25 - 12 - 2023
نرخ بهره بینبانکی افزایش یافت
اقتصادآنلاین- براساس آمارهای گزارش بانک مرکزی از تغییرات نرخ بهره بینبانکی، نرخ مذکور در هفته گذشته برای دومین هفته متوالی صعودی شده و رقم ۵۵/۲۳ درصد را به ثبت رسانده است.
بانک مرکزی که در پایان هر هفته، با انتشار گزارشی، نرخهای بهره بازار پول را بهروزرسانی میکند، با تاخیری چندروزه، دو مورد از مهمترین نرخهای بهره این بازار، یعنی نرخ بهره بینبانکی و همچنین نرخ ریپو مربوط به هفت روز منتهی به ۲۹ آذر ماه را منتشر کرد. بر این اساس، نرخ بهره بازار شبانه پس از افت قابلتوجه در نیمه آذر ماه، این هفته برای دومین هفته متوالی صعودی شد.
این در حالی است که حداقل نرخ توافق بازخرید که نرخ مبادلات بین بانکها و بانک مرکزی در بازار باز است و در ادبیات اقتصادی، با نام ریپو شناخته میشود، این هفته نیز در سطح ۲۳ درصدی ثابت ماند تا به ثبات خود از ابتدای سال جاری ادامه دهد.
نرخ بهره بینبانکی به ۵۵/۲۳ درصد رسید
براساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی از تغییرات نرخ بهره بینبانکی، این نرخ در آخرین هفته آذر ماه سال جاری رشدی ۱۱/۰ درصدی را مشاهده کرد و برای دومین هفته متوالی صعودی شد. به این ترتیب میانگین موزون نرخ بهره بینبانکی در این هفته به رقم ۵۵/۲۳ درصد رسید.
وامدهی بانک مرکزی در بازار بینبانکی ۳ برابر شد
نرخ بهره بینبانکی در این هفته در حالی صعودی شد که بانکها در این هفته تقاضای خود در بازار باز برای دریافت وجوه نقد را کاهش داده بودند. با استناد به گزارش بانک مرکزی از عملیات اجرایی سیاست پولی منتهی به ۲۷ آذر ۱۴۰۲ در عملیات بازار باز این هفته بانکها ۱۲۹ هزار میلیارد تومان سفارش در این بازار ثبت کردند که بانک مرکزی حدود ۱۲۷۸۰ میلیارد تومان از این سفارشها را پذیرفت و مبلغ مذکور را به بانکها وام داد. از سوی دیگر، بانک مرکزی از طریق بازار بینبانکی نیز به تزریق پول در شبکه بانکی ادامه داد، طوری که رقم اعتباردهی قاعدهمند بانک مرکزی به بانکها که در هفته گذشته معادل ۶۰۰ میلیارد تومان بود، این هفته حدود سه برابر شد و رقم هزار و ۷۰۰ میلیارد تومانی را ثبت کرد.
بازار بینبانکی چگونه عمل میکند؟
گاهی اوقات بانکها در طی فعالیتهای روزمره خود با کسری منابع نقدینگی مواجه میشوند. آنها در این شرایط میتوانند با استفاده از سازوکار بازار بینبانکی و استقراض از بانکهای دیگر، این کسری وجوه خود را مهار کنند.
بازار بینبانکی فضایی را ایجاد میکند که بانکها میتوانند با استفاده از آن، بخشی از کسری وجوه نقد خود را از طریق وام گرفتن از بانکهایی که منابع مازاد دارند، جبران کنند. البته بانکهای مقروض مکلفند این مبلغ را در سررسیدی از پیش تعیینشده که عمدتا یکروزه است و با نرخ بهرهای از قبل مشخصشده که همان نرخ بهره بینبانکی است، به بانک وامدهنده بازگردانند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد