21 - 01 - 2023
نجم الدین : گرانی بنزین و هدفمند سازی مشکلات را مضاعف کرد
فعالان بخشخصوصی از کیفیت پایین، قیمت بالا و بازار انحصاری در صنعت خودرو انتقاد کردند.
به گزارش «جهانصنعت» به نقل از اتاق تهران، پس از گزارشی که محمدرضا نجفیمنش در دفاع از صنعت خودروسازی کشور در ششمین جلسه هیات نمایندگان ارایه داد و انتقادات سایر اعضا به این گزارش، پیشنهاد شد که جلسهای مشترک با حضور اعضای کمیسیون «حملونقل» و «تولید و تجارت» برای گفتوگو در این مورد تشکیل شود اما حضور جواد نجمالدین مدیرعامل ایران خودرو، احمد نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان و محمدسعید فلاحی قائممقام سایپا در جلسه و انتقادات تند و تیز فعالان بخشخصوصی از خودروسازی کشور باعث شد تا این نشست یک ساعت بیشتر از مدت زمان تعیین شده ادامه یابد تا مدیران شرکتهای خودروساز به سوالات و انتقادات پاسخ دهند. در ابتدای این جلسه مسعود خوانساری، رییس کمیسیون حملونقل اتاق تهران به افزایش قیمت خودروهای تجاری و کیفیت پایین خودروهای سواری اشاره داشت. خوانساری با تاکید بر اینکه با توجه به مهمانان بحث بیشتر حول خودروهای سواری خواهد بود، به افزایش قیمت ماشینهای ناوگان حملونقل اشاره کرد و گفت: در حال حاضر یک اتوبوس سه محور با قیمتی بیش از ۳۰۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود، کامیون و کامیونتها نیز قیمتهای بالایی دارند، قطعات یدکی و لاستیک نیز دچار افزایش قیمت شدهاند که این امر بیش از پیش صنعت حملونقل را تحتتاثیر قرار داده است.مسعود خوانساری گفت: متاسفانه این بازار را هم داریم مثل سایر بازارها از دست میدهیم. ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان که در ۱۰ سال گذشته هیچ حرفی در صنعت حملونقل برای گفتن نداشتند، با خرید ناوگان دست دوم و تجهیز خود پیشرفت زیادی کردهاند. ترکیه هم که در همسایگی ماست اکنون به مقام دوم یا سوم جهان در صنعت حملونقل رسیده است در حالی که ما هر روز داریم از سایر کشورها عقب میافتیم.نعمتبخش دریافت یارانه از دولت را منکر شد و گفت: طبق مصوبه شورای اقتصاد در سال ۷۳ قیمت خودرو باید بر اساس قیمت حاشیه بازار تعیین میشد، این روند تا سال ۷۶ ادامه داشت و در سال ۷۶ در این خصوص خودروسازان با سازمان حمایت به اختلاف برخوردند و موضوع در شورای اقتصاد مطرح شد. در آن سال مقرر شد تعیین مابهالتفاوت و قیمتگذاری در حاشیه بازار به وزارت صنایع محول شود. وی اضافه کرد: این اختلاف موجب شکلگیری رانت و فساد در زمینه قیمتگذاری خودرو شد.
وی برخی اظهارات در خصوص افزایش قیمت خودروهای داخلی را رد کرد و گفت: نزدیک به دو سال است که پلیس راهور مجوز شمارهگذاری دو هزار و ۲۰۰ دستگاه کامیون ایران خودرو دیزل را صادر نمیکند که این هزینهزاست.قائم مقام مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با اشاره به برخی انتقادها از افزایش هزینه محصولات این گروه خودروسازی گفت: پس از هدفمندسازی یارانهها صرفا از ناحیه افزایش قیمت بنزین و روغن موتور ۲۵میلیارد تومان افزایش هزینه به سایپا تحمیل شد. محمدسعید فلاحی گفت: گاه یکشبه تصمیماتی اتخاذ میشود که طرحهای تجاری ما را به هم میریزد.
صنعت خودرو، ۱۰ درصد ارزشافزوده کشور
اما جواد نجمالدین، مدیرعامل شرکت ایرانخودرو گفت: صنعت خودرو کشور مثل ۲۰ سال پیش نیست که ما فقط مونتاژ کار باشیم، قبلا ما نوآوری و تکنولوژی نداشتیم و همه چیز را از خارج میگرفتیم اما هماکنون تغییراتی حاصل شده که خودروهای ما از ۷۰ تا ۹۵ درصد در داخل ساخته میشود.وی افزود: یک شبکه قطعهسازی با ۱۵۰۰ شرکت قطعهساز در کشور فعال است، در حال حاضر هم تولید کرده و هم صادر میکنیم، صنعت خودرو هماکنون حدود ۱۰ درصد ارزش افزوده کشور است.وی به رشد ۷۰۰ درصدی قیمت کالاها در ۱۴ سال اخیر اشاره کرد و گفت: در همین مدت زمان قیمت خودرو تنها ۳۲ درصد افزایش یافته است.مدیرعامل ایران خودرو گفت: در حال حاضر خودروهایمان را از طریق لیزینگ میفروشیم و برای اینکه بتوانیم این کار را انجام دهیم باید چهار درصد تخفیف به لیزینگها بدهیم. از طرفی به هر حال تحریمها هم باعث افزایش هزینههای ما شده است، ما نه یارانه میگیریم و نه میتوانیم قیمتهایمان را افزایش دهیم، تنها توانستهایم تندر ۹۰ و سوزوکی را مقداری افزایش قیمت بدهیم.پس از گزارش مختصر مدیران گروههای تولیدی خودرو، مجیدرضا حریری از میان اعضای هیات نمایندگان از همان ابتدای سخنانش اعلام کرد که به واسطه عضویت در کمیسیون تشکلها از موضع حمایت از حقوق مصرفکنندگان سخن میگوید. وی خطاب به مدیران دو خودروساز کشور که رو در روی او قرار داشتند، گفت: دو گروه عمده خودروسازی با اتکا به سرمایهای باد آورده بازار خودرو کشور را در دست دارند که این بزرگترین موهبت برای یک تولیدکننده است.وی با انتقاد از ایجاد انحصار برای خودروسازهای داخلی خطاب به مدیران دو شرکت بزرگ خودروسازی در ایران گفت: برای یک تولیدکننده مهمترین مساله آن است که برای تولیدات خود بازار پیدا کند اما شما بازار آماده و بیزحمت در اختیار دارید بنابراین خدماتی که خودروسازهای خارجی برای جذب مشتری ارایه میدهند، شما ارایه نمیدهید. این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین در واکنش به سخنان نعمتبخش که از توقف شمارهگذاری دو هزار و ۲۰۰ دستگاه کشنده گلایه کرد، افزود: این تعداد کشنده را که میگویید تولید کردهایم و اجازه فروش نداریم، شما تولید نکردهاید اینها همان خودروهایی است که با عنوان «هوو» وارد کشور شد و شما از آن به عنوان خودرو فراز رونمایی کردید. دبیرکل اتاق تهران نیز به سخنان جواد نجمالدین در مورد افزایش قیمت مواد اولیه اشاره داشت و گفت: این افزایش قیمت نه فقط در ایران بلکه در همه جای دنیا بوده، افزایش قیمت فولاد یا مس در تمام دنیا اتفاق افتاده است.
رییس کمیسیون امور اجتماعی و تشکلها در اتاق تهران اشارهای به سالهای قبل از انقلاب و خودروهای موستانگ داشت که وقتی در دادگاه ثابت شد اگر ضربه شدیدی از پشت به خودرو وارد شود، منفجر میشود بلافاصله دستور جمعآوری همه این خودروها در سراسر دنیا داده شد و مشتریان برای تعویض خودروهایشان فراخوانده شدند. راسخ افزود: حوادث آتشسوزی در یک مدل خودرو بارها اتفاق افتاد اما باز هم کاری در خور توجه انجام نشد.
خودروها در تصادفات جادهای
کاملا نابود میشوند
راسخ به کیفیت پایین خودروهای داخلی اشاره کرد که در تصادفات جادهای صدمات بسیار میبینند و عملا خودرو متلاشی میشود و این نکته را بیان کرد که اگر این اتفاقات در کشوری دیگر رخ میداد دیگر اجازه تولید این خودروها را نمیدادند.حسین احمدیزاده، رییس کانون انجمنهای صنفی شرکتهای حملونقل داخلی هم از نوسازی و جایگزینی ناوگان دفاع کرد و گفت: فرسودگی ناوگان حملونقل جادهای که اکنون حتی به ۲۵ سال میرسد به این دلیل است که بخشخصوصی را به انحای مختلف از صحنه خارج کردند و اعتماد فعالان این بخش سلب شد.وی گفت: در گذشته واردات کامیون به راحتی صورت میگرفت و با وجود نمایندگیهای شرکتهای بزرگ در کشور، واردکنندگان نیز ضمانتهای لازم را به خریداران ارایه میکردند. وی سپس سخنان خود را با پاسخ به سوال فرهاد فزونی مبنی بر ضرردهی یا سوددهی شرکتهای خودروسازی اینگونه به پایان رساند که اگر شرکتهای خودروسازی بزرگ کشور با وجود ضرردهی همچنان پابرجا هستند به این دلیل است که آنها به شیر نفت وصلند و ما به جیب خودمان.رییس کمیسیون حملونقل اتاق تهران هم به فرآیند کنونی واردات خودرو اشاره کرد و گفت: اکنون زمینه فساد در عرصه واردات خودرو شکل گرفته و زدوبندهایی صورت میگیرد که نتایج آن دامن تولیدکنندگان را نیز خواهد گرفت.خوانساری در مورد وضع آییننامه و الزامی کردن گارانتی پنج ساله برای خودرو خارجی که باعث میشود بین ۸ تا ۳۰ میلیون اضافه پرداخت صورت بگیرد، گفت: این پولها معلوم نیست به جیب چه کسی میرود. اگر تعرفه را بالا ببرید حداقل میدانیم که پول را به دولت پرداخت میکنیم اما اکنون هزینه گارانتی که تا پایان سال به رقمی حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید مشخص نیست به کجا واریز میشود.مدیرعامل ایرانخودرو همچنین به سخن وزیر صنعت و تجارت در مورد کم کردن تعرفه واردات خودرو اشاره کرد و گفت: آقای وزیر از من پرسید تعرفه را بکنیم ۱۰ درصد و من گفتم هیچ اشکالی ندارد اما نرخ بهره بانکی را هم بکنید یک درصد.جواد نجمالدین همچنین از ورود ۱۰۰ خودرو هیبریدی به بازار طی چند روز آینده توسط ایرانخودرو خبر داد.همچنین قائممقام سایپا که طرف انتقاد دبیرکل اتاق تهران مبنی بر نابودی کامل خودروها در تصادفات را محصولات خود دانسته بود، این مساله را مشکل خودروساز ندانست و گفت: اگر خودروهای فرسوده جمعآوری نمیشود، اگر جادهها خراب است و اگر معاینه فنی درست انجام نمیشود مشکل ما نیست، کمتر از چهار تا پنج درصد تصادفات به خودروساز بر میگردد.
رسما اعلام میشود که دو هزار نقطه حادثهخیز در جادهها داریم، پاسخ این را که خودروساز نباید بدهد.ساسان خدایی، مدیرکل دفتر ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت ایران گزارشی کوتاه از روند واردات خودرو به کشور ارایه کرد و گفت: در سال ۱۳۸۳ فاز دوم واردات خودرو آغاز شد که واردات ۵۶ هزار دستگاه خودرو در برابر تولید یک میلیون و ۸۰۰ هزار آن در داخل کشور حجم بالایی را نشان میداد. وی گفت: در قانون حمایت از مصرفکنندگان حداقل دوران گارانتی و تعهد خدمات پس از فروش به ۱۲ ماه رسید که در همین آییننامه مقرر شد دوره گارانتی خودروها پنج سال یا ۱۵۰هزار کیلومتر تعیین شود.
وی با بیان اینکه افزایش قیمتها از سوی سازمان حمایت مورد بررسی قرار گرفته است، از تغییر روال ثبت سفارش خودروهای وارداتی نیز خبر داد و گفت: علت کمبود عرضه خودروهای وارداتی در کشور و افزایش قیمت برگههای ثبت سفارش به قانون حمل از مبدا باز میگردد. خدایی البته این را هم به سخنانش افزود که در حوزه واردات خودرو بحث استانداردها نیز مطرح است از آن جهت که اغلب خودروهایی که به ایران عرضه میشود با استانداردهای اروپا منطبق نیست.
اما خوانساری در واکنش به سخنان خدایی گفت: این موضوع خواسته یا ناخواسته در کشور رانت ایجاد کرده است. وی گفت: با افزایش ۴۰ درصدی قیمت خودروهای وارداتی رقمی حدود یکهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رانت ایجاد شده که معلوم نیست به جیب چه کسانی سرازیر شده است.خوانساری افزود: شاید من بخواهم خودرو خارجی وارد کنم و بعد از گمرک آن را آتش بزنم. چه دلیلی دارد ۲۰ میلیون تومان برای یک ماشین پول گارانتی بدهم در حالی که این خودرو در این پنج سال شاید یک بار نیاز به تعویض لنت ترمز پیدا کند؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد