29 - 11 - 2022
نجفی: مدیران متخصص را فرا میخوانم
گروه فرهنگ- مجموعه آثار تاریخی که در کشور وجود دارد همانند کتابهایی هستند که هرکدام حرفی برای گفتن دارند. آثار ما همه آیات الهی هستند که ارزشهای متنوعی را منتقل میکنند بنابراین برای مراجعه به آثار تاریخی باید آداب زیارت و مواجه شدن با آن را بدانیم.
قائممقام سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری صبح دیروز در نخستین نشست فصلی مسوولان ارشد سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با حضور اصحاب رسانه، کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی و صنایعدستی کشور در ارگ آزادی به عنوان نخستین سخنران مراسم از میراث فرهنگی اینگونه یاد کرد و گفت: پژوهش، حفظ و احیا و معرفی آموزش سه رکن و پایه اصلی میراث فرهنگی کشور هستند که برای روشن شدن مسیر باید طی شود.
مهدی حجت در بخش دیگری از سخنانش به گذشته اشارهای کرد و افزود: در ۲۲ سال گذشته در شرایطی از این پلهها گذشتم که اشک در چشمانم جاری بود و فکر نمی کردم پس از ۲۲ سال در این نقطهای باشم که هماکنون قرار گرفتم و جالب اینکه هر دوبار هم حکم من توسط آقای نجفی رییس این سازمان تایید شد.
به گفته معاون سازمان میراث فرهنگی، مجموعه میراث فرهنگی میتواند معجزه کند و ما را به ریشه خود بازگرداند.
پس از سخنرانی مهدی حجت به ترتیب، دکتر صادق ملک شهمیرزادی پیشکسوت باستانشناسی، دکتر بهمن نامور مطلق استاد هنرهای سنتی و رجبعلی خسروآبادی کارشناس گردشگری هرکدام درباره شرایط و مطالبات و ملزومات حوزههای تخصصی شان با مدیران سازمان گفتوگو کردند.
دکتر شهمیرزادی گفت: در دوران جنگ و زیر موشک باران، دکتر حجت و دکتر گلشن باستانشناسی بر زمین افتاده را نجات دادند، سال ۶۴، سازمان میراث فرهنگی را تشکیل دادند و سال ۶۷ اساسنامه سازمان را نوشتند و مهندس بهشتی، لباس فاخر اهمیت به میراث فرهنگی را پوشاندند او سالهای ناخوشایند را برای باستان شناسان حد فاصل سالهای ۸۳ تا ۹۲ دانست و گفت باستانشناسی در این سالها به قول دکتر نجفی بر زمین افتاد و لگدکوب شد.
این باستانشناس ادامه داد: وقتی دکتر روحانی هنوز برای انتخاب رییس این سازمان تصمیم نگرفته بود، همه نگران بودیم وقتی دکتر نجفی به ریاست سازمان برگزیده شد، روزنه امید برای ما این بود که ایشان استاد ریاضی هستند و ریاضی منطق است و ایشان برپایه همین منطق، سه نفر نخستی که برای پستهای مختلف برگزیدند، هرکدام سابقه بنیانگذاری در سازمان میراث فرهنگی دارند. وی در پایان سخنانش خطاب به نجفی گفت: میراث فرهنگی ایران طنازی خاصی دارد، آنچنانکه از زبان عارفی که هفت شهر عشق را گشته بود باید بگویم که میراث فرهنگی، شیوهای دارد عجب در دلبری/ عشوه پیدا، بوسه پنهان میدهد.
کوزهها شکستهاند
دکتر بهمن نامورمطلق که به نمایندگی از میراثداران صنایعدستی سخن میگفت در بخش بعدی این مراسم یادآور شد: وضعیت فعلی صنایعدستی، شایسته نظام جمهوری اسلامی نیست. وی گفت: عجب این است که کسانی که بیشترین شعار مکتب ایرانی را میدادند، بیشترین تخریب را صورت دادند. این استاد هنرهای سنتی از دوستی در همان نشست نقل کرد که: صاحبخانهها به خانهشان بازگشتند و ادامه داد: تدبیر آقای نجفی در جامعه هنری به امید تبدیل شد. دکتر نامورمطلق، بازسازی معاونت صنایعدستی و بازگرداندن سرمایه و امکانات از دست رفته را نخستین کاری دانست که باید در این حوزه انجام شود و ادامه داد: میشود برای آب آوردن دوباره به سرچشمه رفت اما وقتی کوزهها شکسته باشند، دیگر کاری از دستمان ساخته نیست و کوزهها شکستهاند. وی با یادآوری اینکه تنها در طول دو سال گذشته، دو مدیر صنایعدستی عوض شدهاند این بیثباتی را از اصلیترین عوامل آسیب زننده به صنایعدستی در دوره اخیر دانست. به گفته این استاد هنرهای سنتی، یکی از خواستههای فعالان این حوزه، احیای کارگاههای تولیدی است که تا چند سال پیش در همین ساختمان فعال بودند و استادان در آن استادی میکردند و هنرآموزان، هنرآموزی. نامور مطلق ادامه داد: باید اعتماد به صنایعدستی ایرانی بازگردانده شود و آبروی چند هزار ساله این صنایعدستی را حفظ کنیم. وی تاکید کرد: ما باید توجهمان را پیش از هر چیز به بازار داخلی معطوف بداریم و آموزش صنایعدستی را از دبستانها آغاز کنیم.
پس از او رجبعلی خسروآبادی با موضوع مسایل حوزه گردشگری، رییس و مدیران سازمان را مخاطب قرار داد و گفت: در گردشگری آنچه اصالت دارد، مولفههای زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. ما فقط فکر میکنیم که گردشگری میتواند ارز آوری داشته باشد اما تمامش این نیست و موجب اشتغالزایی و رشد اقتصادی میشود. وی ادامه داد: در دنیا بیشترین رشد اقتصادی در حوزه خدمات است و گردشگری رکن مهم این حوزه است. وی عدم وجود شبکه اطلاعرسانی گردشگری که بتواند نیاز سنجی کند، آمارهای دقیق و اصولی، فرهنگسازی و تبلیغات و عدم وجود نظارت کیفی بر خدماتی که در این حوزه ارایه میشود را از ضعفهای مدیریت گردشگری کشور دانست و تاکید کرد: اگر امنیت، راه، نظام بانکی و بسیاری سیستمهای دیگر در کشور با شما همکاری نکنند، گردشگری توسعه پیدا نخواهد کرد.
ما منتقد میمانیم
سخنگوی دیگر این مراسم نمایندهای از خبرنگاران و روزنامهنگاران این حوزه بود که پشت تریبون آمد و گفت: خوشحالیم که افرادی به این سازمان آمدند که سالها پیش از رسانهها برای حفظ میراث فرهنگی استفاده کرده و سبب شدند که میراث فرهنگی از صفحه حوادث روزنامهها به صفحه مستقل خودش نقل مکان کند. مهمترین بخش صحبتهای وی به گلایه از روابطعمومی سازمان در این دوره هشت ساله اختصاص داشت، افرادی که معتقد بودند اگر همه درهای اطلاعرسانی را روی خبرنگاران ببندند، میتوانند کار خودشان را انجام دهند. فاطیما کریمی ادامه داد: اما ما همچنان اخبار را منتشر میکردیم و بعد جوابیههایی با ادبیات خارج از شان یک سازمان فرهنگی از روابطعمومی دریافت میکردیم. وی خطاب به نجفی گفت: خوشایند هیچ رسانهای نیست که برای نوشتن یک خبر، در روند اجازه از روابطعمومیها و... بماند، ما لازم داریم که تمامی کارشناسان و حتی رییس سازمان به سرعت و سادگی پاسخگوی ما باشند. این خبرنگار حوزه میراث خبرگزاری مهر خطاب به سیدمحمد بهشتی، مشاور رییس سازمان گفت: آقای بهشتی از رسانهها دوباره بخواهید که به کمک سازمان بیایند، نباید در را به روی خبرنگاران قفل کنند. کریمی در پایان خطاب به مدیران سازمان گفت: ما همچنان خبرنگاران منتقد این حوزه هستیم و عملکرد شما را زیر نظر گرفتهایم.
سازمانی به مثابه دانشگاه
سرانجام نوبت به رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری رسید. محمدعلی نجفی گفت: ما استقبال میکنیم از اینکه نظرات کارشناسان و اهل فن را بشناسیم و خودمان را اصلاح کنیم؛ این یک سازمان علمی و فرهنگی است که باید به مثابه یک دانشگاه عمل کند. وی با اشاره به اینکه پنجمین مدیری است که در چهار سال اخیر مدیریت این سازمان را برعهده گرفته است، گفت: تغییر و تحولات مداوم صورت گرفته در سازمان چه از نظر تشکیلاتی و چه از نظر تغییر و تحول مکانهای فیزیکی، لطمات جبرانناپذیری را حداقل در کوتاهمدت به سازمان وارد کرد و تعبیر لگدکوب شدن سازمان بیشتر بر این رفتار ناظر است که سازمان را از نظر حیثیت و منزلت لگدکوب کرد.
وی ادامه داد: در این شرایط سرگرم شدن به مباحث تشکیلاتی و تغییرات پیدرپی در سازمان کار اشتباهی است و ما را از مسایل اصلی دور میکند، فعلا زمان آن را نداریم که به این موارد توجه کنیم. در دو سال آینده نباید وقتی را صرف این مسایل کنیم شاید در چهارسال آینده نیز زمانی برای این کار پیش نیاید، باید معترضان در این قضیه تامل کنند که پس از ادغام آیا حرکتی در جهت همافزایی بین دو بخش گردشگری و میراث فرهنگی انجام شد یا خیر؟
نجفی تاکید کرد: اگر برنامه درستی برای همافزایی میان دو بخش گردشگری و میراث فرهنگی ریخته شود، چه بسا اهداف ادغامکنندگان نیز تحقق یابد بنابراین آنچه بعد از ادغام رخ میدهد، نمیتواند ملاک باشد که این کار به هدف مورد نظر نرسیده است. معتقدم باید با یک تبیین جدید به این مساله نگاه کرد، مشی قبلی درست نبود.
وی افزود: در طول سالهای گذشته هیچ گاه سازمان میراث فرهنگی نتوانست شان خود را در حدی که باید تبیین و از آن دفاع کند. در هشت سال اخیر نیز سیاسی شدن نگاهها به میراث فرهنگی سومین مشکلی بود که این سازمان فرهنگی با آن روبهرو شد.
رییس سازمان میراث فرهنگی با بیان این نکته که امروز باید در سطح تعیین راهبردهای کلان سازمان این سه مساله را برطرف کنیم، تاکید کرد: اصل و اساس کار سه بخش میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری فرهنگ است، این سه بخش در عین حال که فرهنگی است یک نهاد رابط میان فرهنگ و صنعت نیز محسوب میشود بنابراین با این نگاه باید به بازتعریف نقش و کارکردهای سازمان میراث فرهنگی بپردازیم و سازمان و ارگانش را با نگاه فرهنگی سامان دهیم و سازمان را به عنوان مبلغ و معرف فرهنگی به کشور بشناسانیم.
نجفی برای حوزههای صنایعدستی، میراث فرهنگی و گردشگری تعبیر «سه کاره» را به کار برد و تاکید کرد:این سه کاره سازمان باید به عنوان اعضای وابسته یک پیکره را تشکیل دهند با این ادغام ما به نقطهای میرسیم که این سه محور یک بدن واحد دارند و پس از آن امیدواریم هر کدام به کمک عضوهای دیگر بشتابند.
وی افزود: ما باید یک فرهنگ سازمانی و هویت جدید برای این سازمان تعریف کنیم، آن را بشناسانیم و عمل کنیم. سازمان باید برای خود یک عقبه اجتماعی ایجاد کند. این سازمان بدون عقبه اجتماعی، سرمایه اجتماعی ندارد و با سرمایه اجتماعی است که در جریان توسعه میتواند موفق باشد. بنابراین باید نخست از همه کسانی که درک فرهنگی دارند و میتوانند در این سازمان به ما کمک کنند، استفاده کنیم.
نجفی نگاه سیاسی داشتن به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را یک آفت برای این سازمان دانست و تاکید کرد: داشتن این نگاه ظلم به فرهنگ است، من این نگاه را متوقف میکنم و اجازه نمیدهم با هر بهانهای و در هر چارچوبی این نوع نگاه وارد سازمان میراث فرهنگی شود، من مدیران متخصص را فرا میخوانم تا با کمک یکدیگر به این هدف برسیم.
نجفی در پایان گفت: ما برای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید جایگاهی را تعریف کنیم که نهادی موثر در توسعه فرهنگی کشور، نهادی نقشآفرین در توسعه دیپلماسی، نهادی تعیینکننده در ارتقای صلح و نهادی برای بالا بردن سرمایههای فرهنگی، اجتماعی و تاریخی ایران باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد