7 - 12 - 2019
نسخه نمایشی دولت
گروه اقتصادی- کند شدن آهنگ رشد اقتصادی، شتاب رشد قیمتها در تمام سطوح اقتصادی، فقدان برنامهریزی منسجم به منظور اتخاذ سیاستهای کارآمد و تکرار چرخههای معیوب سیاستگذاری، دریچههای امید برای دستیابی به رشد و شکوفایی اقتصادی را بسته است. در چنین شرایطی تلاش سیاستگذار برای حفظ ظاهری حیات اقتصادی کشور آتش زیر خاکستر است و قادر به بازگشایی گره کور سیاستهای اقتصادی نخواهد بود.
میراث سیاستگذاریهای دولت ظرف چند سال گذشته هرچند اخیرا در بازار اقتصادی کشور رخ نمایان کرده است، با این وجود نگاه سیاستگذار تماما بر سیاستهایی متمرکز است که بازتاب حاصل از آن در تمامی عرصههای اقتصادی به چشم میخورد؛ از افزایش وسیع و همهگیر قیمتها گرفته تا رکود عمیقی که سایه سنگین آن در تمام حوزههای مولد کشور احساس میشود.
با این حال رییس دولت دوازدهم از مطلوب بودن آهنگ شرایط اقتصادی کشور سخن میگوید، آن هم در شرایطی که کارزار حداکثر فشار آمریکا تمامی مسیرهای دسترسی به توسعه اقتصادی ایران را بسته است و حلقه روابط خارجی ایران را تنگتر از قبل کرده است.
آهنگ رشد اقتصادی
حسن روحانی معتقد است که آهنگ شرایط اقتصادی کشور به سمت مطلوب پیش میرود و بازار بورس و ارز به مراتب شرایط بهتری پیدا کرده است و در بازار مسکن نیز تا پایان سال شرایط بهتری خواهیم داشت، بنابراین امسال شرایط مناسبی برای ایجاد تحول اقتصادی در کشور مهیاست.
مناسب بودن شرایط اقتصادی کشور اما در حالی ورد زبان این روزهای مسوولان کشوری است که به بنا بر بیانات آنان، فشار ناشی از تحریمهای آمریکا بر ایران راه عبور از دورههای گذار اقتصادی را گرفته است.
آنطور که رییسجمهور میگوید، آمریکا بیسابقهترین تحریم و فشار تاریخی را طی یک سال گذشته بر ملت ایران وارد کرده است؛ اینگونه فشارهای آمریکا در تاریخ بیسابقه است و حتی با فشارهایی که از طریق سازمان ملل و تحت فصل هفتم منشور این سازمان علیه کشورها اعمال شده، قابل مقایسه نیست.
اما به رغم همه این فشارها و آنچه بدخواهان تبلیغ میکنند، از شرایط بسیار خوبی برخورداریم، هرچند این بدان معنا نیست که سختی وجود ندارد و همه مشکلات برطرف شده است.
تحریمهای بیسابقه آمریکا و مطلوب بودن شرایط اقتصادی اگرچه از تناقض آشکار اندیشههای سیاستورزی دولت پرده برمیدارد، با این وجود نسخه این روزهای دولت برای عبور از دورههای گذار اقتصادی، مقاومت در برابر حملههای آشکار دولت آمریکاست که حسن روحانی از آن به تروریسم اقتصادی یاد میکند.
بنا بر آنچه رییسجمهور میگوید، کاری که آمریکا علیه ملت ایران انجام داده از نمونههای بارز تروریسم اقتصادی است و این در تاریخ به عنوان جلادانی که علیه ملت ایران تلاش میکنند، ثبت میشود، اما در عین حال و به رغم همه فشارها، ملت ایران به خوبی ایستادگی و مقاومت کردند.
مقاومت و صبوری مردم برای عبور از تحریم در حالی نسخه این روزهای دولت است که فشارهای وارده از سوی دولت آمریکا تنها معیشت دهکهای پایین درآمدی را هدف قرار داده و منافع حداقلی کشور را تنها در اختیار گروههای خاص قرار داده است. روشن است در چنین شرایطی سیاستگذاریهای دولت به گونهای تنظیم میشود که منافع گروههای خاص تحت شرایط خاص اقتصادی تحت فشار قرار نگیرد. در عین حال که معیشت مردم و دهکهای پایین درآمدی در چنین شرایطی به حداقل جایگاه خود در سطوح قابل قبول اقتصادی میرسد.
صبر و مقاومت
سختیهای راه اقتصادی و تحمل در برابر فشارهای سخت تحریمی هرچند از سال گذشته تاکنون معیشت مردم و دهکهای پایین درآمدی را هدف قرار داده، با این حال دولت برای بالا بردن آستانه تحمل گروههای کمدرآمد جامعه به سیاست پیشین خود برای افزایش حداقل دستمزدها روی آورده است.
افزایش حداقل دستمزدها در حالی توشه راه سیاستگذاری دولت در سالجاری قرار گرفته است که از سرعت رشد قیمتها در اقتصاد کاسته نشده و کماکان شاهد ثبت رکوردهای تاریخی از میزان رشد قیمت کالاها و مواد مصرفی هستیم.
این موضوع دامنه گستردهای از تمام گروههای اقتصادی را دربرمیگیرد، به طوری که ثبت نرخ تورمهای بالای ۵۰ درصد برای کالاهای مصرفی و همچنین در حوزههای صادراتی و وارداتی، قیمت تمام شده تمام کالاها و اقلام مصرفی را به چند برابر قیمت اولیه خود رسانده و تمام گروههای اقتصادی را در پیچ و تاب ناشی از افزایش روزافزون قیمتها گرفتار کرده است. در چنین شرایطی مقاومت تنها به بهای از دست رفتن قدرت خرید بخش اعظمی از جامعه مردمی و کاهش وسیع ظرفیتهای تولیدی مطرح میشود.
با علم بر شرایط پیچیده و سخت کنونی، حسن روحانی اعلام میکند که آمریکا در مسیری که انتخاب کرده خطا و اشتباه میکند، چه آنکه هرکس تاریخ ایران را بشناسد میداند که فشار حداکثری هیچ تاثیری بر مردم این کشور نمیگذارد.
تدبیر دولت ایران در یک سال اخیر در انتخاب راه عقلی، منطقی و حقوقی مایه شگفتی همه بوده است، به طوری که در یک سال گذشته مسوولان و ملت ایران دستپاچه نشدند و صبر و تدبیر خود را در برابر فشار دشمنان نشان دادند.
مقصر مشکلات
حسن روحانی میگوید شرایط امروز کشور نسبت به گذشته بهتر شده است. امروز مردم ایران نسبت به شش ماه و یک سال گذشته آرامش بیشتری دارند و نسبت به آینده کشور خود امیدوارتر هستند و امروز مسوولان کشور نیز دیدگاه و نظر متحد و واحدی دارند و راه کلام و نظرات مسوولان ردهبالا و همه مردم و فرهیختگان جامعه یکسان و واحد شده است. امروز همه به خوبی میدانند که مقصر اصلی همه مشکلات آمریکاست و هیچکس در آن تردیدی ندارد.
بهتر شدن شرایط اقتصادی کشور در حالی از سوی رییسجمهور عنوان میشود که تبعات حاصل از سیاستگذاریهای دولت در رشد منفی اقتصادی و نرخ تورم بالای ۵۰ درصدی بروز کرده است. این موضوع نتیجه روشن سیاستگذاریهای ناکارآمد دولت طی چند سال گذشته است که حجم نقدینگی را به حدود ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسانده است و تلاشی در جهت هدایت آن به سمت فعالیتهای تولیدمحور انجام نشده است. روشن است بهترین و در دسترسترین گزینه برای کاهش بار سیاستگذاریهای ناکارآمد دولت، مقصر جلوه دادن سیاستهای تحریمی دولت آمریکاست.
با این حال حسن روحانی معتقد است که امسال میتوانیم از نعمتها و ظرفیتهای بزرگی که در کشورمان وجود دارد، برای ایجاد تحول در بخشهای مختلف بهویژه اقتصادی استفاده کنیم. بنا بر آنچه وی میگوید، اگرچه دولت از شرایط سختی برخوردار است اما در زمینه مسائل مالی براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه ۲۷ هزار میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی کشور از ابتدای امسال تخصیص یافته است که آثار آن در ماههای آینده آشکار خواهد شد.
همچنین در هفته جاری مبانی جدید بودجه سال ۹۸ را که قبلا در ستاد اقتصادی دولت و هیات وزیران و شورای عالی هماهنگی اقتصادی بررسی شده بود، تصویب کردیم و براساس این مصوبه حقوق، عیدی و مستمری تمامی کارکنان و کارگران به طور کامل و صددرصدی پرداخت خواهد شد و اینگونه اقدامات به معنای آن است که دولت قدرتمند و توانمند است.
آب در هاون کوبیدن
به گفته روحانی، مردم مطمئن باشند آنچه برای دولت مهم است، منافع و رفاه ملت ایران است و با همه توان و در ملاقاتهایی که در سفر خارجی داریم، تمام تلاش خود را بهکار خواهیم گرفت که به خوبی از حق مردم ایران دفاع و در برابر بدخواهان ایستادگی کنیم.
بر این اساس اگر به نظرات مسوولان دولتی استناد کنیم، تنها نسخه عبور از تحریمها مقاومت گروههای کمدرآمد جامعه در برابر هجمههای اقتصادی است، چه آنکه تلاشهای سیاستگذار برای کماثر کردن فشارهای تحمیلشده آب در هاون کوبیدن است و از شدت اثر مشکلات و پیچیدگیهای اقتصادی نمیکاهد!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد