26 - 11 - 2017
نان با حداقل قیمت به دست مردم برسد
بازار کالاهای اساسی سالهاست که در معرض سیاستگذاریهای غلط و بیموقع دولت قرار گرفته و مردم ناچارند حتی برای خرید ضروریترین کالاهای مورد نیاز خود، تاوان کمبود نظارتها و تصمیمگیریهای اشتباه را پس دهند. در حال حاضر دخالت بیش از اندازه دولت در تصمیمگیریهای اقتصادی کار را به جایی رسانده که مردم هر روز با مشکلات زیادی روبهرو میشوند. به عنوان مثال به تازگی با تصمیم ستاد تنظیم بازار که باید شرایط بازار را به نفع مردم جلو ببرد، نان ۱۵ درصد گران شد و نانواییهای آزادپز که منتظر اشاره دولت در این خصوص بودند تا آنجا که شرایط محل به آنها اجازه میدهد، نرخ انواع نان را افزایش دادهاند. این در حالی است که به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت باید مجموعه تولید نان به سمت تولید انبوه صنعتی و تولیدی برود تا این کالا با حداقل قیمت به دست مردم برسد. اما واقعیت این است که به گفته محمد شریعتمداری، این مهم نیازمند کاهش مداخله دولت در این امر است.
وزیر صنعت در حالی این جمله را به کار برده که خودش خوب میداند هر جا دولت در قیمتگذاریها دخالت کرده و راه را برای بخشخصوصی باز نگذاشته است، مشکلات زیادی در اقتصاد به وجود آمده است. در همین خصوص محمد شریعتمداری در بازدید از یازدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آرد و نان با اشاره به اینکه مداخله بیش از اندازه محدودیتهایی را برای گسترش صنعت آرد و نان به وجود میآورد، تصریح کرد: این مداخلهها سبب شد تا از ایجاد صنایع برای تولید انبوه نانهای مختلف مورد نیاز، استفاده از این صنعت برای تولیدات جانبی دیگر غیر از نان و همچنین امکان صادرات در این حوزه بیبهره شویم. وی گندم را یکی از مهمترین مواد مغذی بشر و بیبدیل دانست و افزود: به دلیل همین اهمیت و حساسیت، مداخله بیش از اندازه در موضوع گندم و نان ایجاد میشود.
شریعتمداری با اعلام اینکه در دولت یازدهم و همچنین از ابتدای دولت دوازدهم تلاش شد حرکت جدیدی در توسعه صنعت گندم، آرد و نان با کاهش میزان مداخله دولت در این امر فراهم شود گفت: چون نان محصولی مغذی و مورد استفاده عامه مردم است و بخشی از آن باید حتما با قیمتهای مناسب در اختیار طبقاتی از جامعه که با محدودیتهای مالی مواجه هستند قرار بگیرد گفت: مجموعه تولید نان باید به سمت تولید انبوه و صنعتی و تولیدی که با حداقل قیمت به دست مردم برسد، حرکت کند و این مهم نیازمند کاهش مداخله دولت در این امر است.
تصمیمگیریهای غیرمتمرکز
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام اینکه از دولت یازدهم تصمیمگیری در حوزه مسایل مربوط به گندم، آرد و نان و صنعت آن تا جایی که مقدور بود غیرمتمرکز شد، ادامه داد: تلاش کردیم تا فرمانداریها از طرف دولت، اتحادیههای صنفی ذیربط و انجمنهای صنفی تولیدکنندگان صنعت گندم و آرد و نان در سطوح استانی اختیارات بیشتری برای تصمیمگیری در این موضوع داشته باشند که این راهحلی برای توسعه همهجانبه این صنعت است.
وی اعلام کرد که طی سه سال گذشته نظارت کافی روی نان وجود نداشت به همین دلیل ستاد تنظیم بازار بر نظارت بیشتر تاکید و تعیین نرخ را به بخشخصوصی واگذار کرد.
شریعتمداری خرید تضمینی گندم را دیگر برنامه مهم دولت در این سالها دانست و گفت: تولید این محصول استراتژیک باید به گونهای شود که همواره واردات گندم به کشور کاهش یابد و در این بخش خودکفا شویم و ما سیاست خرید تضمینی گندم را همچنان ادامه دهیم.وی با اشاره به وظایف وزارت جهاد کشاورزی در این حوزه مهم نیز افزود: وزارت جهاد کشاورزی متکلف این امر است که با بهرهوری بیشتر عوامل تولید در تولید محصولات استراتژیک، قیمت آنها را به قیمتهای جهانی نزدیک کند و از سوی دیگر باید صرفه و صلاح اقتصادی برای تولید این محصول در داخل کشور نیز هر روز بیشتر شود و این هدفی است که در پیش گرفتیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام اینکه ستاد تنظیم بازار بر نظارت بیشتر فرمانداریها و اتحادیههای صنفی بر قیمت نان در سطح کشور تاکید دارد، اضافه کرد: این ستاد بر اختیار اتحادیههای صنفی، اتاقهای اصناف با هماهنگی فرمانداران سراسر کشور برای تعیین قیمت این محصول تاکید کرده است.
گرانی ۵ درصدی سالانه
شریعتمداری با اشاره به تصمیم ستاد تنظیم بازار، مبنی بر اینکه حداکثر سقف مجاز برای افزایش قیمت نان هر سال بیش از پنج درصد نشود، گفت: برخی مراکز تولید این سالها بدون دریافت قیمت مصوب افزایش حداقلی را اعمال کرده بودند و آنچه ستاد تنظیم بازار تاکید دارد این است که از زمان تعیین قیمت مصوب در سه سال پیش در هر سال بیش از پنج درصد اجازه افزایش قیمت وجود ندارد.
وی افزود: در این ستاد کلیت تصویب شده ولی اختیار به اتاقهای اصناف و اتحادیههای صنفی واگذار شده است که با هماهنگی فرمانداریها نسبت به انجام و نظارت بر این کار اقدام کنند.
واردات گندم در زمان ممنوعیت
همچنین رییس انجمن آردسازان در جریان حضور در این نمایشگاه گفت: اسناد و مدارک موجود نشان میدهد که شرکتهای وابسته به وزارت جهاد کشاورزی در مقاطعی که واردات گندم ممنوع بود، واردات داشتهاند.
محمدرضا مرتضوی در واکنش به اینکه به دلیل اظهارات قبلیاش درباره «اختلاط خاک با گندم»، توسط وزارت جهاد کشاورزی متهم به تشویش اذهان عمومی شده است، اظهار کرد: در سالی که واردات گندم ممنوع بود باید پرسید که چه کسی این محصول را ثبتسفارش و وارد کرد.
وی افزود: اسناد و مدارک موجود نشان میدهد که شرکتهای وابسته به وزارت جهاد کشاورزی بودند که در آن سالها گندم را وارد کردند بنابراین بخش خصوصی، واردکننده گندم در آن سالها نبوده است و من به عنوان بخش خصوصی مدافع واردات گندم نبودم.
بخش خصوصی دنبال واردات گندم نیست
رییس انجمن آردسازان ادامه داد: درصورتی که مدیریت کیفیت گندم از طریق اختلاط صحیح انجام شود، تولید گندم ایران کیفیت لازم را برای پخت نان تخت مورد نیاز کشور را دارد.
وی مدعی شد: دولت از اعتبار مالی، آبهای مرزی برای واردات گندم در آن سالها استفاده کرد بنابراین بخشخصوصی دنبال واردات گندم نیست.
مرتضوی با بیان اینکه خرید تضمینی گندم همراه با خاک (تا هفت درصد) انجام میشود، ادامه داد: گلوتن گندم پایین نیست چراکه براساس ارزیابیهای صورتگرفته حداقل کیفیتی که برای گندم و آرد در نظر میگیرند با گلوتن ۲۵ درصد است که در همه دنیا با همین میزان تولید نان صورت میگیرد و حتی نیازی به استفاده از آنزیمها و افزودنیها برای افزایش کیفیت آرد وجود ندارد.
خطا در جدول پاکی
رییس انجمن آردسازان با بیان اینکه جدول پاکی خرید تضمینی گندم مورد استفاده جهاد کشاورزی مشکل دارد، تصریح کرد: اگر یک نفر هفت درصد خاک به گندم اضافه کند و آن را به صورت خرید تضمینی به دولت بفروشد، پول بیشتری در مقایسه با کشاورزی که گندم را به صورت خالص به فروش رسانده به دست میآورد.
مرتضوی گفت: جهاد کشاورزی اگر میگوید گندمی که خرید تضمینی کرده خاک ندارد چرا مکانیسم طراحیشده خود را براساس آن هفت درصد خاک اختلاط شده با گندم خریداری میکند. وی افزود: گندم ایرانی که خاک ندارد بلکه خاک را به آن اضافه میکنند چراکه در این جدول پاکی، خطا وجود دارد و ناپاک است.
وی اظهار امیدواری کرد که جدول پاکی گندم سال آینده و در آغاز فصل خرید تضمینی گندم اصلاح شود. مرتضوی اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی همچنین از ابزارهای دقیقی برای سنجش میزان افت مفید و غیرمفید گندم بهره نمیگیرد. رییس کانون انجمنهای صنایع غذایی اظهار کرد: براساس استاندارد شماره ۱۰۴، وزارت جهاد کشاورزی باید از توریهای ۲۰×۲ میلیمتر برای آزمایش و سنجش میزان افت مفید و غیرمفید گندم استفاده کند اما توری که استفاده میکند ۲×۲ میلیمتر است و میزان افت را نشان نمیدهد.
وی تاکید کرد که هیچکس از خودکفایی گندم یا ممنوعیت واردات آن ناراحت نمیشود اما خرید تضمینی گندم باید با اصلاح جدول پاکی درست شود تا بیتالمال و ثروت ملی از بین نرود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد