9 - 07 - 2024
نقش کنشگر مدنی و مصلح اجتماعی در انتخابات
رحمتالله اللهیاری*
با خضوع تمام از زحمات و تلاشهای مخلصانه و دلسوزانه عموم مردم برای طرح گفتمانی نو در سپهر سیاسی کشور بهویژه کنشگران و مصلحان اجتماعی سپاسگزارم.مصلحان نوعا برای اندیشه اصلاحگری و صلحاندیشی حاضرند از همه زندگی خود بگذرند تا همه شهروندان حتی مخالفانشان در امن و امان باشند و قابل احترام؛ عزت و عظمت را تجربه و احساس کنند تا زیستی شرافتمندانه داشته باشند.
شهروندان مصلح از خود میگذرند و خطرات زیستی خویش را بالا میبرند تا عزتخواهی و آبروداری کنند تا همگان در جامعهای امن و دارای مولفههای عشق و محبت زندگی کنند. آنان ریسک میکنند تا مگر به روشی مصلحانه، رفاه عمومی و کیفیت زندگی اجتماعی همه شهروندان جامعه را ارتقا بدهند. عرصه ورود به انتخابات ایران برای مصلحان معمولا هزینهزاست. اگر نامزد موردنظرشان برنده شود، چون آبروداری میکنند، چون از آبرو و مالشان برای ارتقای سطح عمومی جامعه هزینه میکنند، تا جمعهای که انتخابات برگزار میشود، مجاهدت میکنند و همین که نتیجه اعلام شد و دریافتند که نامزدی که از او حمایت کرده بودند، به پیروزی رسیده، خدای را سپاس گفته که همه رقیبان و رفیقان در امن امان زیست شهروندی را تجربه خواهند کرد و سهمخواهی را نیز کنار میگذارند و عرصه دردمندی و دغدغهمندی را برمیگزیند.
این مصلحان اگرچه فن و فوت مهارت «مجاهد شنبه» را میدانند اما شأن و فهمشان بهعنوان شهروندان مصلح جامعه مانع از آن میشود که فن و حرفه «مجاهدت شنبه» را به کار ببندند؛ درنتیجه عالمانه و آگاهانه از آن عبور میکنند و با تواضع و فروتنی، از احساس امنیت ناشی از نتیجه انتخابات شاکر خواهند بود و همت بلند مردم و انتخابشان را قدر مینهند؛ انتخابی آگاهانه که سرمنشا آن، آگاهی و دانایی و توانایی است!
اما اگر نتیجه انتخابات به نفع اردوگاه آنان تمام نشود، سینه سپر میکنند و پیشانیشان را به اندیشه مصلح خویش مسلح کرده و از همه اردوگاه خویش با رشادت و شجاعت دفاع میکنند و در ازای این رشادت نیز اگر لازم باشد، هزینه میدهند!
تفکر اصلاح و اصلاحگری در مبانی نظری یک شهروند به مفاهیم ذهنیاش ورود میکند و بهعبارت دقیقتر تبدیل به مفاهیمی درونی میشود! مفاهیمی که بهعنوان ویژگی شخصیتی شهروند مصلح، معرف رویکرد عملی و نظری مصلح اندیشمند ظهور و بروز پیدا میکند.
حضور مصلحان اجتماعی در ستادهای انتخاباتی، صرفا برای دیده شدن بهعنوان یک عنصر سیاسی صرف نیست بلکه او در این ستادها حاضر میشود تا بهعنوان کنشگری فعال، آگاه و با تفکری درونی شده از اصلاحگری نقشآفرینی کند بنابراین از این همراهی در بستر خاستگاه اصلاحطلبی در مبانی اندیشهای _ و نه در عرف سیاسی که به فعالیتهای باند و دستهای سیاسی تقلیل مییابد- بسیار خشنود و خوشحال و خرسند است.
باشد که دولت مسعود پزشکیان، دولتی توسعهگرا، مدنیتخواه، شهروندمدار و تعالیبخش ملاکهای کیفیت زندگی همه ایرانیان در سرزمین مادریمان باشد و نتیجهای قابلقبول در عرصه عمل به نمایش بگذارد تا تراز زندگی ایرانیان را در نُرم جهانی به درجه و رتبهای اطمینانبخش برساند. پس باید امیدوار بود که بعد از انتخابات، رقیبان نیز از دولت سایه به محضر آفتاب بیایند تا همگی، شفاف و صادق و با نقد مصلحانه و منصفانه، مسیر توسعه ایران را دوشادوش رئیسجمهور منتخب و دولت مستقر هموار کنیم؛ دست بهدست هم دهیم تا ایرانی قدرتمند و سرافراز را با هم بسازیم.
* عضو هیات علمی دانشگاه تهران
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد