28 - 11 - 2022
میخواستم با آمریکا مذاکره کنم
پایگاه اطلاعرسانی آیتاللههاشمیرفسنجانی- رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه با فصلنامه مطالعات بینالمللی ضمن بیان ناگفتههایی از دیپلماسی اعتدال تاکید کرد که با عملگرایی در سیاست خارجی بنبستی وجود ندارد.
وی در این مصاحبه ضمن تاکید بر اعتدالگرایی اظهار کرد: روحیه اعتدال، به من کمک کرد که مسوولیت اجرایی کشور را که به عهده گیرم و به این شکل زمینه عملگرایی برآیم خیلی آسان شود. یعنی طبیعت اصلی من عملگرایی بود.
هاشمیرفسنجانی در بخش دیگری از این گفتوگو اظهار کرد: در سالهای آخر حیات امام (ره) نامهای را خدمتشان نوشتم. در آن نامه هفت موضوع را با امام مطرح کردم و نوشتم که شما بهتر است در زمان حیاتتان، اینها را حل کنید در غیر این صورت ممکن است اینها به صورت معضلی سد راه آینده کشور شود. یکی از این مسایل رابطه با آمریکا بود. نوشتم بالاخره سبکی که هماکنون داریم که با آمریکا نه حرف بزنیم و نه رابطه داشته باشیم، قابل تداوم نیست. آمریکا قدرت برتر دنیاست. مگر اروپا با آمریکا، چین با آمریکا و روسیه با آمریکا چه تفاوتی از دید ما دارند؟ اگر با آنها مذاکره داریم، چرا با آمریکا مذاکره نکنیم؟ معنای مذاکره هم این نیست که تسلیم آنها شویم. مذاکره میکنیم اگر مواضع ما را پذیرفتند یا ما مواضع آنها را پذیرفتیم، تمام است.
وی همچنین گفت: روابط با عربستان، مساله کوچکی برای منطقه نیست. اولا کشور ثروتمندی است و اکثر علمای بلاد اسلامی به نوعی با عربستان به خاطر حج و زیارت ارتباط و ثانیا منافع دارند. از همه اینها مهمتر مساله نفت است. اگر عربستان با ما روابط خوبی داشت، مگر غربیها میتوانستند ما را تحریم کنند؟ فکر میکنم هنوز ایجاد روابط خوب مقدور است ولی انسانهایی اینجا هستند که میبینید نمیخواهند.
رییس مجمع تشخیص مصلحت با اینکه همه را از لحاظ عقیدتی قبول داشته باشیم مخالفم، اظهار کرد: اما معنای آن، این نیست که با اینها کار نمیکنیم یا مذاکره نمیکنیم. فکر میکنم هر کشوری در دنیا عقاید خودش را دارد و عقاید ما هم پابرجاست. با تعامل میشود بسیاری از مشکلات را حل کرد.
هاشمیرفسنجانی در ادامه این گفتوگو گفت: میخواستم با مصر رابطه برقرار کنیم که نتوانستیم. میخواستم با آمریکا با شروطی که گذاشته بودم، مذاکره را شروع کنم که نتوانستم. نتوانستم غیر از این است که نخواستم. مثلا کاری که میخواستیم با ترکمنستان انجام بدهیم که نگذاشتند و خیلی حیف شد. بنا بود گاز ترکمنستان از طریق ایران به دنیا صادر شود.
وی با بیان اینکه اگر سیاست درستی در دنیا داشته باشیم، تعارضی ایجاد نمیشود، اظهار کرد: ما واقعا قصد ساخت تسلیحات هستهای و سیستم نظامی هستهای نداریم. حتی خودم یک بار در نماز جمعه به رژیم اشغالگر اسراییل توصیه کردم که بمب اتم به نفع اسراییل هم نیست. بالاخره اگر یک روزی درگیری اتمی پیش بیاید، اسراییل ظرفیت تحمل بمب اتم را ندارد چراکه کشور کوچکی است و خیلی آسان همه امکاناتش از بین میرود. گرچه آنها این نصیحت را تفسیر به تهدید کردند. عمیقا معتقدیم که در منطقه نباید سلاح هستهای باشد و این جزو اصول سیاستهای ما بوده و هست.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو مجلس خبرگان رهبری یادآور شد: «البته در سالهای اخیر در تصمیماتی که گرفته میشود و مذاکراتی که هست، نیستم، به نظرم در این راه بنبست نیست.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد