3 - 09 - 2020
منفعتطلبی مرد اول الیزه
این روزها فرانسه به دنبال احیای نقش بینالمللی خود و بازگشت به روزهای اوج است. ماکرون اکنون به بازیگر خاورمیانهای تبدیل شده که نقش تعیینکنندهای در سرنوشت سیاسی لبنان ایفا میکند و به دنبال اصلاحات سیاسی و اقتصادی در بیروت است. سفر ماکرون به عراق با سفر او به لبنان بعد از انفجار بندر بیروت تفاوت دارد. حال وارد عراق شده تا به گفته برخی مقامهای عراقی، منافع پاریس را در بغداد به سرانجام برساند. به باور کارشناسان، گرچه عنوان اصلی این سفر اعلام آمادگی پاریس برای همکاری امنیتی با بغداد است، اما ظاهراً قراردادهای الکاظمی با دولت ترامپ به شدت اروپاییها را نگران کرده و آنها به دنبال حداقل حفظ جایگاه خود در این کشور هستند. نماینده پارلمان عراق اعلام کرد که رییسجمهور فرانسه در جریان سفر خود به بغداد به دنبال تحقق منافع پاریس است. جودت ادامه داد: فرانسه در عراق به دنبال منافع خود است چرا که کشور عراق برای دیگر کشورها به مثابه قلب اقتصادی منطقه به شمار میرود. وی اضافه کرد: عراق نیز باید در جریان سفر ماکرون به این کشور به دنبال تحقق منافع خود باشد. به گفته ماکرون هدف از این سفر همکاری با سازمان ملل برای اتخاذ ابتکار عملی برای حمایت از روند حاکمیت عراق است. برهم صالح، رییسجمهوری عراق با امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه در کاخ بغداد دیدار کرد. ماکرون در سخنانی عنوان کرد: چالشهای بزرگی در مقابل تضمین حاکمیت عراق قرار دارد. او ادامه داد: سربازان ما در کنار یکدیگر با تروریسم مبارزه میکنند. ماکرون در حین ورود به عراق در توئیتی نوشت که برای ارائه حمایتها به عراق در زمان چالشها آمده است. ماکرون درباره عناصر تکفیری فرانسوی بازداشت شده در عراق نیز تاکید کرد: کسانی که با آزادی کامل جنگیدن در خارج را انتخاب کردند و محکوم به انجام اقدامات تروریستی در یک کشور دارای حاکمیت شدهاند، باید در همین کشور محاکمه شوند. رییسجمهور فرانسه پیشتر گفته بود حفظ حاکمیت ملی عراق به مردم رنجدیده این کشور اجازه میدهد تسلیم قدرتهای منطقهای و همینطور تروریسم اسلامگرا نشوند. او اضافه کرده بود: مردم و رهبران عراق به این مساله واقف هستند و وظیفه فرانسه کمک به آنهاست. زمانی که در فرودگاه بیروت از ماکرون پرسیده شد نظرش درباره فرانسویان عضو داعش که اکنون در عراق زندانی هستند چیست، گفت آنان انتخاب خود را کردهاند که بروند و به داعش بپیوندند و اکنون این دولت محلی عراق است که باید درباره آنان تصمیم بگیرد.
نشست با سران سهگانه عراق
رییسجمهوری فرانسه در کنفرانس خبری با همتای عراقی خود گفت که مسوولان عراقی باید حاکمیت کشورشان را بسازند. برهم صالح، رییسجمهوری عراق در کنفرانس خبری با امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه تصریح کرد: ما یک کشور دارای حاکمیت هستیم که به همسایگان و جامعه بینالملل احترام میگذارد. او عنوان کرد: در مقابل ما چالشهای بزرگی برای پایان دادن به تروریسم قرار دارد.
برهم صالح اظهار کرد: ما خواهان این هستیم که روابطمان را با فرانسه جهت ایجاد یک شراکت استراتژیک، تقویت کنیم. او عنوان کرد: ما خواهان این نیستیم که کشور ما به صحنهای برای نزاعهای دیگران تبدیل شود.
رییسجمهوری فرانسه نیز گفت: مسوولان در عراق باید حاکمیت کشورشان را بسازند. ماکرون گفت: عراق با مداخلههای خارجی مواجه است که این مداخلهها از چند سال قبل آغاز شده است. او ادامه داد: جنگ علیه داعش پایان نیافته است، حتی اگر ما داعش را در میدان نبرد شکست داده باشیم.
پیش از این کنفرانس خبری نیز، روسایجمهور، دولت و پارلمان عراق دیروز با رییسجمهوری فرانسه نشست مشترکی برگزار کردند. برهم صالح، رییسجمهور عراق و مصطفی الکاظمی، نخستوزیر و محمد الحلبوسی، رییس پارلمان عراق با امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه که دیروز وارد بغداد شد، در کاخ بغداد دیدار کردند. در همین حال، ماکرون همچنین با نیچروان بارزانی، رییس اقلیم کردستان که برای دیدار با وی به بغداد آمده است، گفتوگو خواهد کرد.
اولتیماتوم ماکرون به سیاستمداران لبنانی
امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه اجرای سریع و قاطعانه اصلاحات در لبنان را آخرین شانس این کشور ارزیابی کرد. ماکرون گفت در صورت عدم اجرای سریع اصلاحات، ناگزیر به اجرای سیاست تحریمی علیه سیاستمداران این کشور خواهد بود. پس از انتخاب نخستوزیر جدید لبنان، امانوئل ماکرون در گفتوگوی خود با مسوولان و رهبران فراکسیونهای مختلف لبنان، خواستار اجرای هر چه سریعتر اصلاحات در این کشور شد. رییسجمهوری فرانسه پرداخت کمکهای مالی بینالمللی به لبنان را منوط به آغاز اجرای برنامه اصلاحات ساختاری در این کشور تا ماه اکتبر سال جاری کرد. ماکرون گفت در غیر این صورت، تحریمهای گسترده در انتظار سیاستمداران این کشور خواهد بود.
از سوی دیگر، ماکرون به مصطفی ادیب، نخستوزیر جدید لبنان ۱۵ روز فرصت داده است تا کابینه خود را تشکیل دهد. باید یادآور شد که نخستوزیری مصطفی ادیب نیز تحت فشار سیاسی امانوئل ماکرون محقق شده است. مصطفی ادیب دوشنبه گذشته با کسب اکثریت آرای پارلمان، به عنوان نخستوزیر انتخاب و مامور تشکیل کابینه شد.
اصلاحات گسترده
مبارزه با فساد مالی گسترده، یکی از عوامل موثر در پایان دادن به بحران فراگیر لبنان است. شرکتکنندگان در تظاهرات اکتبر سال گذشته که منجر به کنارهگیری سعد حریری، نخستوزیر وقت شده بود، خواستار مبارزه با فساد و ایجاد شفافیت در عملکرد دولت این کشور شده بودند. از سوی دیگر، بحران شدید اقتصادی لبنان را در چنبره خود گرفته است؛ بحرانی که گفته میشود از زمان سالهای دهه ۹۰ قرن گذشته به این سو، بیسابقه بوده است. شیوع کرونا و همچنین انفجار مهیب در بندر بیروت، بر الزام انجام این اصلاحات فراگیر در ساختار اقتصادی این کشور افزوده است.
به باور کارشناسان، اصلاحات در لبنان باید در سه حوزه اجرا شود: حوزه تامین انرژی، در سامانه بانکی و همچنین در دستگاه قضایی این کشور. ماکرون ماههای پیشرو را برای تحول واقعی لبنان حیاتی خوانده است. رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه با سایت خبری پولیتیکو گفته است چنانچه این اصلاحات اجرا نشوند، رهبران سیاسی لبنان مورد تحریم قرار خواهند گرفت.
ماکرون اجرای این اصلاحات را شانس آخر سیستم سیاسی کنونی در لبنان اعلام کرده است. رییسجمهوری فرانسه همچنین خواستار مقابله شدید با فساد مالی در این کشور شده است.
باید یادآور شد که غروب سهشنبه اول سپتامبر عدهای در اعتراض به گفتوگوهای بین ماکرون با سیاستمداران لبنان در بیروت تجمع کرده بودند. گفته میشود که درگیریهایی نیز بین معترضان و نیروهای انتظامی روی داده است.
معترضان خطاب به ماکرون گفته بودند که آنها خواستار تغییر واقعی لبنان هستند. معترضان شعار داده بودند که اگر ماکرون خواهان تغییر واقعی لبنان است باید به حرف آنها گوش دهد و نه به سخنان رهبران فاسد آن کشور.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد