16 - 12 - 2024
میز اقتصاد با حضور مسوولان بازار سرمایه
«جهانصنعت»- روز گذشته میز اقتصاد با حضور رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس، محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و اسکندری، کارشناس بازارهای مالی، برگزار شد. در این نشست، موضوعات مختلفی ازجمله وضعیت بازار سرمایه، متغیرهای اثرگذار بر قیمت سهام، سیاستهای ارزی و نقش بازار سرمایه در تامین مالی تولید مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
عدم تغییر دامنه نوسان در برنامه سازمان بورس
عیوضلو در ابتدای این نشست درباره تغییر دامنه نوسان در بازار سرمایه گفت: «فعلا تغییر دامنه نوسان در دستور کار سازمان بورس نیست.» وی افزود که این موضوع در آینده براساس نیازهای بازار و شرایط اقتصادی بررسی خواهد شد.
اثر متغیرها بر قیمت سهام و حاشیه سود شرکتها
عیوضلو با اشاره به عوامل اثرگذار بر قیمت سهام، گفت: «متغیرهای متعددی بر قیمت سهام در بورس تهران اثر میگذارند. بخشی از این متغیرها بر سودآوری شرکتها تاثیر دارند و بخشی دیگر نرخ بازده مورد انتظار سهامداران را تنظیم میکنند.» وی تاکید کرد که در سالهای اخیر، کاهش حاشیه سود شرکتها یکی از چالشهای اصلی بوده است. عیوضلو اظهار داشت: «سیاستهای اخیر تعدیل نرخ ارز، بهویژه نرخ نیمایی، این چشمانداز را برای بازار ایجاد کرده است که شرکتها با افزایش حاشیه سود مواجه شوند.»
وی درباره نرخ بازده مورد انتظار سهامداران نیز گفت: «ریسک یکی از متغیرهای اصلی در این حوزه است. سهامداران در روزهای اخیر به این جمعبندی رسیدهاند که ریسکهای عمومی بازار نسبت به ماههای گذشته کاهش یافته است. این امر باعث اقبال بیشتر به خرید سهام شده است.»
اصلاح سیاستهای ارزی و رشد سودآوری شرکتها
پورابراهیمی نیز در این نشست به سیاستهای ارزی و تاثیر آن بر تراز تجاری و سودآوری شرکتها اشاره کرد. وی گفت: «در سال گذشته به دلیل سیاستهای غلط ارزی بانک مرکزی، بالغ بر ۱۷میلیارد دلار تراز تجاری منفی داشتیم. نرخ حاشیه سود شرکتها از ۲۸درصد در سال ۱۴۰۰ به ۱۶درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.» او افزود: «با تغییر سیاست ارزی، در نیمه دوم امسال جهشهای صادراتی خواهیم داشت و شرکتهای صادراتمحور با رشد سودآوری مواجه میشوند.»
عرضههای اولیه و تامین مالی در بازار سرمایه
در بخش دیگری از این نشست، پورابراهیمی درباره ظرفیتهای بازار سرمایه گفت: «مهمترین ظرفیت ما در بازار سرمایه عرضه اولیهها و پذیرهنویسیهاست که میتواند به نفع اقتصاد باشد.»
عیوضلو نیز به نقش شرکت پروژهها در تامین مالی اشاره کرد و گفت: «سال گذشته طرحی در قالب شرکت پروژه معرفی شد که امسال به بهرهبرداری رسید. تولید آن آغاز شده و محصول در بورس انرژی عرضه شده است. تامین مالی دوم آن نیز در حال انجام است.» وی افزود: «مسیر تامین مالی برای شرکتهایی که نیاز به منابع کوچک و کوتاهمدت دارند، هموار خواهد شد.» به گفته عیوضلو، سهم بازار سرمایه از تامین مالی تولید بین ۳۵ تا ۴۰درصد متغیر است.
اهمیت ابزارهای متنوع در بازار سرمایه
عیوضلو در ادامه تاکید کرد: «برای ماندگاری منابع در بازار سرمایه، نیاز به ابزارهای متنوع داریم.» او درباره عرضههای اولیه گفت: «از چند هفته پیش جلساتی با بورس تهران و فرابورس برگزار کردهایم. شرکتهایی که وضعیت مناسب و اطلاعات بهروز دارند و سطح پایداری سود عملیاتیشان تایید شده، در اولویت عرضه اولیه قرار میگیرند.»
وی افزود: «فرابورس ۳۰ شرکت پذیرفته شده دارد، اما احتمالا همه آنها آماده عرضه اولیه نیستند.»
این نشست، با تاکید بر اهمیت سیاستهای ارزی، نقش بازار سرمایه در تامین مالی و نیاز به توسعه ابزارهای مالی متنوع به پایان رسید. مسوولان حاضر در این نشست ابراز امیدواری کردند که با اجرای سیاستهای جدید و حفظ روند شفافیت، بازار سرمایه بتواند سهم بیشتری در توسعه اقتصادی کشور ایفا کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد