21 - 12 - 2020
مکزیک امیدوار به حل بحران مهاجرت در دوره ریاست بایدن
رییسجمهوری مکزیک با وجود تبریک دیرهنگام پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا، اما در تماس تلفنی با او پیشقدم شد تا اهمیت موضوع مهاجران و حل این بحران در دولت آتی آمریکا را به او یادآور شود.
آندرس مانوئل لوپز اوبرادور رییسجمهوری مکزیک که پس از هفتهها تعلل در به رسمیت شناختن جو بایدن به عنوان رئیسجمهوری منتخب آمریکا، سرانجام سهشنبه گذشته پیروزی وی را تبریک گفت، این بار پیشقدم شده تا پس از رییسجمهوری آرژانتین دومین مقام آمریکای لاتین باشد که با بایدن وارد گفت و گو میشود.
اوبرادور در تماس تلفنی با بایدن پیرامون موضوع مهاجرت و توافقهای تجاری از سال آینده میلادی (۲۰۲۱) گفتوگو کرد. رییس دولت مکزیک در بیان هدف از این مکالمه تلفنی در پیامی توییتری نوشت: ما بار دیگر تعهد خود بر همکاریهای دوجانبه با آمریکا در جهت رفاه مردم را تایید کردیم.
مهاجرت همواره موضوع تنشآفرینی در روابط ترامپ و دموکراتها بوده و کاهش مهاجران قانونی و غیرقانونی شعار اصلی ترامپ در انتخابات بود. او تلاشهای اجرایی زیادی را برای تغییر سیاست صدور روادید، اخراج مهاجران لاتین تبار و تغییر ساختار پناهندگی در آمریکا انجام داده است.
در مقابل بایدن رویکرد ترامپ درباره مهاجرت و پناهجویان را رد کرده و آن را شکست اخلاقی توصیف کرده است. این رییسجمهوری منتخب همواره از اصلاحات جامع در زمینه مهاجرت حمایت کرده و بر ریشهیابی معضل مهاجرت تاکید دارد.
سیاستهای ترامپ در قبال مهاجران لاتینی، روندی که در حال اصلاح چهره آمریکا در میان جوامع آمریکای لاتین بود را متوقف کرد و بار دیگر خاطرات تلخ تجربه حضور و مداخله آمریکا در کشورهای آمریکای لاتین را زنده کرد و موجب تقویت جریانهای ضد آمریکایی در این کشورها شد. احداث دیوار میان آمریکا و مکزیک صرفا دیواری برای مکزیکیها نبود بلکه به نماد سیاست خصمانه آمریکا علیه آمریکای لاتین تبدیل شد.
ترامپ در سالهای اخیر با تاکید بر اینکه مکزیک باید بابت دیوار مرزی که او دارد بین دو کشور میسازد، پول پرداخت کند، آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، همتای مکزیکی خود را تحت فشار قرار داد تا تدابیر امنیتی در مرزهای مکزیک را در مقابل مهاجران از سوی آمریکای مرکزی تشدید کند.
در حالی که تعدادی از سران جهان پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را تبریک گفته بودند، رییسجمهور مکزیک پیش از این گفته بود که منتظر نتایج رسمی نهایی انتخابات میماند. او در این رابطه به رسانهها اعلام کرده بود به دلیل ابهام در نتایج، عجله نکرده و منتظر میماند و دلیل خود را احترام به حق تعیین سرنوشت از سوی ملتها و عدم مداخله در امور داخلی واشنگتن براساس سیاست خارجی مکزیک عنوان کرده بود.
آمریکا یکی از بزرگترین شرکای تجاری مکزیک است که حدود ۹۰ درصد تولیدات خود را به همسایهاش صادر میکند. حجم مبادلات تجاری میان دو کشور، باوجود ضربات سهمگین همهگیری بر اقتصاد مکزیک که این کشور را به مرز رکود کشانده، بیش از ۲۶۰ میلیارد دلار بوده است.
در حالی که بایدن در جبهه داخلی مسائل بسیار مهمی برای دست و پنجه نرم کردن دارد که بزرگترین آنها شاید مقابله با پاندمی کرونا ویروس و کاهش تلفات ناشی از آن در کشوری باشد که بالاترین میزان مرگ و میر را دارد اما سیاست خارجی نیز همچون کوهی مقابل وی قرار دارد.
به نوشته روزنامه گاردین، حمله هکری گسترده علیه نهادهای فدرال آمریکا که روسیه بابت آن سرزنش میشود، با واکنش نهچندان جدی دونالد ترامپ مواجه شده که سابقهای طولانی در رد یا کماهمیت نشان دادن مداخلات روسیه دارد.
همچنین این مساله وجود دارد که پس از چهار سال اختلاف چین با ترامپ، روابط به کدام سمت و سو میرود. علاوه بر این، مساله کره شمالی مطرح است که با وجود سیاستهای ترامپ در بیان تهدید و ابراز عشق، جزو ناکامیهای سیاست آمریکا به شمار میرود چون این کشور اکنون به قابلیتهای موشک دوربرد دست یافته و یک قدرت هستهای هم هست.
اصلاح برخی اقدامات دوره ترامپ چندان سخت به نظر نمیرسد؛ مثل عضویت دوباره در سازمان جهانی بهداشت یا پیوستن به توافق اقلیمی پاریس. اما اگر سنا به کنترل جمهوریخواهان درآید و مانعتراشی ادامه یابد، برخی از جدیترین چالشها با فشار ملاحظات داخلی مواجه میشوند.
با این حال، مهمترین مساله در حال حاضر این است که اگر تایید شود روسیه پشت حملات هکری اخیر بوده است، چطور باید به آن واکنش نشان داد.
به دنبال هک شرکت نرمافزاری سولارویندز، بایدن گفت در حال بررسی پاسخی فعال به هک تحت عاملیت دولتی است. اینکه در عمل این صحبتها به چه معناست، مشخص نیست.
اولین گام این خواهد بود که دولت آتی صراحتا انگشت اتهام را به سمتی نشانه رود.
جو بایدن تاکید کرده است که گاهی از رویکرد بسیار محتاطانه اوباما خشمگین میشده است. احتمالا بزرگترین مساله به این مرتبط است. انزواطلبی و عقبنشینی از جهان در سالهای حکومت ترامپ، براساس روندهایی بود که از قبل در مورد رییسجمهور ماقبل او آشکار شده بود؛ ازجمله بیمیلی اوباما برای درگیر شدن بیشتر در خاورمیانه و در سوریه. از این نظر، اجماع سیاست خارجی داخلی که بایدن با آن رشد کرد، ممکن است دیگر واقعا وجود نداشته باشد.
توماس رایت میگوید: بدیهی است که بایدن به بسیاری از مقامات ارشد اوباما اعتماد کرده و به سابقه دولت او افتخار میکند. همزمان، او مقابل احتیاط و تدریجیگرایی اوباما برآشفته میشد. به عنوان مثال، بایدن میخواست تجهیزات کشنده به اوکراین ارسال کند، در حالی که اوباما این کار را نکرد. بایدن صریحتر از اوباما در مورد رقابت با چین و روسیه صحبت کرده است و او طرفدار یک سیاست خارجی است که برای طبقه متوسط ایالات متحده مفید باشد.
او بار دیگر گفت که اگر بایدن رویکرد سختگیرانهتری نسبت به اوباما در مقابل چین انتخاب کند، فرصتی را در سیاستگذاری درباره چین به دست میآورد. رایت گفت: بایدن باید از رقابت با چین به عنوان پلی برای سنای جمهوریخواهان استفاده کند. غریزه آنها ممکن است مانعتراشی باشد، خصوصا به این دلیل که ترامپ آنها را تحت فشار قرار میدهد تا پیروزی بایدن را به رسمیت نشناسند، اما بسیاری از آنها همچنین میدانند که اگر قرار باشد ایالات متحده با چین رقابت کند، نمیتواند چهار سال بنبست قانونی را تحمل کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد