9 - 12 - 2019
نبرد استراتژیک
گروه جهان- مذاکرات آمریکا و کرهشمالی پیرامون مناقشه هستهای این کشور به بنبست رسیده است. کرهشمالی پس از شکست مذاکرات هانوی، دوباره آزمایشهای موشکی خود را از سر گرفت و دیروز در جدیدترین آزمایش موشکی از یک پایگاه فضایی که وعده بستن آن را داده بود و تقریبا به حالت نیمهتعطیل درآمده بود، اقدام به پرتاب موشک کرد. این سایت که کرهشمالی آن را یک پایگاه پرتاب ماهواره معرفی میکند از سوی آمریکا بهعنوان محلی برای شلیک و آزمایش موشکهای بالستیک شناخته میشود.
گفته میشود نتایج این آزمایش در آیندهای نزدیک یک بار دیگر ممکن است تاثیر قابل توجهی بر تغییر موقعیت استراتژیک کرهشمالی داشته باشد. یکی از سخنگویان آکادمی دانشهای دفاعی کرهشمالی همزمان با اعلام این خبر اعلام کرد که این آزمایش میتواند به طور راهبردی بر مواضع کرهشمالی بهویژه در مذاکرات خود با آمریکا و کرهجنوبی تاثیر بگذارد.
کرهشمالی توضیحی پیرامون نوع این آزمایش نداده و تنها گفته است که این آزمایش میتواند موقعیت کرهشمالی را به طور استراتژیک تغییر دهد. کرهشمالی محل انجام این آزمایش را مرکز سوهائه اعلام کرده است. این کشور مدعی بوده که در فاصله زمانی بین ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ از این مرکز اقدام به پرتاب موشکهای حامل ماهواره کرده است. این در حالی است که کارشناسان نظامی بر این باورند که کارکرد این پایگاه آزمایش روی موشکهای بالستیک بوده است. جامعه بینالملل پرتاب موشک و آزمایشهای موشکی در این مرکز را بارها محکوم کرده بودند.
این در حالی است که ۱۳ پرتاب موشک بالستیک از سوی کرهشمالی از ماه می، فشار را بر آمریکا و رهبران جهانی برای مذاکره به منظور رفع تحریمها علیه پیونگیانگ در ازای دست کشیدن آن از برنامه تسلیحات هستهای افزایش داده است.
مذاکرات بیفرجام
کیم جونگاون، رهبر کرهشمالی در دیدار سال گذشته خود با مون جهاین، رییسجمهور کرهجنوبی اعلام کرده بود که مرکز سوها را تعطیل خواهد کرد. از سوی دیگر در مذاکرات میان رهبران کرهشمالی و آمریکا نیز بر سر ایجاد منطقهای عاری از جنگافزارهای هستهای توافق حاصل شده بود، توافقی که هیچگاه به طور مشخص اجرایی نشد. شکست مذاکرات دونالد ترامپ و کیم جونگاون در پایتخت ویتنام که در اواخر ماه فوریه برگزار شده بود، منجر به آن شد که تلاشهای دیپلماتیک بر سر یافتن راهحلی برای مناقشه هستهای کرهشمالی به بنبست کشیده شود.
رهبران دو کشور پس از گفتوگوهایی تاریخی در ژوئن سال ۲۰۱۸ و فوریه سال جاری که به ترتیب در سنگاپور و ویتنام انجام شد، تلاش کردند اختلافنظرهای خود را در خصوص مسائل مختلف از جمله مساله سلاحهای اتمی که در اختیار پیونگیانگ است را حلوفصل کنند اما این مذاکرات پس از درخواست کرهشمالی برای لغو تحریمها بدون دستیابی به نتیجهای محسوس به حال خود رها شده است.
پیشرفتهای اولیه در مذاکراتی با موضوع «هستهای زدایی» میان رهبران دو کشور آمریکا و کرهشمالی در پی انتشار تصاویر ماهوارهای که حکایت از انجام عملیات بازسازی در پایگاه سوهائه داشت به سرعت متوقف شد و فضای گفتوگو و مذاکره جای خود را به تنش و جنگ لفظی داد.
کرهشمالی پس از متوقف شدن گفتوگوها با طرف آمریکایی بارها دست به انجام آزمایشهای موشکی بالستیک زده و با رویکرد اخیر واشنگتن در مسکوت نگه داشتن این مذاکرات و همچنین تهدیدهای ضمنی بر ضد پیونگیانگ حالا شاهد بالا گرفتن تنش میان دو طرف هستیم. آمریکا و کرهشمالی در پی تهدیدهای ضمنی دونالد ترامپ مبنی بر احتمال واکنش نظامی به برنامه هستهای و موشکی پیونگیانگ به تازگی وارد دور تازهای از حملات لفظی و کلامی شدهاند.
در حالی که برخی منابع به نقل از سفیر کرهشمالی در سازمان ملل از حذف موضوع هستهایزدایی از میز مذاکرات پیونگیانگ با واشنگتن خبر میدهند، روسای جمهوری آمریکا و کرهجنوبی به تازگی در جریان یک مکالمه تلفنی که سئول از آن خبر داده وضعیت کنونی در شبهجزیره کره را بسیار وخیم ارزیابی کردهاند.
حذف هستهایزدایی از مذاکرات
این در حالی است که نماینده کرهشمالی در سازمان ملل از پایان موقت گفتوگو بر سر ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای سخن گفته بود. وی تاکید کرده است که کرهشمالی در حال حاضر نیازی به مذاکرات طولانی با آمریکا بر سر موارد مورد مناقشه ندارد.
از طرفی به گزارش رویترز، نماینده کرهشمالی در سازمان ملل شنبه گذشته گفت: خلع سلاحهای هستهای از میز مذاکرات با آمریکا خارج شد و در حال حاضر بحث و گفتوگو با واشنگتن ضروری نیست. کیم سانگ در بیانیهای با اشاره به انتخاب احتمالی ترامپ در سال ۲۰۲۰ خاطرنشان کرد: گفتوگوی پایدار و اساسی که ایالات متحده به دنبال آن است یک ترفند خرید وقت برای پیشبردهای سیاستهای داخلی است. براساس بیانیه سانگ، ما دیگر لازم نیست مذاکرات طولانی با ایالات متحده انجام دهیم و خلع سلاحهای هستهای از میز مذاکره خارج شده است. وزارت خارجه آمریکا تاکنون هیچ موضعی در مورد بیانیه سفیر کرهشمالی در سازمان ملل اتخاذ نکرده است.
چوی سون خوی، معاون اول وزیر خارجه کرهشمالی هفته گذشته اظهارات اخیر دونالد ترامپ مبنی بر احتمال استفاده از زور علیه کرهشمالی و همچنین تحقیر کیم جونگ اون، رهبر این کشور را یک چالش بسیار خطرناک توصیف کرد و نسبت به از سرگیری جنگ لفظی با واشنگتن هشدار داد. خوی در بیانیهای تاکید کرد چنانچه آمریکا این الفاظ را ادامه دهد پیونگیانگ هم ناچار خواهد بود به جنگ لفظی روی بیاورد.
دونالد ترامپ در اجلاس سران ناتو در لندن گفت واشنگتن ممکن است در صورت لزوم علیه کرهشمالی از زور استفاده کند. ترامپ همچنین از رهبر کرهشمالی بهعنوان مرد موشکی نام برد و از او خواست به توافق خود برای خلع سلاح هستهای پایبند باشد.
رییس ستاد کل ارتش کرهشمالی نیز در سخنانی اعلام کرد که از اظهارات اخیر رییسجمهوری آمریکا ناامید شده و در مورد اقدام نظامی واشنگتن علیه کرهشمالی نیز هشدار داد. او اضافه کرد: رهبر کرهشمالی نیز از اظهارات ترامپ در نشست ناتو در لندن اظهار نارضایتی کرده است.
از طرفی نماینده کرهشمالی کشورهای اروپایی را متهم به پارانویا و از سیاستهای خصمانه آمریکا علیه این کشور انتقاد کرده است. بلژیک، استونی، فرانسه، آلمان، لهستان و بریتانیا چهارشنبه گذشته تداوم آزمایشهای موشکی کرهشمالی را محکوم کرده و از ادامه سیاستهای تحریمی خود علیه کرهشمالی سخن گفته بودند. کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت نگران آن هستند که بنبست مذاکرات بر سر مناقشه هستهای کرهشمالی، زمینههای آزمایش موشکهای دوربرد این کشور را نیز فراهم کند.
واکنش ترامپ
رییسجمهور آمریکا در جمع خبرنگاران گفت رابطه بسیار خوبی با رهبر کرهشمالی دارد و فکر نمیکند در سالی که انتخابات آمریکا در پیش است، رهبر کرهشمالی بخواهد در آن مداخله کند. دونالد ترامپ اضافه کرد که اگر کرهشمالی اقدام خصمانهای کند، او شگفتزده خواهد شد. او گفت: من روابط بسیار خوبی با کیم جونگاون دارم و بر این باورم که هر دو میخواهیم این رابطه را حفظ کنیم.
رییسجمهور آمریکا در ادامه گفت: او میداند که من انتخابات در پیش دارم و فکر نمیکنم بخواهد در آن مداخله کند. ترامپ در ادامه سخنانش در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره احتمال شرکت در جلسه استماع استیضاح دوشنبه در مجلس نمایندگان آمریکا گفت: چیزی از این گفتوگوها خارج نمیشود.
بهنظر میرسد ایالات متحده بر خلع سلاح اتمی بهعنوان گام نخست و سپس برچیدن تحریمهای گسترده علیه کرهشمالی تاکید دارد در حالی که پیونگیانگ خواستار اقداماتی گام به گام است. البته بسیاری از تحلیلگران بارها از پیچیدگیهای گسترده برای پاکسازی اتمی در یکی از حساسترین مناطق جهان سخن گفتهاند. در هفتههای اخیر مقامهای کرهشمالی اظهاراتی را بیان کردهاند که حاکی است پیونگیانگ خواستار اقدامی عملی از سوی واشنگتن تا پیش از پایان سال جاری میلادی است. حکومت تحت رهبری کیم جونگاون هفته پیش اعلام کرده بود، اینکه آمریکا چه هدیه کریسمسی خواهد گرفت، کاملا بستگی به خود ایالات متحده دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد