16 - 11 - 2017
ممنوعیت تولید و واردات محصولات دخانی معطر
به گفته رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور و براساس رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری تولید، عرضه و واردات تنباکوی معطر ممنوع شد و در ارتباط با تعیین زمان اجرای این قانون به زودی تصمیمگیری میشود. علیاصغر رمزی درباره رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر ممنوعیت معطر کردن انواع مواد دخانی اظهار کرد: حدود دو سال قبل بخشنامهای در این رابطه توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی براساس مصوبه ستاد کشوری مبارزه با مصرف دخانیات مدنظر قرار گرفت که با شکایت بخش خصوصی نسبت به اجرای آن متوقف شد و اخیرا هیات عمومی دیوان عدالت اداری با رد درخواست شکات بر ممنوعیت معطر کردن انواع مواد دخانی تاکید کرده است. وی با اشاره به اینکه در ارتباط با مقوله مصرف تنباکوی معسل و معطر دو قانون وجود دارد، اظهار کرد: قانون اول مربوط به انحصار دخانیات بوده که متولی آن وزارت صنعت، معدن و تجارت است و مجوز تولید، واردات، کشت، توزیع، حمل و فرآوری تنباکو و توتون توسط این وزارتخانه صورت میگیرد و نظارت نیز برعهده آن است.
رمزی ادامه داد: قانون دوم مربوط به مبارزه با مصرف دخانیات است که در سال ۱۳۸۶ تصویب شده و به واسطه آن دولت باید سیاستهایی را اعمال کرده تا موجب کاهش مصرف محصولات دخانی شود.
رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۳ ستاد کشوری مبارزه با مصرف دخانیات مطابق ماده ۷ قانون مبارزه با مصرف دخانیات دستورالعملی را تصویب کرد تا منع تبلیغ و تشویق مصرف دخانیات مدنظر قرار گیرد، گفت: در این ماده آمده بود که در محصولات خوراکی نباید عطر و سیگار و محصولات دخانی استفاده شود و بالعکس در محصولات دخانی نباید عطر و طعم خوراکیها مورد استفاده قرار گیرد.
رمزی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۳ جلسه ستاد کشوری مبارزه با مصرف دخانیات با حضور چند وزیر برگزار شد و در نهایت مصوبه مربوطه توسط رییسجمهور بهعنوان رییس این ستاد جهت اجرا به ابلاغ رسید، خاطرنشان کرد: بعد از حدود شش ماه از ابلاغ این مصوبه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهعنوان دبیر ستاد کشوری مبارزه با مواد دخانیات مکاتبهای را با وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام داد تا از این طریق تولید، عرضه و واردات محصولات دخانی معطر ممنوع شود، بنابراین با توجه به اینکه تکلیف قانونی بود وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به این مساله ورود و اعلام کرد که کارخانجات باید ظرف مدت شش ماه مصوبه مربوطه را رعایت کرده تا دیگر تولیدی در دستور کار قرار نگیرد.
رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور ادامه داد: براین اساس تاکید شد که طی موعد زمانی شش ماهه تعیین شده و براساس مصوبه ستاد کشوری مبارزه با مصرف دخانیات از تولید و واردات تنباکوی معطر جلوگیری به عمل آید. این موعد زمانی نیز بدین منظور مدنظر قرار گرفت تا انبار تولیدکنندگان خالی شده و فرصت لازم برای اتمام محصولات موجود فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه بخش خصوصی در اواسط سال ۱۳۹۴ نسبت به اقدام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نیز وزارت صنعت، معدن و تجارت شکایت کرده و دستور توقف دستورالعمل مربوطه را اتخاذ کردند، یادآور شد: این دستور توقف موجب شد تا اجرای بخشنامه مربوطه مدنظر قرار نگیرد و حدود دو سال در ارتباط با تعیینتکلیف آن در دیوان عدالت اداری زمان سپری شود.
رمزی در مورد تعیینتکلیف این ماجرا در دیوان عدالت اداری عنوان کرد: در نهایت طرح در هیات عمومی دیوان عدالت اداری مطرح شد و نظر نهایی این بود که با ۸۳ رای مثبت بر قانونی بودن این بخشنامه تاکید شده تا اجرای آن مجددا در دستور کار قرار گیرد، بنابراین درخواست رد بخشنامه مربوطه توسط شکات بخش خصوصی مورد موافقت قرار نگرفت.
به گفته رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور، براساس رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، تنباکوی معطر از این به بعد تولید، عرضه و واردات تنباکوی معطر مجاز نخواهد بود هرچند که در مورد تنباکوی معسل مشکلی وجود ندارد. براساس تشخیص هیات عمومی دیوان عدالت اداری، تنباکوی معطر مصداق تشویق و تبلیغ مصرف دخانیات تلقی شده و به همین دلیل تولید و عرضه آن قانونی نخواهد بود.
وی ادامه داد: علاوه بر این تولیدکنندگان میتوانند تنباکوی معطر را تولید کرده اما در داخل کشور عرضه نکنند و براین اساس صادرات را در دستور کار قرار دهند، چرا که عرضه تنباکوی معطر در داخل کشور ممنوع اعلام شده و صادرات آن ایرادی ندارد.
رمزی در پاسخ به اینکه قانون مربوط به عدم تولید، عرضه و واردات تنباکوی معطر از چه زمانی اجرایی خواهد شد، اظهار کرد: ما در بخشنامه مربوطه به سال ۱۳۹۴ فرصت چند ماههای را برای تخلیه موجودی انبار تولیدکنندگان در نظر گرفتیم تا دیگر محصولات اینچنینی در سطح جامعه وجود نداشته باشد و عرضه آن پس از زمان تعیینشده تخلف و قاچاق تلقی شود.
رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور افزود: با توجه به اینکه قانون مربوطه دو سال مسکوت مانده و مجددا مدنظر قرار خواهد گرفت بنابراین باید جلسات هماهنگی را با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مدنظر قرار دهیم تا ادارات کل حقوقی دو وزارتخانه در ارتباط با زمان اجرای این قانون تصمیمگیری کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد