12 - 02 - 2024
نتانیاهو از جان غزه چه میخواهد؟
عرفان ناظریه – بیش از ۵ ماه از حمله اسرائیل به نوار غزه میگذرد که پس از عملیات طوفان الاقصی شروع شد. اسرائیل در این مدت دست به هر نوع جنایت بشری زده و اعلام کرده است که میخواهد توان نظامی حماس را نابود کند. فارغ از اینکه در هدف اعلامی خود موفق بوده یا نه، این غیرنظامیان غزه هستند که تاوان بلندپروازیهای نتانیاهو را برای سرپوش گذاشتن بر شکست اطلاعاتی، امنیتی و سیاسی که منجر به عملیات ۷ اکتبر شد میپردازند. پیشتر در گزارشی با تیتر «غزه بود، امنیت انسانی نبود»، در همین روزنامه اشاره شده بود که حملات اسرائیل به غیرنظامیان غزه، چگونه امنیت انسانی را از آنها سلب کرده است.
هماکنون خبرهایی مبنی بر آماده شدن ارتش اسرائیل برای حمله به شهر رفح در نوار غزه به گوش میرسد. رژیم صهیونیستی هدف این اقدام را پاکسازی زیرساختهای حماس در رفح به عنوان شهری که آخرین پایگاههای این سازمان در آن قرار دارد اعلام کرده است. فارغ از دلایلی که اسرائیل برای این حرکت خود اعلام کرده است، دوباره این غیرنظامیان غزه هستند که باید غرامت سنگین هدف نتانیاهو به جهت فرار از زیر فشارهای داخلی و پیگرد قضایی را بپردازند. به گزارش یورونیوز رفح قبل از جنگ تقریبا ۲۸۰ هزار نفر جمعیت داشت. طبق گزارش سازمان ملل اکنون حدود ۴/۱ میلیون نفر دیگر پس از فرار از جنگ در مناطق دیگر غزه، با خانوادههایشان در پناهگاهها یا چادرهای پراکنده در این منطقه زندگی میکنند؛ موضوعی که میتواند باعث وقوع فاجعه انسانی دیگری در این باریکه شود و بر مصیبتهای انسانی ساکنان آن بیفزاید. علیرغم اینکه اسرائیل اعلام کرده تمهیدات لازم را اتخاذ میکند که حین ضربه زدن به تاسیسات حماس، زیرساختهای غیرنظامی آسیب نبیند، اما این رژیم نشان داده به هیچ عنوان نمیتوان روی تضمینهایش مبنی بر محفوظ بودن جان غیرنظامیان حساب باز کرد. در ماجرای حمله به خان یونس نیز مقامات اسرائیلی تضمین داده بودند، اما به آن عمل نکردند. اشرف القدره سخنگوی وزارت بهداشت غزه در این راستا گفته بود در خان یونس که هماکنون مرکز عملیات زمینی اسرائیل است، نیروهای این رژیم به بیمارستان ناصر، بزرگترین بیمارستان منطقه، تیراندازی کردند که در اثر آن دستکم یک نفر کشته شد و تعدادی زخمی شدند.
واکنشها به هدف از حمله به رفح چیست؟
رژیم صهیونیستی اعلام کرده به دنبال حمله به شهر رفح است؛ موضوعی که باعث شده طرفهای مختلفی از جمله حماس، مقامات عربی منطقه و حتی کشورهای غربی به آن واکنش نشان دهند. به گزارش گاردین حماس اعلام کرده اگر اسرائیل به رفح حمله کند مذاکرات برای تبادل اسرا از بین خواهد رفت. ایسنا نیز به نقل از حمدین صباحی دبیرکل کنگره ملی عربی اعلام کرده اگر به رفح حمله شود، معاهده «کمپ دیوید» پاره خواهد شد. پیش از این، روزنامه والاستریت ژورنال نوشت قاهره تهدید کرده در صورت عبور فلسطینیهای غزه از مرز مصر یا انجام عملیات زمینی توسط رژیم صهیونیستی در شهر رفح، معاهده صلح با این رژیم را به حالت تعلیق درمیآورد.
این تصمیم اسرائیل ظاهرا این بار صدای طرف آمریکایی را در آورده و باعث تنش در رابطه رژیم صهیونیستی با ایالات متحده آمریکا شده است. واشنگتن که تا پیش از این در همه جهات از اسرائیل حمایت کرده بود این بار ظاهرا کمی نگران ساکنان غزه شده است. البته حمایت آمریکا از اسرائیل برای آنها هزینه نیز داشته است. شبکه خبری سیانان، در گزارشی اعلام کرد دفتر کاملا هریس معاون اول ریاستجمهوری ایالات متحده اخیرا یک نشست مجازی با دهها تن از اعضای جامعه اعراب آمریکایی برای بررسی بحران غزه داشت. این نشست مجازی پیش از نشستی برگزار شد که قرار بود روز دوشنبه به صورت حضوری انجام شود، اما شرکتکنندگان جلسه حضوری را لغو کردند.
البته این بار در خصوص ماجرای رفح، کمی تنش بین این دو یار دیرینه مشاهده میشود. بایدن هفته گذشته گفته بود واکنش اسرائیل بیش از حد بوده و زیادهروی شده است. هرچند این واکنش در برابر رنجی که به مردم غزه تحمیل میشود مضحک است، اما در رابطه بین این دو تقریبا بیسابقه است. در ادامه این واکنشها، یورونیوز در گزارشی آورد ودانت پاتل سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در این خصوص گفت: ما هنوز هیچ مدرکی مبنی بر برنامهریزی جدی برای چنین عملیاتی ندیدهایم. پیشبرد چنین تهاجمی در شرایط فعلی آن هم بدون برنامهریزی و تدبیر در منطقهای که پناهگاه یک میلیون نفر وجود دارد، فاجعه خواهد بود. همچنین جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت حمله زمینی اسرائیل به رفح چیزی نیست که ما از آن حمایت کنیم. در همین راستا وزیر خارجه آلمان نیز در توئیتی بیان کرد حمله اسرائیل به رفح یک فاجعه انسانی در حال شکلگیری خواهد بود.
مقامات عربی نیز در این خصوص واکنش نشان داده و در جدیدترین آنها قطر نسبت به بروز فاجعه و عربستان سعودی نیز درباره عواقب بسیار جدی چنین حملهای هشدار دادند. سامح شکری وزیر امور خارجه مصر نیز خاطرنشان کرد هرگونه حمله زمینی اسرائیل به رفح پیامدهای فاجعهبار خواهد داشت و تاکید کرد هدف اسرائیل این است که در نهایت فلسطینیها را از سرزمین خود خارج کند. نکتهای که میتوان به آن توجه داشت واکنش شدید مصر در بین کشورهای عربی نسبت به این موضوع است. از ابتدای شروع حملات اسرائیل، مقامات این رژیم روی کوچاندن اجباری ساکنان این باریکه به مصر مانور میدادند. مصر نیز به شدت مخالفت خود را با این موضوع اعلام داشته است. شاید بتوان نگرانی مصر را از دو جهت بررسی کرد. نخست اینکه به واسطه تفکرات اخوانی حماس نگران دوباره جان گرفتن اخوانالمسلمین در این کشور است و دوم اینکه در آینده ممکن است با قدرت گرفتن ساکنان احتمالی غزه در مصر که تفکرات حماس را در سر دارند، حملاتی علیه اسرائیل انجام و باعث واکنش این رژیم در خاک مصر شود. بنابراین بیدلیل نیست که مصر تهدید کرده حمله به رفح مصادف با از بین رفتن پیمان کمپ دیوید خواهد شد. در همین راستا ارتش مصر هم حدود ۴۰ تانک را به مرز خود با رفح ارسال و تدابیر امنیتی اتخاذ کرده است.
حکم دادگاه بینالمللی دادگستری چه شد؟
علیرغم اینکه دیوان بینالمللی دادگستری موسوم به ICJ در حکمی به اسرائیل دستور داد تا اقدامات فوری را برای فراهم کردن خدمات مورد نیاز فوری و کمکهای بشردوستانه در نوار غزه انجام دهد، اما با این حال دستوری مبنی بر برقراری آتشبس در این باریکه را مطرح نکرد و ظاهرا هیچ قدرت بینالمللی دیگری هم نمیخواهد جلوی این جنایت قد علم کند. استانداردهای دوگانه مجامع بینالمللی و طرفهای غربی ظاهرا نمیخواهند برای پایان رنج و مصیبت مردم غزه قدمی بردارند و واکنش هرکدام آنها در حد یک محکومیت ساده یا جملات خندهداری چون در این مساله زیادهروی شده است، خلاصه میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد