20 - 12 - 2022
نفت روی آرامش میبیند؟
گروه انرژی- تلاطم در بازار نفت خلاف آن چیزی است که کارشناسان برای آن پیشبینی میکردند. در شرایطی که گمانهزنیهای اقتصادی خبر از آن میداد که موج تغییرات دولتمردان غربی قیمت را در ثبات نگه خواهد داشت و طی برگزاری انتخابات در یونان، فرانسه و روسیه بازار جهانی نفت قدری آرامش مییابد ولی وضعیت کنونی نفت اصلا رضایتبخش نیست و امیدواری صاحبنظران این عرصه را در پی نداشته است. تنش سیاسی غرب با ایران و تلاشهای بیثمر آمریکا برای راضی کردن کشورهای دیگر به منظور کاهش واردات نفت ایران، سیاست اوپک برای تعدیل تولید و اعلام مقامات عربستان بر ذخیره داشتن ۸۰ میلیون بشکه نفت همچنین خط و نشانهای چهرههای جدید سیاسی اروپا برای متعهدانشان متغیرهایی هستند که اجازه نمیدهد بازار نفت نفس راحت بکشد.
قیمت نفت برنت به کمتر از
۱۱۲ دلار رسید
به دنبال ادامه نگرانیهای بینالمللی نس بت به وضعیت یونان و منطقه یورو قیمت جهانی نفت بار دیگر کاهش یافت.
بنبست سیاسی در یونان و عدم توافق احزاب این کشور برای تشکیل دولت موجب تشدید نگرانیها نسبت به خروج این کشور از منطقه یورو شده است.
دولت آلمان نیز به سیاستمداران یونانی هشدار داد اگر اجرای سیاستهای ریاضت اقتصادی در این کشور متوقف شود، کمکهای مالی بینالمللی نیز به یونان متوقف خواهد شد. یونان برای رهایی از خطر ورشکستگی مالی و اقتصادی همچنان به کمکهای خارجی نیاز دارد. این کشور دو سال پیش مجبور شد در ازای دریافت کمکهای مالی بینالمللی، سیاستهای ریاضت اقتصادی را اجرا کند.
بر این اساس کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بازارهای مالی بینالمللی به شدت نگران وضعیت یونان هستند. کاهش رشد تولیدات صنعتی چین در ماه آوریل نیز تاثیر منفی زیادی بر قیمت جهانی نفت داشته است.
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در بازار لندن برای تحویل در ماه ژوئن امروز با ۸۴ سنت کاهش به کمتر از ۸۹/۱۱۱ دلار رسیده است. در بازار نیویورک نیز قیمت هر بشکه نفت سبک آمریکا برای تحویل در ماه ژوئن با ۰۴/۱ دلار کاهش به کمتر از ۷۸/۹۵ دلار رسیده است. افزایش ذخایر انرژی آمریکا طی هفته گذشته و افت تقاضای انرژی در این کشور نیز تاثیر منفی زیادی بر قیمت نفت داشته است. کاهش ارزش یورو و افزایش ارزش دلار نیز عامل مهمی در کاهش قیمت جهانی کالاهای مختلف از جمله نفت داشته است.
قیمت نفت برنت دریای شمال در ماه مارس و در پی تشدید تنشهای سیاسی بین ایران و غرب به بیش از ۱۲۸ دلار رسیده بود ولی قیمت نفت برنت از آن زمان تاکنون بیش از ۱۲ درصد کاهش داشته است. اوپک نیز در تازهترین گزارش خود اعلام کرد میزان تولید ۱۲ عضو این سازمان طی ماه آوریل ۶۲/۱ میلیون بشکه بیشتر از سهمیههای تعیین شده بوده است.
تولید نفت ایران کاهش یافت
بر اساس آخرین گزارش اوپک میزان تولید نفت ایران در آوریل ۲۰۱۲ حدود ۱۳۴ هزار بشکه در روز کاهش یافت و به ۱۹۶/۳ میلیون بشکه در روز رسید.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک در تازهترین گزارش خود اعلام کرد میزان تولید نفت ایران در ماه آوریل ۲۰۱۲ نسبت به ماه قبل از آن ۱۳۴ هزار بشکه در روز کاهش داشته است.
تولید نفت ایران در ماه مارس ۳۳/۳ میلیون بشکه در روز بوده که این رقم در ماه آوریل به ۱۹۶/۳ میلیون بشکه در روز رسیده است.
ایران بیشترین کاهش تولید در میان اعضای اوپک طی این ماه را داشته است. تولید نفت عراق نیز ۲۱۷ میلیون بشکه در روز افزایش داشته است که بالاترین رقم افزایش تولید در بین اعضای این سازمان میباشد.
بر اساس این گزارش تولید ۱۲ عضو اوپک نیز در ماه آوریل به ۶۲۱/۳۱ میلیون بشکه در روز رسید که نسبت به ماه قبل از آن ۳۲۲ هزار بشکه در روز افزایش داشته است. این روند متناقض با برنامههای اوپک برای تعدیل تولید نفت است.
کاهش تولید نفت ایران در حالی در آمار ثبت میشود که آمریکا نتوانسته است خریداران نفت ایران را بر کاهش واردات خود از کشورمان راضی کند. کشور آمریکا در آخرین مذاکرات خود با هند نتیجه را به این کشور واگذار کرده و هند زیر بار واردات نفت از ایران نرفته است.
در عین حال کرهجنوبی نیز در رایزنیهای بیسرانجام خود با آمریکا هیچ تصمیمی برای تغییر در معامله خود با ایران اتخاذ نکرده است.
بیثباتی قیمتها
آژانس بینالمللی انرژی میگوید که با وجود افزایش عرضه نفت به بازارهای جهانی، تنش میان ایران و غرب باعث خواهد شد تا همچنان قیمت نفت بالا بماند.
«آژانس بینالمللی انرژی» در گزارشی تاکید کرد که با وجود بالا رفتن عرضه نفت به بازارهای جهانی، ادامه مناقشات میان ایران و غرب احتمالا همچنان باعث خواهد شد تا قیمت نفت بالا بماند.
آژانس بینالمللی انرژی که توصیههایی را به ۲۸ کشور صنعتی جهان در خصوص سیاست انرژی ارایه میکند، اعلام کرده است که افزایش عرضه نفت توسط اوپک و ایالات متحده از تقاضای نفت جهانی که تحتتاثیر عملکرد ضعیف اقتصادهای بحرانزده کشورهای توسعهیافته فراتر رفته است.
بنابر آمار ارایه شده از سوی این آژانس، عرضه جهانی نفت ۶۰۰ هزار بشکه افزایش یافته که ۹۰ درصد از این افزایش نیز مربوط به کشورهای عضو اوپک است. با این حال عدم اطمینان همچنان در بازار حاکم است و این آژانس آماده است تا بار دیگر همچون سال گذشته که نسبت به قطع صادرات نفت لیبی واکنش نشان داد، اقدام به آزادسازی ذخایر استراتژیک نفت کند.
در گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی آمده که مبانی بازار طی مدت زمان باقی مانده سالجاری میلادی نامشخص است و ریسکهای ژئوپلتیک احتمالا همچنان قیمت نفت را بالا نگه خواهد داشت. این آژانس پیشبینی میکند که مصرف نفت امسال حدود ۹۰ میلیون بشکه در روز باشد.
طی دو ماه گذشته با عملکرد ضعیف اقتصاد آمریکا و اقتصادهای اروپایی از یکسو و کاهش تنشها بین ایران و غرب متعاقب اجلاس استانبول تا حدودی از قیمت نفت کاسته شده است. در همین شرایط روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال نیز به نقل از گزارش آژانس بینالمللی انرژی ادعا کرده که در اثر تحریمها ۱۵ تا ۲۵ درصد از صادرات نفت ایران کاسته شده است.
کارشناسان معتقدند، تداوم افزایش قیمت جهانی نفت به نفع کشورهای صنعتی تمام نخواهد شد و در شرایطی که موج تبعات بحران اقتصادی و عدم ثبات سیاسی هنوز رخت بر نبسته است. تلاطم بازار نفت زیانبارتر از گذشته خواهد بود این در حالی است که انگلیس در روزهای گذشته تلاشهای گستردهای را برای به تعویق انداختن تحریم نفتی ایران آغاز کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد