1 - 12 - 2022
معیشت را فدای دعوای سیاسی نکنید
گروه بازرگانی- وضعیت این روزهای اقتصاد کشور به جایی رسیده که همه از وزرای اقتصادی احتمالی حرف میزنند. واقعیت این است که مردم منتظرند تا ببینند کابینه جدید از چه برگ برندهای برای حل مشکلات معیشتی و اقتصادی استفاده میکند. اما آنچه از اهمیت بیشتری برخوردار است این است که آیا تیم جدید توانایی حل مشکلات موجود را دارد یا نه. بعد از مشخص شدن رییسجمهور جدید تمام هم و غم کارشناسان و صاحبنظران بر حول نحوه ترکیب چیدن تیم اقتصادی دولت روحانی میچرخد. از قرار معلوم برای مشاوره دادن و مشخص کردن این تیم جنجالی سه گروه وارد عمل شدند؛ گروه اول به سردستگی بیژن زنگنه گروه دوم به سردستگی محمد باقرنوبخت و گروه سوم به سردستگی محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران در تلاشند تا با توجه به اتفاقات اخیر تیمی را راهی دولت کنند که از پس مشکلات اقتصادی برآیند. اما از آنجا که رابطه نهاوندیان و روحانی رابطهای دوستانه و مربوط به سالهای قبل است احتمالا مشاوره نهاوندیان تاثیر بیشتری بر تصمیم نهایی روحانی خواهد گذاشت. اگرچه بعد از انتخابات خود نهاوندیان از احتمال وزیر شدنش در دولت یازدهم خبر داد اما چند روز بعد این خبر تکذیب شد اما او همچنان برای ترکیب وزرای اقتصادی به روحانی تازه وارد مشاوره میدهد. در این بین رییس اتاق بازرگانی تهران هم برای عقب نماندن از قافله به جای پیشنهاد دادن اسامی، برنامهای اقتصادی برای دولت تهیه کرده است.
یحیی آلاسحاق در همین رابطه به «جهان صنعت» گفت: ما برای مشاوره دادن به دولت جدید در دو بخش اقتصادی و سیاست خارجی برنامههای کارشناسی شدهای تدوین کردهایم که به زودی به دست رییسجمهور جدید میرسد.
وی اظهار کرد: برنامهای که تدوین شده با توجه به مشکلات موجود اقتصادی و سیاسی توسط کارشناسان بخشخصوصی ارایه میشود که علاوه بر واکاوی مشکلات، راهکارهای حل آن هم ارایه میشود.
وی افزود: بخشخصوصی با افرادی که سر کار میآیند کاری ندارد اما اگر برنامهای که تدوین شده مورد توجه وزرای جدید قرار بگیرد قطعا کمک زیادی به دولت خواهد کرد.
آلاسحاق با بیان اینکه بخشخصوصی قابلیت کمک به دولت را دارد، تصریح کرد: وضعیت فعلی کشور به گونهای نیست که مسوولان بعدی به تنهایی از پس آن برآیند بنابراین بهتر است که از نظر و مشورت افرادی که به مشکلات واقف هستند، استفاده شود.
۳ مشکل کلیدی
جمعی از فعالان بخشخصوصی برای مشاوره به دولت اعلام آمادگی کردند و معتقدند میتوان از وضعیت قرمز خارج شد.
در همین رابطه مهدی پورقاضی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره ویژگیهای سکانداران اقتصادی دولت جدید گفت: افرادی که قرار است سرکار بیایند در وهله اول باید به مردم اطلاعات غلط ندهند و به مخاطبانشان دروغ نگویند و با اعداد و ارقام سر آنها را شیره نمالند.
وی افزود: در حال حاضر کشور با سه مشکل کلیدی تک نرخی شدن ارز، یارانهها و نقدینگی دست و پنجه نرم میکند. تیمی که میآید باید در ابتدا مشخص کند آیا تک نرخی شدن ارز در این برهه شدنی است؟ و آیا اصلا خودش این موضوع را قبول دارد یا نه.
پورقاضی گفت: موضوع یارانهها نیز موضوع مهمی است و باید ببینیم وزیر اقتصاد جدید چه برنامهای برای یارانه دارد.
عضو کمیسیون اصل «۴۴» اتاق بازرگانی ایران گفت: رشد نقدینگی در حال حاضر عامل مهمی در اقتصاد رو به انزوا ایران است و مسوولان جدید باید جلوی این رشد را بگیرند تا منجر به کاهش تورم شود.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: طی چهار، پنج سال اخیر آنقدر در حوزه اقتصاد خرابکاری شده که اگر اعضای جدید همین روشهای کابینه فعلی را تکرار کنند مشکلات نه تنها حل نمیشود بلکه بیشتر هم میشود.
وی افزود: اگر دولت روحانی در نهایت تیمی قوی برای حل مشکلات اقتصادی انتخاب کند باز هم حداقل شش ماه زمان لازم است که از این وضعیت کمکم خارج شویم. پورقاضی درباره ارتباط انتخابات با کاهش نرخ ارز و طلا گفت: کاهش نرخ ارز بیشتر جنبه روانی دارد و مردم نباید انتظار معجزه را از دولت جدید داشته باشند.
عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران بیان کرد: دلار کمتر از ۳۲۰۰ تومان در جامعه و در بین فعالان بازار باعث ترس و وحشت میشود و به احتمال زیاد کاهش قیمتها مقطعی خواهد بود.
اختلافات سیاسی و اقتصاد
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که مشکلات اقتصادی باید اولویتبندی شود و افرادی که سرکار میآیند با یک برنامه واحد و هماهنگ پیش روند تا مشکلات در کمترین زمان ممکن حل شود. ابراهیم جمیلی، عضو اتاق بازرگانی ایران نیز در همین رابطه گفت: امیدوارم در آینده دیگر شاهد این نباشیم که بانک مرکزی یک حرف بزند، وزارت اقتصاد حرفی دیگر و وزارت صنعت هم کار خودش را بکند.
وی افزود: جزیرهای عمل کردن مسوولان طی این سالها باعث به وجود آمدن مشکلات فعلی شده بنابراین موفقیت در صورتی امکانپذیر است که سیاستها در یک برنامه واحد خلاصه شود و همه تصمیمات براساس آن برنامه گرفته شود.
جمیلی به ویژگی کابینه اقتصادی جدید پرداخت و گفت: کسانی که روی کار میآیند باید هم از نظر دانشگاهی و هم از نظر صنعتی تجربه کار را داشته باشند.
وی اظهار داشت: اختلافات سیاسی و حزبی مشکلات اقتصادی را بیشتر میکند.
رییس اتاق بازرگانی استان البرز با بیان اینکه دولت باید اشتغال و معیشت مردم را در اولویت قرار دهد، اظهار داشت: عدم ثبات اقتصادی و تک نرخی شدن ارز غول مشکلات دولت به شمار میرود اما باید گفت افراد کارشناس و باتجربه از عهده حل این مشکلات برمیآیند.
ابراهیم جمیلی تصریح کرد: هر دولتی که بیاید اگر از توانمندی بخشخصوصی استفاده نکند، موفق نخواهد شد.
سوءمدیریت مسوولان
عدم ثبات اقتصادی موضوع مهمی است که کارشناسان از آن به عنوان آفت اقتصاد یاد میکنند. نایب رییس اتاق بازرگانی ایران نیز با تایید این مطلب گفت: عدم ثبات اقتصادی منجر به نوسان هر روزه نرخ ارز شده که اگر دولت بتواند اقتصاد کشور را به ثبات برساند و نرخ ارز هم اصلاح شود؛ اقتصاد از رکود خارج میشود و اعتماد و آرامش به جامعه برمیگردد در این صورت مشکلات بعدی هم سلسلهوار حل خواهد شد.
پدرام سلطانی افزود: یکی از مشکلات مهم کشور سوءمدیریت و تصمیمگیریهای نابجاست که امید میرود بتوان با جانشینی مدیرانی توانمند جلوی اتفاقات ناگوار را گرفت.وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: اعضای کابینه باید همانند یک پازل عمل کنند در واقع اگر تیمی که بر سر کار میآید از یک مشرب نباشند معیشت مردم فدای دعواهای سیاسی خواهد شد.
به گفته این فعال اقتصادی، نحوه مدیریت و نوع نگاه به اقتصاد تاثیر مهمی را در آینده اقتصادی کشور دارد.
وی گفت: حل مشکلات اقتصادی پروسهای زمانبر است و به محض ورود تیم جدید نمیتوان انتظار بهبود شرایط را داشت.
سلطانی تاکید کرد: در بهترین حالت و با نگاه خوشبینانه حداقل یک سال طول میکشد تا شرایط به حالت عادی برسد و آن هم در صورتی است که تیم نهایی قابلیت حل و فصل مشکلات در زمان کوتاه را داشته باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد