3 - 12 - 2022
منتظر ارزانی نباشید
روند صعودی قیمت مواد غذایی همچنان ادامه دارد و انگار قرار نیست آمدن ماه رمضان هم کمکی به کاهش قیمتها کند و بازار کالاهای اساسی به آرامش برسد.
گرانی هفتگی قیمتها بازار را با تنشهای متفاوتی مواجه کرده است. نوسان نرخ ارز از یک طرف و تشدید تحریمها از طرف دیگر و بدتر از همه اینها تصمیمات ناهنگام مسوولان درخصوص سرنوشت نرخ ارز مرجع بازار و مصرفکننده را با چالش جدی روبهرو کرده است.
به گفته کارشناسان، با حذف ارز مرجع بخش خصوصی، افزایش چندبرابری قیمتها اتفاق میافتد اگرچه گرانی دوباره کالاهای اساسی اتفاق جدیدی نیست اما بعد از انتخابات ریاستجمهوری مردم گمان میکردند که از وضعیت اقتصادی موجود و گرانیهای هفتگی خلاص میشوند اما بعد از اتفاقات اخیر بازار ارز همچنان شاهد گرانیهای هفتگی هستیم و از کاهش قیمتها خبری نیست. این گرانیها رابانک مرکزی هم تایید میکند اگرچه قیمتهای اعلام شده توسط این مرجع با نرخ واقعی بازار متفاوت است وحداقل قیمتهارا نشان میدهد اما باز از افزایش قیمتها حکایت میکند.
بانک مرکزی فهرست گرانی ۴۲ قلم کالای اساسی مورد نیاز مردم در هفته منتهی به هفتم تیرماه جاری را اعلام کرد که براساس آن قیمت مرغ در یک هفته ۳/۹ درصد افزایش یافته است.
در هفته مورد گزارش، در گروه لبنیات بهای تمام اقلام این گروه بدون تغییر بود. قیمت تخممرغ افزایش جزیی یافت و شانهای ۷۴ هزار تا ۹۳ هزار ریال فروش میرفت. در گروه برنج، بهای برنج داخله درجه یک و درجه دو افزایش داشت. در گروه حبوب، قیمت نخود، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سفید و لوبیا قرمز افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه ثابت بود.
در میادین زیر نظر شهرداری هلو عرضه نمیشد و گوجه سبز عرضه کمی داشت ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در سطح پایین قرار داشتند به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و ترهبار عرضه میشد.
میوهفروشیهای سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه میکردند که در گروه میوههای تازه قیمت گوجه سبز و هلو افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه کاهش داشت. در گروه سبزیهای تازه قیمت کدو سبز و سبزیهای برگی افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه کاهش یافت.قیمت گوشت گوسفند و گوشت تازه گاو و گوساله بدون تغییر بود و بهای گوشت مرغ افزایش داشت. در هفته مورد بررسی، قیمت قند، شکر، چای خارجی و انواع روغن نباتی ثابت بود.
لبنیات و تخممرغ
درگروه لبنیات بهای تمام اقلام این گروه بدون تغییر بود. قیمت تخم مرغ معادل ۰/۲ درصد افزایش یافت.
برنج و حبوب
در هفته مورد بررسی در گروه برنج بهای برنج داخله درجه یک و درجه دو به ترتیب معادل ۱/۱ درصد و ۶/۱ درصد افزایش داشت. در گروه حبوب، قیمت نخود معادل ۱/۰ درصد، لوبیا چشم بلبلی ۱/۶ درصد، لوبیا سفید ۰/۳ درصد و لوبیا قرمز ۰/۲ درصد افزایش یافت و بهای سایر اقلام این گروه ثابت بود.
میوهها و سبزیهای تازه
در گروه میوههای تازه قیمت گوجه سبز معادل ۲/۴ درصد و هلو ۹/۲ درصد افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین ۰/۶ درصد تا ۷/۹ درصد کاهش داشت. در گروه سبزیهای تازه قیمت کدو سبز معادل ۲/۵ درصد و سبزیهای برگی ۱/۱ درصد افزایش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین ۰/۴ درصد تا ۶/۲ درصد کاهش یافت.
گوشت و مرغ
قیمت گوشت گوسفند و گوشت تازه گاو و گوساله بدون تغییر بود و بهای گوشت مرغ معادل ۹/۳ درصد افزایش داشت.
قند، شکر، چای و روغن نباتی
قیمت قند، شکر، چای خارجی و انواع روغن نباتی ثابت بود.
متوسط قیمت گروه لبنیات در هفته یادشده نسبت به هفته مشابه سال قبل ۴/۴۳ درصد، تخممرغ ۳/۶۸ درصد، برنج ۶/۶۳ درصد، گروه حبوب ۳/۱۰۷ درصد، گروه میوههای تازه ۱/۲۶ درصد،سبزیهای تازه ۸/۷۲ درصد، گوشت قرمز ۲/۵۶ درصد، گوشت مرغ ۹/۱ درصد، قند و شکر ۸/۴۱ درصد، چای ۵/۱۰۰ درصد و روغن نباتی ۲/۵۸ درصد افزایش یافته است.
به گفته فعالان بازار، در حال حاضر برخی تولیدکنندگان کالاها را به بازار میدهند که این موضوع باعث شده، مغازهداران جنس را از بازار تهیه کنند و در نهایت کالا را با قیمت بالاتری به مصرفکنندگان بفروشند. اگر تولیدکنندگان همانند گذشته کالا را در مغازهها عرضه کنند، وضعیت دادوستد بهتر میشود.
وقتی عرضه و تقاضا با هم هماهنگ باشد، شرایط کنونی بازار پیش نمیآید. اکثر کارخانهها جنس تولید نمیکنند بنابراین کالا گران شده است. برای مثال مدتها کره در بازار توزیع نمیشد و در حال حاضر نیز این کالا به مقدار خیلی کم و با قیمت بالاتر عرضه میشود.
برنج ایرانی اصل گران است و انواع برنج خارجی نیز گران شده است.تن ماهی نیز در بازار موجود ولی گران شده است، بهطوری که تن ماهی یکی از تولیدیها حدود هشت هزار تومان فروخته میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد