7 - 07 - 2022
نفت ایران ناجی بازار انرژی
«جهان صنعت»- محمد سانوسی بارکیندو دبیرکل اوپک به پایان دبیرکلی خود نرسید و یک ماه زودتر، نه از سمت دبیرکلی بلکه از دنیا رفت. بیست و ششمین دبیرکل اوپک که پیش از انتخاب به این سمت رییس سابق شرکت ملی نفت نیجریه بود، به فاصله کوتاهی پس از آن که توصیه کرد نفت ایران و ونزوئلا به بازار نفت عرضه شود، درگذشت.
سمت دبیرکلی اوپک اگرچه یک مقام تشریفاتی است، با این حال بارکیندو در شش سالی که دبیرکل اوپک بود، تلاش میکرد که نقش فعالی در این سمت داشته باشد. او ساعاتی پیش از مرگ طی یک کنفرانس انرژی که در پایتخت نیجریه برگزار شد، گفت: صنعت نفت و گاز به دلیل سالها کمبود سرمایهگذاری، تحت محاصره قرار دارد و اگر اجازه داده شود نفت بیشتری از سوی ایران و ونزوئلا وارد بازار شود، بحران کمبود عرضه میتواند تسهیل شود. اگر تولید نفت جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا اجازه پیدا میکرد به بازار برگردد، میتوانستیم منابع را آزاد و ظرفیت تولید را تحکیم کنیم.
بارکیندو تاکید کرده بود که فشار بر صنعت نفت با تلاش بعضی از کشورها برای کنار گذاشتن هیدروکربنها، تشدید شده است. در حالی که این کشورها تلاش میکنند گرمایش جهانی را محدود کنند، تقاضا برای نفت رشد کرده است و همزمان سرمایهگذاری در ظرفیت تولید کاهش پیدا کرده و قیمتها بالا رفتهاند.او در آخرین اظهاراتش پیش از مرگ توصیه کرده بود که تقاضای جهانی برای نفت تا سال ۲۰۴۵ افزایش خواهد یافت در حالی که ظرفیت پالایش در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) به میزان ۳/۳ درصد در سال ۲۰۲۱ کاهش پیدا کرد.
بارکیندو سابقه طولانی در اوپک داشت و از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۰ یکی از اعضای نمایندگی نیجریه در این سازمان بوده است و سمتهای متعددی در شرکت ملی نفت نیجریه داشته و از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ ریاست این شرکت را برعهده داشت. وی سمت دبیرکلی اوپک را در شرایطی برعهده داشت که این گروه اتحاد با روسیه و تولیدکنندگان دیگر را برای به چالش کشیدن رقبایش در صنعت نفت شیل آمریکا تحکیم کرد.
دوره فعالیت محمد سانوسی بارکیندوی به عنوان دبیرکل اوپک قرار بود آگوست ۲۰۲۲ (مردادماه ۱۴۰۱) به پایان برسد. وی اواسط سال ۲۰۱۶ این سمت را برعهده گرفت و در سال ۲۰۱۹ برای یک دوره سه ساله دیگر انتخاب شد.
با مرگ سانوسی به زودی هیثم الغیص که در انتخابات دسامبر سال گذشته اوپک و با اجماع اعضا انتخاب شده بود، به زودی به عنوان دبیرکل اوپک کار خود را آغاز خواهد کرد. کویت پیش از انتخاب هیثم الغیص به عنوان دبیرکل اوپک در سالهای ۱۹۶۵ و ۲۰۰۵ نیز عهدهدار این پست بوده است.
دبیرکل اوپک از آنجا که مسوولیت اجرایی و اداره سازمان اوپک را برعهده دارد، کشورهای عضو همواره تلاش داشتهاند که اتباع خود را به این سمت بگمارند. تعیین دبیرکل که دوره آن سهساله و برای یک دوره سهساله دیگر قابل تمدید است، همواره با چالشهایی در میان کشورهای عضو مواجه بوده است. اوپک در طول فعالیت ۶۳ساله خود، ۲۶ دبیرکل را تجربه کرده که سهم نیجریه، لیبی و ونزوئلا هرکدام چهار دبیرکل، اندونزی (دیگر عضو نیست) سه دبیرکل، امارات عربی متحده و کویت دو دبیرکل و بقیه کشورها مانند ایران، عربستان، عراق، الجزایر، قطر اکوادور و گابن هم هر کدام یک دبیرکل بوده است.
در میان کشورهای موسس اوپک، ونزوئلا با چهار دبیرکلی بیشترین سهم را داشته و ایران و عربستان به عنوان دو پایه اصلی این سازمان، تاکنون موفق به معرفی و انتخاب یک دبیرکل شدهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد