29 - 11 - 2022
معاون وزیر نفت: مشکلی با آمریکا نداریم
ایران از هرگونه مشارکت نفتی حتی با شرکتهای آمریکایی مطابق با یک قرارداد «برد- برد» استقبال میکند. این عبارت بازتابی از سیاست جدید نفتی ایران است که با احتمال کاهش تحریمها از سوی معاون وزیر نفت اعلام شده است. همزمان با نشانههایی از آب شدن یخ روابط دیپلماتیک تهران- واشنگتن، پس از شل و توتال فرانسه، شرکتهای بزرگ نفت و گاز آمریکا هم برای بازگشت به صنعت نفت ایران اعلام آمادگی کردهاند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران هم اخیرا در گفتوگوهایی تاکید کرده است که درهای سرمایهگذاری صنعت نفت و گاز ایران روی تمامی شرکتهای صاحب صلاحیت خارجی و بخش خصوصی داخلی باز است.
از سوی دیگر در کنار این اظهارنظر دیپلماتیک، وزارت نفت اقدامات جدیدی را به منظور آمادهسازی زیرساختهای مشارکتهای بزرگ خارجی در صنعت نفت و گاز ایران فراهم کرده تا امکان ایجاد یک مشارکت «برد- برد» برای هر دو طرف فراهم شود.
منصور معظمی، معاون وزیر نفت درباره اعلام آمادگی برخی از شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان همچون شل انگلیس و توتال فرانسه به منظور بازگشت به صنعت نفت ایران گفته است: مذاکرات با شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان آغاز شده است اما قطعا این مذاکرات یک روزه به نتیجه نخواهد رسید.سرپرست معاونت امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت با تاکید بر اینکه مذاکره با شرکتهای بزرگ نفتی خارجی قطعا باید یک فرآیندی را پشتسر بگذارد، تصریح کرد: در این بین در چند هفته گذشته با بهبود روابط دیپلماتیک و خارجی ایران، درخواستهای متعددی از سوی شرکتهای خارجی برای بازگشت به صنعت نفت مطرح شده است.
معاون وزیر نفت در پاسخ به این سوال که شروط ایران برای مذاکره و بازگشت احتمالی شرکتهای بزرگ خارجی به صنعت نفت چیست، اظهار داشت: آن دسته از شرکتهای بزرگ خارجی و بینالمللی که علاقهمند به سرمایهگذاری و مشارکت در صنعت نفت و گاز ایران را داشته باشند میتواند در قالب یک مشارکت «برد- برد» با ایران همکاری داشته باشند.این مقام مسوول با یادآوری اینکه وزارت نفت از هرگونه مشارکت خارجی در طرحها و پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی در چارچوب ضوابط و قوانین کشور استقبال میکند، تاکید کرد: محدودیتی برای مشارکت خارجی در صنعت نفت وجود ندارد.
شروط بازگشت شرکتهای نفتی آمریکا
معظمی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اعلام آمادگی شرکتهای بزرگ نفتی آمریکا برای بازگشت به صنعت نفت هم توضیح داد: وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مشکلی با شرکتهای نفتی آمریکایی ندارد.
سرپرست معاونت امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت در گفتوگو با مهر ضمن بیان اینکه هر شرکت خارجی حتی آمریکایی که براساس قاعده تجارت جهانی بخواهد با ایران همکاری کند از این مشارکت استقبال میکنیم، تبیین کرد: قطعا در این مشارکت باید یک همکاری «برد- برد» در دستور کار دو طرف هم قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران بجز یک کشور اشغالگر با تمامی کشورهای جهان آمادگی مشارکت و همکاری دوجانبه را دارد، یادآور شد: کشورها و شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان باید به قوانین و ضوابط ایران احترام بگذارند و منعی هم برای امضای قراردادهای برد- برد بین دو طرف وجود ندارد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران که در دقیقه ۹۰ از سفر به نیویورک به همراه رییسجمهور باز ماند، اخیرا دستوراتی را بهمنظور اصلاح قراردادهای نفتی بیع متقابل صادر کرده و حتی هماکنون تیم ویژهای روی این نسل جدید قراردادهای نفتی فعالیت میکنند.سیدمهدی حسینی، رییس کارگروه اصلاح قراردادهای نفتی اخیرا در گفتوگو با مهر با بیان اینکه هماکنون اصلاح قراردادهای بیع متقابل آغاز شده از پرداخت حتی پاداش به پیمانکاران خارجی و بینالمللی در صورت افزایش ضریب بازیافت مخازن با استخراج بیشتر نفت و گاز خبر داده است.
وزیر نفت ایران هم با یادآوری اینکه اجرای یک قرارداد «بیع متقابل توسعهیافته» به عنوان یک اولویت در دستور کار وزارت نفت خواهد بود، تاکید کرده است: اینرو با حفظ مالکیت و حاکمیت ملی دولت و نظام بر میادین نفت و گاز، از ظرفیتهای نسل جدید قراردادهای به منظور افزایش جذب سرمایه شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان و بخش خصوصی داخلی استفاده خواهیم کرد.
علاوه بر افزایش جذابیت اقتصادی، اجرای طرحها در صورت اصلاح قراردادهای نفتی، صنعت نفت و گاز ایران با در اختیار داشتن بیش از ۱۵۵ میلیارد بشکه نفت خام و ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز طبیعی از مزیتهای طبیعی و کمریسک هم برای توسعه برخوردار است.
رقابت چین با شرکتهای غربی
همزمان با ابراز تمایل شرکتهای بزرگ نفتی اروپایی و آمریکایی برای بازگشت به پروژههای نفتی ایران، به نظر میرسد تکاپوی چینیها برای حفظ این بازار بکر بیشتر شده و تقاضای سرمایهگذاری ۲۵ میلیارد دلاری برای نفت ایران داشتهاند.فراهم شدن بسترهای سرمایهگذاری در ایران و تغییر مواضع غرب پس از دیپلماسی موثر ایران در سازمان ملل، ابراز تمایل شرکتهای بزرگ نفتی اروپایی و آمریکایی را برای بازگشت به ایران بههمراه داشت.
به گزارش تسنیم، در شرایطی که رفته رفته مذاکرات نفتی بین دیپلماتهای ایرانی و اروپایی به یکی از محورهای اصلی جلسات حضوری و گفتوگوهای تلفنی طرفین تبدیل میشود، روز گذشته رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از پیشنهاد چینیها برای سرمایهگذاری ۲۵ میلیارد دلاری در صنعت نفت ایران خبر داد و گفت: پیشنهاد آنان به ۲۵ میلیارد دلار میرسد و در اینباره منتظر سرمایهگذار از طرف ایران هستند تا بتوانند بهصورت مشارکتی در ۱۵ پروژه نفتی ایران سرمایهگذاری کنند.
به نظر میرسد در حالی که شرایط روزبهروز برای ورود شرکتهای بزرگ نفتی اروپایی و آمریکایی به صنعت نفت ایران مطلوبتر میشود، چینیها با افزایش سرمایهگذاریها بهدنبال حفظ موقعیت انحصاری خود در صنعت نفت ایران هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد