواهی سپرده کالایی به ارزش ۲/۱ همت را ثبت کرد. در مجموع از ابتدای فروردین تا پایان مهرماه، ۵۱۹ میلیون گواهی سپرده به ارزش نزدیک به ۵/۱۲ همت در بورس کالا میان معاملهگران دست به دست شد. در هفت ماه نخست سال گذشته، ۵۵ میلیون و ۹۸۸ هزار و ۸۷۳ گواهی سپرده کالایی به ارزش ۳ هزار و ۹۰۳ میلیارد تومان دست به دست شده بود. بررسیها در هفته ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته از لحاظ حجم، افزایش ۸۲۸ درصدی و از لحاظ ارزش، افزایش ۲۱۹ درصدی را نشان میدهد.
حجم معاملات ماهانه بازار گواهی سپرده کالایی در بورس کالای ایران در مهر سال ۱۴۰۱ به ۴۳ میلیون و ۸۳۴ هزار و ۵۸۳ ورقه بهادار مبتنی بر کالا بر پایه داراییهای سکه طلا، زعفران، شیشه، سیمان، زیره، پسته بادامی و فندقی به ارزش نزدیک به یک هزار و ۲۲۹ میلیارد و ۷۲۸ میلیون تومان رسید. در معاملات ماهانه، عنوان برتر معاملات به لحاظ حجم به سیمان و به لحاظ ارزش به سکه طلا تعلق گرفت. به عبارت دیگر، ۳۰ میلیون و ۳۷۰ هزار گواهی سپرده سیمان در حالی دست به دست شد که این دارایی پایه با ثبت ارزش نزدیک به ۲۳ میلیارد تومان به لحاظ حجم صدرنشین شد اما از نظر ارزش معاملات در جایگاه چهارم و پس از سکه، زعفران و شیشه ایستاد. این دارایی به ترتیب ۶۹ درصد از حجم کل و ۲ درصد از ارزش کل معاملات این ماه را به ثبت رساند. بعد از سیمان، زعفران به لحاظ حجمی با جابهجایی ۶ میلیون و ۴ هزار و ۱۹۳ گواهی سپرده و کسب سهم ۱۴ درصدی از حجم کل معاملات، در جایگاه دوم قرار گرفت و ارزش معاملات این دارایی نزدیک به ۲۰۶ میلیارد و ۳۰۵ میلیون تومان رسید. سهم زعفران از ارزش معاملات ۱۷ درصد بوده و این دارایی در جایگاه دوم ارزش معاملات قرار گرفت. ۵ میلیون و ۴۷۸ هزار و ۸۰۰ گواهی سپرده سکه طلا نیز به ارزش بیش از ۸۲۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت و دارایی تا پایه مذکور در هفتمین ماه از سال جاری از نظر حجم رتبه سوم و از نظر ارزش، رتبه نخست معاملات را کسب کند. این دارایی پایه ۱۳ درصد از حجم معاملات و ۶۷ درصد از ارزش معاملات را در مهرماه از آن خود کرده بود. ارزش معامله یک میلیون و ۹۰۷ هزار و ۸۳۲ گواهی سپرده شیشه نیز از رقم ۱۷۲ میلیارد تومان فراتر رفت که این دارایی از نظر ارزش معاملات مقام سوم را بعد از زعفران نگین و سکه طلا به نام خود کند. در ماه مورد بررسی در نماد معاملاتی برنج طارم نیز ۷۳ هزار و ۲۶۳ گواهی سپرده میان معاملهگران دست به دست شد و ارزش بیش از ۵/۶ میلیارد تومان را در پی داشت. در نماد معاملات زیره سبز نیز در مجموع ۳۴۷ ورقه بهادار مبتنی بر کالا دستبهدست شد و ارزش بیش از ۳۷ میلیون تومان را رقم زد. در مهر سال ۱۴۰۱ و بر پایه دارایی پسته بادامی و فندقی نیز در مجموع ۱۴۸ گواهی سپرده معامله شد و ارزش ۳۴ میلیون تومانی را به ثبت رساند. آمارها همچنین گویای آن است که در مجموع ۷ ماهه نخست امسال ۵۱۹ میلیون و ۷۸۲ هزار و ۴۳۳ گواهی سپرده کالایی به ارزش نزدیک به ۱۲ هزار و ۴۷۱ میلیارد تومان میان معاملهگران دستبهدست شده است. در هفت ماه نخست سال گذشته، ۵۵ میلیون و ۹۸۸ هزار و ۸۷۳ گواهی سپرده کالایی به ارزش نزدیک به ۳ هزار و ۹۰۳ میلیارد تومان دستبهدست شده بود. بررسیها در هفته ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته از لحاظ حجم، افزایش ۸۲۸ درصدی و از لحاظ ارزش، افزایش ۲۱۹ درصدی را نشان میدهد.
جزئیات آمار هفتگی معاملات قراردادهای آتی
در بازار قراردادهای آتی در هفته نخست آبان بیش از ۹۱ هزار قرارداد به ارزش ۳۸۸ میلیارد تومان میان معاملهگران دستبهدست شد که نسبت به هفته قبل از آن، افزایش ۱۳ درصدی در حجم و
۴ درصدی در ارزش قرارداد را تجربه کرد. سهم زعفران از حجم قراردادهای آتی، نزدیک به ۸۵ هزار قرارداد به ارزش بیش از ۳۲۳ میلیارد تومان بود. ۹۱ هزار و ۳۲۴ قرارداد آتی به ارزش نزدیک به ۳۸۸ میلیارد و ۲۲۸ میلیون تومان در بازار مشتقه در هفته منتهی به ۶ آبان دست به دست شد. بیشترین سهم معاملات بازار قراردادهای آتی در هفتهای که سپری شد، متعلق به زعفران با ۸۴ هزار و ۷۰۲ قرارداد به ارزش بیش از ۳۲۲ میلیارد و ۷۳۲ میلیون تومان برای سه موعد تحویلی آبان، دی و اسفند سال ۱۴۰۱ بود. برای صندوق طلا نیز ۵ هزار و ۳۳۹ قرارداد به ارزش نزدیک به ۶۳ میلیارد و ۱۳۸ میلیون تومان در سه موعد تحویلی آذر و بهمن ۱۴۰۱ و فروردین ۱۴۰۲ در هفته منتهی به ۶ آبان دست به دست شد. نقره هم با دست به دست شدن یک هزار و ۲۸۳ قرارداد به ارزش نزدیک به ۲ میلیارد و ۳۵۸ میلیون تومان در دو موعد تحویلی آذر و دی ۱۴۰۱ روبه رو بود. از لحاظ حجم و ارزش، زعفران به ترتیب با سهم ۹۳ درصدی و ۸۳ درصدی بیشترین سهم را از کیک معاملات قراردادهای آتی در اختیار داشت و صندوق طلا با سهم
۶ درصدی از حجم کل و ۱۶ درصدی از ارزش کل در جایگاه دوم قرار داشت.
برترینهای هفته
سنگآهن گهرزمین، فولاد خوزستان و صنایع ملی مس ایران، ۳ شرکت برتر هفته نخست آبان بیشترین فروش بازار فیزیکی بورس کالای ایران را به خود اختصاص دادند. بورس کالای ایران برترینهای بورس کالا را در هفته نخست آبان (منتهی به ۶ آبان) براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی اعلام کرد. جزئیات رتبهبندی جایگاه شرکتها از لحاظ فروش به این شرح است: سنگآهن گهرزمین با ثبت معامله ۴۷۰ هزار تن گندله و کنسانتره سنگآهن به ارزش بیش از ۱۳۲۲ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.
فولاد خوزستان با فروش ۹۲ هزار تن تختال C و شمش بلوم به ارزش بیش از ۱۲۳۱ میلیارد تومان، دوم شد. صنایع ملی مس ایران با فروش ۴ هزار و ۷۳۰ تن سولفور مولیبدن، مس کاتد، مس کمعیار و کنسانتره فلزات گرانبها به ارزش ۱۱۵۷ میلیارد تومان، سوم شد. ذوبآهن اصفهان با ثبت معامله ۳۵ هزار و ۱۹۳تن به ارزش نزدیک به ۵۸۶ میلیارد تومان در رتبه چهارم ایستاد.
معدنی و صنعتی گلگهر با ثبت معامله ۲۰۰ هزار تن گندله سنگآهن به ارزش نزدیک به ۵۶۸ میلیارد تومان پنجم شد. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ۱۰۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگآهن و شمش بلوم را به ارزش نزدیک به ۴۷۰ میلیارد تومان فروخت و ششم شد. صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان با فروش ۱۵۰ هزار تن گندله سنگآهن به ارزش نزدیک به ۴۲۶ میلیارد تومان هفتم شد. آهن و فولاد ارفع با فروش ۳۰ هزار تن شمش بلوم به ارزش نزدیک ۴۰۷به میلیارد تومان در جایگاه هشتم قرار گرفت. پالایش نفت اصفهان با ثبت معامله ۴۲۲۰ هزار و ۵۲۵ تن وکیوم باتوم، گوگرد گرانوله و لوبکات سبک به ارزش بیش از ۳۹۷ میلیارد تومان، نهم شد. پتروشیمی تندگویان با فروش
۱۲ هزار و ۸۵۴ تن پلیاتیلن ترفتالات بطری و نساجی و نخ پلیاستر در گریدهای مختلف به ارزش نزدیک به ۳۷۷ میلیارد تومان در رتبه دهم ایستاد.
عرضه ۲ میلیون تن محصولات زنجیره سنگآهن
گفتنی است روز گذشته هم تالار حراج باز بورس کالای ایران میزبان عرضه ۱۱۰ هزار تن سنگآهن دانهبندی، ۶۷۲ هزار تن کنسانتره سنگآهن و ۸ هزار تن وکیوم باتوم بود. همچنین ۶۶۰ هزار تن گندله سنگآهن، ۵۰۰ هزار تن سنگآهن کلوخه و ۷۷ هزار و ۵۰۰ تن آهن اسفنجی در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه شد.
علاوه بر این ۵۷ هزار و ۷۳۰ تن شمش بلوم، ۴ هزار و ۸۳۵ تن تیرآهن، ۵ هزار و ۸۶۰ تن میلگرد و یک هزار و ۷۴۰ تن ناودانی نیز در تالار مذکور عرضه شد. تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی نیز شاهد عرضه ۳۵ هزار و ۳۴۶ تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، گوگرد و لبکات بود. تالار صادراتی نیز عرضه ۳۹ هزار و ۳۳۵ تن قیر، عایق رطوبتی، اسید نیتریک، الکیل بنزن و مس کاتد را تجربه کرد و بازار فرعی نیز میزبان عرضه ۴ هزار و ۱۰ تن آنیلین و میلگرد کلاف بود. در مجموع ۲ میلیون و ۱۷۶ هزار و ۳۷۴ تن انواع کالا در تالارهای مختف بورس کالای ایران عرضه شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد