31 - 03 - 2020
مقاومت بازار در برابر کاهش قیمت ارز
مقاومت بازار در برابر کاهش قیمت دلار در حالی است که متهم ردیف اول گرانیها رشد نرخ ارز در یک مدت کوتاه بوده است و کارشناسان اقتصای معتقدند تخلیه التهاب از بازار زمانبر است و تا زمانی که اقتصاد پیشبینیپذیر نباشد، کاهش قیمتها کاملا صورت نمیگیرد.
زمزمه افزایش قیمت ارز از زمستان سال گذشته شنیده شد و هر چند که در روزهای پایانی سال ۹۶ قیمت دلار رشد جزئی داشت اما از همان اولین ماه سال ۹۷ سیر صعودی را در پیش گرفت و در اواخر تابستان نرخ دلار با رشد بیسابقه چندبرابری به اوج خود رسید. وابستگی اقتصاد به شاخص مهمی مانند دلار در کنار سرگردانی نقدینگی هزار و ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی باعث ایجاد التهاب در بازارها شد هر چند که دولت اقداماتی را برای تخلیه التهاب و کنترل بازار به اجرا رساند.
اختصاص ارز دولتی- دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومانی- به کالاهای اساسی مانند برخی از مواد خوراکی و دارو، اختصاص ارز نیمایی به برخی از فعالان اقتصادی که فعالیت آنها مشمول اختصاص ارز یارانهای میشد، آزادسازی واردات ارز و طلا، ورود بانکها به فعالیت صرافیها و فروش ارز و... از اقداماتی بود که دولت انجام داد تا بتواند در تلاطم اقتصادی، سوداگری در بازار را کاهش دهد و توانست با پیادهسازی این سیاستها نرخ دلار را تا بیش از شش هزار تومان کاهش دهد.
اما در حالی که بیش از یک ماه از کاهش نوسانات و کاهش قابل توجه قیمت دلار در بازار میگذرد هنوز قیمت اقلام و کالاهایی که به واسطه نرخ دلار بالا رفتند متناسب با کاهش قیمت دلار، پایین نیامده و این جریان حاکم در بازار، موجب گلهمندی مردم از دولت در نحوه کنترل بازار شده است. کارشناسان اقتصادی مهمترین عاملی را که باعث شده بازار نسبت به کاهش قیمت دلار بیتوجه باشد، نبود اعتماد به سیاستهای ارزی دولت میدانند و بر این باور هستند تا زمانی که ثبات به اقتصاد برنگردد و تنشهای سیاسی و بینالمللی موثر در اقتصاد کاهش پیدا نکند، نمیتوان انتظار تخلیه التهاب در بازار را داشت.
در همین حال وحید شقاقی کارشناس اقتصادی درباره چرایی بیتوجهی بازارها به افت قیمت ارز به ویژه دلار در یک ماه گذشته گفت: هر چند که قیمت دلار در بازار آزاد روند کاهشی در پیش گرفته و چیزی حدود پنج الی شش هزار تومان ریزش داشته اما هنوز قیمت کالا و خدمات در بازارها متناسب با این میزان کاهش تغییر نکرده است و حتی در برخی از بازارها از جمله بازار خودرو شاهد افزایش قیمت هم هستیم.
وی ادامه داد: اولین دلیلی که هنوز بازار به کاهش قیمت دلار واکنش نشان نداده و منجر به کاهش قیمتها نشده این است که فعالان اقتصادی اعم از فروشندگان، تولیدکنندگان و صاحبان کالا از آینده اقتصادی کشور مطمئن نیستند و به این باور نرسیدهاند که روند کاهش قیمت دلار در آینده هم استمرار پیدا میکند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مهمترین عامل برای ایجاد رونق در کسبوکار و برقراری ثبات در بازار، پیشبینیپذیری اقتصاد است که در حال حاضر اقتصاد ایران برای مردم قابل پیشبینی نیست.
شقاقی با اشاره به عامل دومی که مانع از کاهش قیمتها شده است، اظهار داشت: موضوع مهم دیگری که باعث شده همچنان بازار نسبت به کاهش قیمتها مقاومت نشان دهد این است که بسیاری از تولیدکنندگان مواد مورد نیاز را در دورهای که دلار به اوج قیمت خود رسید، تهیه کردهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد