26 - 01 - 2025
مهر تایید ناظر میراث فرهنگی بر یک تخلف آشکار
پروژه گردشگری «بام ری» در حالی ادامه دارد که دستور توقف آن از سوی دادستانی صادر شده و این نهاد قضایی به صورت مشروط با ادامه کار این پروژه موافقت کرده اما شرط اصلی در این موضوع رعایت نشده است.
به گزارش برنا، ابر پروژه بام ری که قطب گردشگری جنوب تهران محسوب میشود، یکی از پروژههایی است که در راستای جذب گردشگر در منطقه ۲۰ و در مجاورت بیبیشهربانو کار خود را آغاز کرد.
۱۴ آبانماه سال ۱۴۰۳، جعفر شربیانی عضو شورای اسلامی شهر تهران در حاشیه بازدید از این پروژه گفت: پروژه ۴۲ هکتاری بام ری یکی از طرحهای بسیار مهم در حوزه گردشگری است که فاز نخست آن تا پایان سال مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
۴ دی ماه سالجاری مدیر پایگاه میراث ملی ری از دستور شهرداری تهران برای توقف کامل پروژه موسوم به «پارک گردشگری بام ری» که به عرصه و حریم اثر ملی «کوه نقاره خانه» و «گورستان زیرین» تعرض کرده بود، خبر داد و گفت: در نامهای که به شهردار منطقه۲۰ ابلاغ شد تاکید شده که در «اسرع وقت استعلامات و طرح تهیه شده به شهرداری مرکز ارسال و برای انجام مطالعات تاریخی و فرهنگی زیر نظر پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از طریق مجاری و مراجع مربوطه اقدام شود.»
این پروژه بدون مجوز و طرح مصوب میراث فرهنگی در عرصه و حریم اثر ملی «کوه نقاره خانه» در حال انجام بود و سرانجام با پیگیریهای ستادی مدیر پایگاه ملی از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دستور توقف صادر شد.
روز گذشته اما بازدید میدانی نشان داد که باوجود دستور دادستانی، این پروژه متوقف نشده و ساختوسازها ادامه دارد و باز هم داستان جدال بر سر دفاع از میراث کشور در حال تکرار است.
سیداحمد علوی، رییس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای شهر در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه چرا باوجود دستور توقف دادستانی، این پروژه در حال انجام است، میگوید: ما در شهرداری هیچ کاری را بدون مجوز میراث انجام نمیدهیم، ممکن است با پایگاه میراث شهر ری نتوانیم کار را جلو ببریم اما همین الان، هم با دادستانی، هم با اداره میراث شهر ری و هم با اداره کل میراث استان تهران هماهنگ هستیم.
غلامرضا شنگی، شهردار منطقه ۲۰ هم درباره دستور توقف دادستانی میگوید: پروژه از ابتدای طراحی با هماهنگی میراث انجام شده و اجرای پروژه هم با هماهنگی میراث فرهنگی بوده، مکاتباتی با اداره کل میراث فرهنگی استان تهران داشتیم که منجر به بازدید و در نهایت معرفی ناظر مقیم میراث فرهنگی شد، هماکنون هم ناظر در پروژه حضور دارد.
وی افزود: یک نامهای را از میراث مرکز به آقای صارمی معاون شهرسازی شهرداری تهران ارسال کردند که در آن نامه نکاتی مطرح شد، از طریق اداره کل معماری ساختمان به منطقه ارجاع داده شد، منطقه مستندات و موارد کارشناسی را مطرح کرد، در نهایت اداره کل معماری ساختمان نامه را اصلاح و به شهرداری منطقه ابلاغ کرد.
شنگی تصریح کرد: دادستان ری دستور دادند پروژه به هیچ عنوان متوقف نشود و با حضور ناظر میراث به کار خود ادامه دهد، بخشهایی که ناظر میراث مشخص میکند فریز شده و شهرداری در آن مناطق عملیات عمرانی انجام نمیدهد.
این در حالی است که قدیر افروند، مدیر پایگاه ملی ری در گفتوگو با برنا درباره پروژه گردشگری بامری چنین میگوید: اینها خطاکار هستند، من بارها با اعضای شورای شهر تماس گرفتم اما هیچکدام پاسخگوی من نبودند.
وی در ادامه با بیان اینکه برای ورود به محوطه باید از ما اجازه میگرفتند، گفت: من عمرم را روی ری باشکوه گذاشتم، راجع به ری چه کسی صاحبنظر است؟ من را از مدیریت پایگاه هم بردارید. من باستانشناس سابقهداری هستم که میگویم کاری که انجام میشده جرم است.
افروند تصریح کرد: به دلیل سهلانگاری مسوولان میراث تهران و ری، پای دیواره جنوبی برج نقارهخانه سه ساختوساز بدون مجوز صورت گرفته که من شکایت کردم، حتی در میراث تهران نمیدانستند که اینجا ثبت شده و حریم و عرصه دارد!
وی در واکنش به صحبتهای شهردار منطقه۲۰ مبنی بر اینکه اجازه کار در بخشهای غیرمیراثی داده شده و بنا به دستور دادستانی کار با حضور ناظر میراث فرهنگی پیش میرود، گفت: در هیچ بخشی حق کار ندارند، تا ته دیوار کوه نقاره خانه حق فعالیت ندارند اما تمام کارهایی که در حال حاضر میکنند جرم است، برای گورستان زیرین که حریم حفاظتی دارد مصوب کردند و گفتند که به صورت مستقل ثبت ملی شود، آقایان باید از حرفایی که میزنند، خجالت بکشند.
مدیر پایگاه ملی ری تاکید کرد: اجازه خانم داوری به عنوان مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی میراث فرهنگی مهم است یا اجازه مدیر میراث تهران؟ بدون اجازه خانم داوری حتی اداره کل پایگاهها هم نمیتواند کاری کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد