31 - 12 - 2020
نان گران میشود
گروه بازرگانی- زمزمه افزایش قیمت نان بار دیگر قوت گرفته به طوری که مصرفکنندگان که هر روز با گرانیهای قابل توجه در بازار کالاهای اساسی روبهرو هستند، این روزها در رابطه با بازار نان نیز دچار نگرانی شدهاند. این در حالی است که به نظر میرسد تنها درخواست افزایش قیمت نان از جانب اتحادیه نانوایان مطرح شده و دولت هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت نان نگرفته است.
با این حال شواهد حاکی از آن است که به دلیل افزایش هزینههای تولید، گرانی نان دور از ذهن نخواهد بود. به دنبال افزایش قیمت بسیاری از مواد اولیه از جمله شکر، گندم، روغن و… نانوایان تقاضای افزایش قیمت نان را دارند. اضافه بر موارد فوق حقوق کارگران افزایش یافته که همین عامل باعث نارضایتی نانوایان شده است چرا که نهتنها مواد اولیه را با قیمت قبل خریداری نمیکنند بلکه به کارگران خود بیشتر از قبل حقوق میدهند و بیمه بیشتری نیز پرداخت میکنند. در همین خصوص یکی از نانوایان پایتخت با اشاره به آخرین تغییرات در نرخ نان، گفت: قیمت نان آخرین بار در سال ۹۷ حدود ۱۰ درصد افزایش داشت اما با توجه به افزایش هزینههای تمامشده، درخواست اصلاح قیمت نان را داریم.
او ادامه داد: در حال حاضر قیمت خمیرمایه حدود سه برابر شده است. اصلاح قیمت نان در چند استان انجام شده اما در پایتخت این اتفاق رخ نداده و منتظر اصلاح قیمت هستیم. در روزهای پایانی سال اصلاح قیمت نان در دستور کار قرار گرفت اما به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شد.
در همین راستا اصغر پابرجا رییس اتحادیه نان سنگکی با اشاره به آخرین تغییرات در نرخ نان، گفت: تقاضای افزایش قیمت نان را دادهایم اما متاسفانه تصمیمی در این خصوص گرفته نشده است. قیمت تمام مواد اولیه افزایش یافته اما قیمت نهایی نان تغییر نکرده است.
رییس اتحادیه نان سنگکی بیان کرد: هزینه بسیاری از نانوایان افزایش یافته. به طور مثال هزینه کار و هزینه اجاره مغازه افزایش یافته و این عامل باعث نارضایتی بسیاری از نانوایان شده است.
پابرجا در خصوص قیمت نان سنگک گفت: در حال حاضر نان سنگک هزار و ۸۰۰ تومان و نان کنجدی دو هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرسد. آرد یارانهای دریافتی نانوایان دولتی گندمی کیلویی ۶۶۵ تومان که کیسهای ۳۳ هزار تومان میشود و آرد نیمهیارانهای گندمی ۹۰۰ تومان که کیسهای ۴۷ هزار تومان میشود.
این مقام مسوول تاکید کرد: با این شرایط به وجود آمده باید دولت فکری به حال نانوایان کند. به شدت به دنبال افزایش قیمتها هستیم.
در تهیه و توزیع مشکلی وجود ندارد
بیژن نوروزمقدم رییس اتحادیه نان سنتی درباره آخرین تغییرات نرخ نان گفت: در تهیه و توزیع انواع نان مشکلی وجود ندارد و آرد به موقع بین نانوایان توزیع میشود. او بیان کرد: امسال از آنجا که دولت به فکر مردم است، نرخ نان را افزایش ندادهایم اما با توجه به برخی مسائل از جمله افزایش دستمزد، افزایش هزینه آب و برق، هزینه کرونایی مانند تهیه دستکش و ماسک که ماهی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برای نانوا تمام میشود، نانوایان درخواست افزایش هزینه نان دارند.رییس اتحادیه نان سنتی تشریح کرد: اکنون به دلیل افزایش دستمزد کارگران، برخی از آنها را به زحمت نگه داشتهایم.
نوروز مقدم در خصوص قیمت انواع نان گفت: قیمت نان لواش و تافتون ۳۰۰ دولتی و ۴۵۰ آزادپز است. همچنین قیمت نان تنوری ۵۵۰ دولتی و ۸۵۰ آزاد پر، بربری ساده دولتی هزار و آزادپز هزار و ۵۰۰ تومان، بربری کنجدی دولتی هزار و ۵۰۰ و کنجدی آزادپز دوهزار تومان، سنگک دولتی ساده هزار و ۲۰۰ و هر رو کنجد ۵۰۰ تومان اضافه میشود، سنگک آزادپز ساده هزار و ۸۰۰ و هر رو کنجد ۵۰۰ تومان اضافه میشود.
گرانی روغن و خمیرمایه
محمدجواد کرمی رییس اتحادیه نانهای فانتزی درباره بازار نانهای فانتزی اظهار کرد: هماکنون افزایش قیمتی در نانهای فانتزی وجود ندارد. اما سایر مواد مثل شکر، روغن، خمیرمایه و حتی دستمزد کارگران افزایش داشته است.
رییس اتحادیه نانهای فانتزی بیان کرد: با سازمان حمایت مکاتباتی در خصوص افزایش قیمت داشتهایم و تا زمانی که سازمان حمایت اعلام نکند، نمیتوانیم افزایش قیمت داشته باشیم. تمام مواد اولیه با نرخ قبل ارائه میشود.
کرمی با بیان اینکه مولفههای تولید نان افزایش قیمت داشته است، بیان کرد: تاکنون پاسخ مشخصی از سازمان حمایت مبنی بر افزایش قیمت نان نداشتهایم. تنها به دلیل اینکه قیمت آرد بر اساس قیمت سال ۹۸ ارائه میشود و افزایش نیافته، سازمان حمایت سعی در ثابت نگه داشتن قیمت نان دارد.
او با اشاره به آخرین وضعیت قیمت نان در نانوایی، ادامه داد: هر نان باگت دو هزار تومان، نان ساندویچی هزار و ۵۰۰ تومان، نان همبرگری هزار و ۵۰۰ تومان و نان بربری ساده دو هزار تومان و نان بربری کنجدی دو هزار و ۵۰۰ تومان در نانواییها به فروش میرسد.
به گفته این مقام مسوول نانی که در حال حاضر در نانواییها به فروش میرسد بر اساس مصوبه سال ۹۸ است و هماکنون افزایش قیمت نداشته است.
بر این اساس و با توجه به ورود استانداریها به موضوع تصویب قیمت نان، ممکن است در کشور با چندنرخی شدن نان مواجه شویم. در چند روز گذشته برخی رسانهها در کشور مدعی شدند دولت با افزایش قیمت نان موافقت کرده است. این در حالی است که مسوولان وزارت صمت و روسای اتحادیههای نانهای سنتی و فانتزی این اخبار را تکذیب کردند.
این در حالی است که اردیبهشتماه امسال سه اتحادیه نانوایان که عبارتند از نانوایان سنتی، سنگک و فانتزی هر سه طی نامهای به دولت خواستار افزایش قیمت نان با توجه به افزایش هزینههای تولید شدند. با این حال با وجود اینکه حدود هشت ماه از این درخواست گذشته، دولت هنوز در این خصوص تصمیمی نگرفته و هیچ جوابی از جانب دولت به اتحادیههای وابسته نرسیده است.
در همین راستا عباس قبادی دبیر ستاد تنظیم بازار اظهار کرد: دولت هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت نان نگرفته و بررسیها در این خصوص همچنان ادامه دارد تا به یک نتیجه واحد با استانداریها برسیم.
او افزود: در صورتی که تصمیمی در خصوص افزایش قیمت نان گرفته شود، یک قیمت سقف و کف در سراسر کشور اعلام خواهد شد و استانداریها بر اساس هزینههای هر استان و وضعیت بضاعت هر شهر، قیمتها را تصویب خواهند کرد.
همچنین رییس اتحادیه نانوایان فانتزی در این خصوص بیان کرد: در اردیبهشتماه امسال درخواستهایمان به دولت ارسال شد و با پیگیریهای اخیری که صورت گرفته، دولت همچنان در حال بررسی قیمت تمامشده نان بر اساس هزینههای تولید است.
او همچنین تصریح کرد: در اردیبهشتماه درخواست افزایش ۳۰ درصدی قیمت نان را به دولت داده بودیم اما از آن زمان تاکنون نیز هزینههای تولید افزایش یافته که در این صورت قیمت نان باید حدود ۴۵ درصد نسبت به قیمتهای فعلی افزایش پیدا کند.
بررسی درخواست افزایش قیمت نان
با این تفاسیر، به نظر میرسد قیمتهای فعلی نان هیچ صرفه اقتصادی برای نانوایان ندارد چراکه هزینههای تولید نسبت به آخرین نرخهای مصوب، افزایش چشمگیری پیدا کرده است. از طرفی توانایی خرید نان از طرف اقشار مختلف جامعه هم مهم است که در این راستا بهترین راه، پرداخت یارانه از سوی دولت به واحدهای صنفی است چرا که در غیر این صورت با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، حتی خرید نان نیز به امری دشوار برای مردم تبدیل خواهد شد و معضل نان چندنرخی را پررنگتر خواهد کرد.
در همین خصوص رییس اتاق اصناف تهران گفت: قیمت نان افزایش نیافته است اما درخواست اتحادیه نانوایان تهران در مورد افزایش قیمت نان در حال پیگیری و بررسی است.
قاسم نودهفراهانی در خصوص افزایش قیمت نان گفت: قیمت نان تغییری نیافته و مردم در صورت گرانفروشی تخلف را به سامانه ۱۲۴ اطلاع دهند تا توسط تعزیرات با نانوایی متخلف برخورد شود. نودهفراهانی افزود: اتحادیه نانوایان تهران برای افزایش قیمت نان درخواستی داده و این درخواست فقط در حال پیگیری و بررسی است.
نودهفراهانی افزود: درخواست اتحادیه نانوایان تهران در کمیته کارشناسی بررسی میشود و در صورتی که درصدی برای افزایش قیمت در نظر گرفته شود، در آن زمان قیمت نان ابلاغ میشود. رییس اتاق اصناف تهران گفت: بازرسان اتاق اصناف و سازمان صمت تهران به تخلفات نانواییهایی که اقدام به گرانفروشی میکنند، رسیدگی و در صورت اثبات گرانفروشی مسوول آن واحد صنفی را برای سیر مراحل قانونی به تعزیرات حکومتی معرفی خواهند کرد.
جمعآوری ماسکهای غیراستاندارد از بازار
نودهفراهانی همچنین در ادامه با اشاره به ساماندهی بازار ماسک گفت: از ابتدای هفته آینده بازرسان اصناف و صمت با حضور در سطح شهر، خواربارفروشیها، واحدهای عرضهکننده تجهیزات پزشکی و سوپرمارکتها، ماسکهای غیراستاندارد که مورد تایید سازمان غذا و دارو و ستاد مقابله با کرونا نباشند، جمعآوری خواهند شد.
وی افزود: طبق اعلام سازمان غذا و دارو، منظور از ماسک استاندارد، ماسکهای تولیدشده با ماشین و دارای پارچه ملت بلون (پارچه مخصوص به عنوان فیلتر که بین لایه درونی و بیرونی ماسک واقع شده) هستند که در غیر این صورت ماسک از واحد صنفی جمع آوری میشود.
رییس اتاق اصناف تهران با اشاره به خودکفایی تولید ماسک افزود: با تولیدکنندگان و عرضهکنندگان ماسکهای غیراستاندارد برخورد خواهد شد.
نودهفراهانی با اشاره به ثبت مشخصات تولیدکنندگان استاندارد در سامانه جامع تجارت، گفت: عرضهکنندگان باید ماسک را از سامانه جامع تجارت و از تولیدکنندگان مورد تایید خریداری و حتما فاکتور رسمی خرید دریافت کنند.
وی افزود: از ابتدای هفته آینده بازرسان اصناف و صمت به سطح شهر و واحدهای عرضهکننده ماسک مراجعه خواهند کرد و در صورت مشاهده ماسک بدون استاندارد، آن کالا را جمعآوری و واحد متخلف را به تعزیرات معرفی خواهند کرد.
نان افزایش قیمت ندارد
در این رابطه همچنین معاون دفتر برنامهریزی، تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت با بیان اینکه نان افزایش قیمت ندارد، گفت: افزایش قیمتی در مورد نان وجود ندارد.
وی در ادامه گفت: با توجه به افزایش جدید قیمت تخممرغ، قیمت هر کیلوگرم تخممرغ برای مصرفکننده ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان است.
قاسمیان با اشاره به مصوبات یکصد و نوزدهمین جلسه ستاد تنظیم بازار گفت: در این جلسه قیمت مصوب جدید تخممرغ اعلام شد و بر این اساس قیمت هر کیلوگرم تخممرغ جلوی در مرغداری ۱۴ هزار تومان تعیین شد. وی بیان داشت: قیمت قبلی هر کیلوگرم تخممرغ درب مرغداری ۱۲ هزار تومان بود.
معاون دفتر برنامهریزی، تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: با توجه به افزایش قیمت تخممرغ، قیمت جدید هر کیلوگرم تخممرغ برای مصرفکننده نیز ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان خواهد بود.
وی با بیان اینکه افزایش قمیت تخممرغ براساس کار کارشناسی دقیق و بررسی مستندات ارائه شده از سوی انجمن انجام شده و سازمان حمایت تمام جوانب از جمله افزایش قیمت نهادهها را در آن لحاظ کرده است، بیان کرد: به دلیل ایجاد انگیزه در بخش تولید و جلوگیری از دپو نشدن مجوز افزایش قیمت تخممرغ داده شد ضمن اینکه قیمت یادشده مورد تایید وزارت جهاد کشاورزی نیز بوده است.
قاسمیان اظهار کرد: قیمت تخممرغ بستهبندی شده نیز بررسی خواهد شد و کارگروه ستاد تنظیم بازار بزودی این قیمتها را اعلام خواهد کرد. وی افزود: با توجه به اقدامات انجام شده در هفته آتی روند ثبات نسبی در قیمت را خواهیم داشت.
قاسمیان بیان کرد: در راستای تنظیم بازار مقرر شد تا شرکت پشتیبانی امور دام با نظارت وزارت جهادکشاورزی ماهانه ۸۰ هزار تن تخممرغ را تامین کند که نظارت بر نحوه توزیع این تخممرغها تا بنکداریها بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و پس از آن یعنی در بخش خرده فروشی بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
معاون دفتر برنامهریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد افزایش قیمت مواد شوینده نیز اظهار کرد: در جلسه ستاد تنظیم بازار افزایش قیمت مواد شوینده پذیرفته نشد و براین اساس هیچ برنامهای برای افزایش قیمت مواد شوینده وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد