26 - 09 - 2023
مهمترین رویداد تاریخی زنانه در حرفه حسابداری کشور
درآمد حرفه حسابداری در جهان در سال ۲۰۲۲ معادل ۶۲۳ میلیارددلار شامل ۲۶۱ میلیارددلار درآمد خدمات حسابرسی بوده و کل درآمد حرفه حسابرسی کشور برابر ۷۲ میلیون دلار یا به تعبیری معادل درآمد هفتاد و پنجمین موسسه حسابرسی آمریکا و بیست و یکمین موسسه حسابرسی انگلستان بوده است. نرخ اشتغال زنان در کشورهای ماداگاسکار، اتیوپی، موزامبیک، تانزانیا، آنگولا و کنیا بالای ۷۰ درصد و در ایران متاسفانه ۱۶ درصد است. از طرف دیگر درصد زنان شاغل در رشته حسابداری در بیشتر کشورهای پیشرفته بالای ۵۰ درصد و در ایران حداکثر ۲۱ درصد برآورد میشود. درحالی که در اروپا و آمریکای شمالی بیش از ۵۰ درصد حسابداران رسمی زن هستند، درایران صرفا ۸ درصد اعضای جامعه حسابداران رسمی مرد و ۷/۱۷ درصد اعضای انجمن حسابداران خبره زن هستند.
روز پنجشنبه سیام شهریور ۱۴۰۲ سالن همایشهای دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات شاهد برگزاری اولین همایش زنان تاثیرگذار در حرفه حسابداری کشور توسط موسسه همکلان اولین رسانه حسابداری کشور به مدیریت آقای مهدی مهدیانی از فارغالتحصیلان رشته حسابداری با حضور پر شور عده کثیری از پیشکسوتان و علاقهمندان حسابداری ایران و همچنین برخی اساتید و پیشکسوتان و استادان حسابداری منجمله آقایان هوشنگ خستوئی، منصور شمس احمدی، احمد غفارزاده، دکتر محمد قبول، دکتر ژاله آزاد بود. همایش با چند لحظه سکوت ایستاده حاضران جهت تجلیل از خدمات زندهیاد دکتر محمدعلی اکباتانی اسطوره حسابداری مدیریت ایران که اخیرا چشم از جهان فروبست و سخنرانی دکتر مهدی مرادزادهفرد از استادان برجسته رشته حسابداری کشوردر تبیین فضایل اخلاقی و علمی آن استاد برجسته آغاز گردید. آقای مهدی مهدیانی مدیر موسسه همکلان که ایده تجلیل از زنان تاثیرگذار حرفه حسابداری حاصل اندیشه وی بوده در یک گفتوگوی کوتاه اظهار داشت که قصد و هدف این همایش که در نوع خود در تاریخ کشور بینظیر بوده معرفی زنان دانشگاهی و حرفهای از قبل انقلاب تا حال حاضر بوده است. ایشان یادآور شدند، در قبل انقلاب از ۱۲۵ نفر حسابدار رسمی صرفا فقط دو نفر زن بودهاند درحالی که در حال حاضر بالغ بر ۸/۷ درصد اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران را زنان تشکیل میدهند و قبل انقلاب صرفا سرکارخانم دکتر طاهره خدادوست دارای دکترای حسابداری بوده در حالی که امروز قریب به یکصد تن از استادان دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور زن هستند. وی تاکید کرد: تحقیقات نوین نشان داده که یکی از ارکان حکمرانی خوب حسابداری و حسابرسی است لذا چنانچه دولتمردان درصدد برپایی حکمرانی خوب هستند باید شأن و منزلت حرفه حسابداری را بیش از پیش پاس دارند. همگی مجریان و تیم برگزارکننده این همایش شامل دبیران علمی این همایش خانمها دکتر الهه هادیزاده، سپیده مقدم، مدیر اجرایی خانم ژاله حیاتی فارغالتحصیل رشته حسابداری بوده مضافا اینکه مجری افتخاری این همایش برعهده هنرمند توانمند رسانهای سرکار خانم دکتر باران نیکراه بودند.
در ادامه گزیده ویدئوکلیپ ضبطشده بررسی جامع سیر تحول و تکوین جایگاه زنان در حرفه حسابداری جهان و ایران که توسط استاد غلامحسین دوانی از اعضای شورای ادوار جامعه حسابداران رسمی ایران ارائه شد که حاوی آمار و مستندات مهمی پیرامون جایگاه زنان در این حرفه در ایران و جهان بود.
براساس آمار و مستندات ارائهشده بیش از ۴۹ درصد پزشکان،۳۵ درصد استادان دانشگاههای کشور، ۵۰ درصد دانشجویان (حدود ۹/۱ میلیون نفر) و حدود ۵۰ درصد جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند، اما متاسفانه ۸۶ میلیون نفر شامل ۷/۴۳ میلیون نفر مرد و ۹/۴۲ میلیون نفز زن بوده که جمعیت شاغل کشور بالغ بر ۶۵ میلیون نفر و نرخ اشتغال زنان بین ۱۵ تا ۱۶ درصد نیروی کار است. در حالی که نرخ مشارکت زنان در خاورمیانه ۸/۱۹ و در کشورهای حاشیه خلیج فارس
(شامل زنان مهاجر سامن) ۵/۴۲ درصد است. اگرچه ۲۷ درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی زن هستند اما از ۳۹ درصد نرخ بیکاری جمعیت دانشگاهی کشور حدود ۶۵ درصد زن و ۳۵ درصد مرد هستند. از دیگر سو، جمعیت فعال زنان بیش از چهارمیلیون و کل تعداد زنان تحصیلکرده بیش از هفت الی هشت میلیون نفر هستند اما از کل جمعیت شاغل کشور ۴/۸۴ درصد سهم آقایان و ۶/۱۵ درصد سهم زنان است.
همچنین گفته شد براساس برآورد مندرج در گزارش موسسه مشاوره مککنزی، بزرگترین موسسه مشاوره اقتصادی جهان، چنانچه در ایران نابرابری جنسیتی رفع شود ۳۷۶ میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی ایران افزوده خواهد شد که در چنین صورتی با اعمال نرخ قدرت برابری ایران عملا به برترین قدرت اقتصادی منطقه تبدیل خواهد شد، اما متاسفانه براساس آخرین گزارش شاخص شکاف جنسیتی منتشرشده در «مجمع جهانی اقتصاد» وضعیت ایران از میان ۱۴۶ کشور، در رتبه ۱۴۳ قرار گرفته است. در مرحله بعدی همایش، از زندهیاد دکتر طاهره خدادوست به عنوان برجستهترین چهره زن تاریخ حسابداری ایران و اولین دکترای حسابداری زن تاریخ ایران و سرکار خانم فریده خلعتبری اولین سردبیر مجله حسابدار انجمن حسابداران خبره ایران تجلیل به عمل آمد .
سخنرانان ویژه همایش دو تن از چهرههای ماندگار زن حرفه حسابداری ایران سرکار خانم دکتر رضوان حجازی اولین زن دکترای حسابداری از دانشگاه تهران در بعد انقلاب و اولین استاد تمام زن رشته حسابداری ایران و سرکار خانم دکتر رویا دارابی اولین زن فارغالتحصیل دکترای رشته حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی بودند که در خصوص جایگاه رفیع و بالنده حضور رو به رشد زنان در حرفه حسابداری ایراد سخنرانی کردند. در این همایش از دکتر ژاله آزاد مولف کتاب پنج جلدی برگهایی از تاریخ حسابداری ایران که برای اولین بار در تاریخ کشور نشر گردیده تجلیل خاص به عمل آمد. این مجموعه ارزنده به بررسی پیشینه حسابداری در تمدنهای باستانی ایران، چین، رم، بینالنهرین و پرو، عهد رنسانس و لوکا پاچیولی، مروری بر سیاقنویسی در ایران، شعر و ادبیات حسابداری، سیر تحولات حسابداری جهان طی یک قرن گذشته و تاریخ حسابداری ایران پرداخته است. در پایان از تعداد ۱۰۰ نفر، زنان تاثیرگذار و موفق حسابداری ایران در گروههای پیشکسوتان، اساتید قدیمی، اساتید جوان، زنان فعال در حرفه حسابرسی و حسابداران رسمی، فعالان زن در حوزه حسابداری و مدیریت مالی جهت حضور در جایگاه ویژه دعوت به عمل آمد و از طرف گروه رسانه همکلان و با حضور پیشکسوتان حسابداری ایران استاد هوشنگ خستویی، استاد منصور شمس احمدی و دکتر مهدی مرادزاده جوایزی به رسم یادبود به منتخبین این همایش ملی تقدیم گردید. لازم به یادآوری است که در جوار همایش نمایشگاهی از کتب و مجلات قدیمی حسابداری ایران منتشر شده در ایران از ۱۲۸۵ هجری شمسی تا پایان دهه ۴۰ به عنوان میراث علمی حسابداری ایران به نمایش درآمده بود که در نوع خود بینظیر و جالب توجه بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد