24 - 09 - 2017
نشست وزرای خارجه برای نشاندادن اجماع تمام اعضا برای رعایت برجام بود
محمدجوادظریف، وزیر امور خارجه کشورمان که در هفتادودومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل همراه با رییسجمهور به نیویورک سفر کرده بود، در حاشیه این نشست با وزرای کشورهای ۱+۵ و مسوول ارشد سیاست خارجی اروپا، کمیسیون مشترک برجام را برگزار کردند. جلسهای که در آن رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا هم حضور داشت و این برای نخستین بار بود که بعد از روی کار آمدن دولت ترامپ، وزیر خارجه این کشور با مسوولان وزارت امور خارجه ایران در یک جلسه حضور داشتند. محمدجواد ظریف درباره این نشست گفت: جلسه مشخصی بود که در آن تاکید شد نگرشها به بر برجام مبتنی بر رویکردی همهجانبه و چندجانبه است نه یکجانبه و یک قطعنامه شورای امنیت نیز آن را مورد تاکید قرار داده است. وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: در این جلسه موارد نقض مواد ۲۶،۲۸ و ۲۹ برجام و کوتاهی آمریکا در اجرای تعهداتش را که از ابتدای امر شاهد آن هستیم، مطرح کردیم و همه کشورها بر ضرورت اجرای تعهدات از سوی همه طرفها تاکید کردند. ظریف درباره نتیجه این نشست با بیان اینکه این جلسه غیررسمی بود و این طور نبود که در انتها تصمیمگیری خاصی انجام شود، افزود: این جلسه برای نشان دادن اجماع تمامی اعضای ۱+۵ در رعایت برجام بود. رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده نیز پس از این دیدار به خبرنگاران گفتهاست: از همپیمانان خواستیم که نگرانی ما را بفهمند که ایران با اقداماتش به روح برجام متعهد نیست و اینکه فهمیدن این نقض برجام نیست. وی افزود: ایرانیان با تحصیلات بالا و موفق هستند، آقای ظریف یکی از آنهاست. من با او دست دادم، محترمانه حرف زدیم و کسی به هم کفش پرت نکرد. تیلرسون ادامه داد: تهدید کرهشمالی و ایران مشترک است هر دو تهدید هستهای بودهاند اما دو کشور کاملا متفاوتاند. وی در پاسخ به اینکه موگرینی اعلام کرده است که همه طرفها با ادامه برجام موافق هستند نیز وزیر خارجه آمریکا گفت در بحث فنی که آژانس میگوید موافقیم. بحث سیاسی اما نه. وی گفت: ما برای تخلفات ایران تحریم تنظیم کردهایم اما همینجا بگویم که تا زمانی که ایران به تعهداتش در برجام عمل کند، ما نیز به برجام متعهد هستیم. انتظار از توافق هستهای این بود که بعد از توافق تنش در منطقه کاهش یابد اما متاسفانه اینطور نشده است و این مایه نگرانی است.ظریف پس از آن در مصاحبه با روزنامه نیویورکتایمز اعلام کرد: اگر آمریکا خواهان امتیازات جدید در توافق هستهای است، ایران نیز امتیازاتی میخواهد. وی هرگونه مذاکره جدید با آمریکا درباره افزایش مدت زمان یا شروط توافق هستهای را رد و تاکید کرد: ایران در صورتی درباره تغییر این توافق صحبت خواهد کرد که تغییرات درباره تمام موضوعات برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باشد.
تاکید ظریف بر همکاری کشورهای آسیایی برای مبارزه با افراطگرایی
همچنین ظریف در ادامه سفر خود در نیویورک در نشست وزیران مجمع گفتوگوی همکاری آسیایی(ACD) که روز پنجشنبه گذشته با حضور مقامات ارشد ۳۴ کشور عضو برگزار شد، شرکت و سخنرانی کرد. وزیر امورخارجه کشورمان در این نشست که به عنوان رییس جدید دورهای مجمع گفتوگوی همکاری آسیایی حاضر شده بود، بر همکاری میان کشورهای قاره آسیا به منظور مقابله با افراطگرایی و مهار اندیشههای افراط و مبلغان آن تاکید کرد. محمدجواد ظریف گفت: در این مجمع هدف اصلی ما تقویت گفتوگو و همکاری است تا از این طریق بتوانیم به افزایش صلح و ثبات و دستیابی به توسعه پایدار کمک کنیم. ظریف با بیان مشکلات منطقهای و جهانی، افزود: جمهوری اسلامی ایران قویا بر این باور است که مجمع گفتوگوی آسیایی باید همکاریهای خود را برای برخورد جدیتر با چالشهای کنونی تقویت کند.
وی در ادامه بر ضرورت برخورد با افراطگرایی و تروریسم تاکید کرد و گفت: در سالهای اخیر بسیاری از کشورهای آسیایی از آن آسیب دیدهاند. هرچند در این باره همکاریهای خوبی صورت گرفته، اما باید به همکاریهای خود برای برخورد ریشهای و با شیوههایی موثرتر تلاش کنیم. وزیر امورخارجه ایران خواستار مقابله با ایدئولوژیهای حامی خشونت و منزوی کردن آن دسته از خطیبان و واعظانی شد که به دنبال گسترش اندیشههای افراطی هستند. ظریف با اشاره به ضرورت افزایش همکاریها میان اعضای مجمع گفت که ارتقای همکاریهای علمی، فناوری، ابتکارات؛ آموزش و توسعه منابع انسانی، ارتباط میان امنیت غذایی، انرژی و آب و همچنین موضوعات فرهنگ و توسعه پایدار در اولویت قرار خواهد داشت. ما باید بتوانیم با همکاریهای خود در جهت پیشبرد صلح و ثبات به عنوان دو عامل مهم در دستیابی به توسعه پایدار تلاش کنیم. همچنین در این نشست که کشورمان به عنوان رییس سالانه آن انتخاب شده است مقرر شد تا جمهوری اسلامی ایران در پاییز سال ۱۳۹۷ میزبان سران کشورهای مجمع گفتمان همکاریهای آسیایی در تهران خواهد بود.
دیدار ظریف با سران کشورهای جهان
حضور ایران در هفتاد و دومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد فرصتی را برای دستگاه دیپلماسی ایران فراهم کرد تا با مسوولان کشورهای جهان دیدار و رایزنی کند. محمدجواد ظریف در این سفر در دیدارهای فشرده خود با نتمبو نادی ندایتوا، معاون نخستوزیر و وزیر امورخارجه نامیبیا ملاقات کرد. دیدار با پرت کوائنداس، وزیر امورخارجه هلند دیگر گفتوگوی دیپلماتیک وزیر خارجه ایران با همتای خارجی خود بود و پس از آن نوبت به فیلیپ گراندی، کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل رسید تا درباره بحران مهاجران و شرایط منطقهای به گفتوگو بپردازند.
دیگر همتای اروپایی محمدجواد ظریف، کارل ویکتور اریاوتس، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه اسلوونی بود که در اتاقی مشرف بر سالن مجمع عمومی سازمان ملل با وی دیدار و بر گسترش همکاریها و روابط در همه زمینهها تاکید کرد. آندرس ساموئلسن، وزیر امور خارجه دانمارک هم از دیگرمقام های سیاسی خارجی بود که رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با وی دیدار و گفتوگو کرد. علاوه بر این ظریف با مقامات کشورهای الجزایر، بلاروس، نروژ، استرالیا، کانادا و چین دیدار و گفت و کرد. گسترش همکاریهای اقتصادی، بهبود وضعیت پناهندگان میانمار و سوریه، مسایل منطقهای و همهپرسی در کردستان عراق و برجام، محور کلی همه این دیدارها بود که مورد تبادلنظر قرار گرفت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد