27 - 01 - 2024
نوسازی ماشینآلات معدنی، اندرخم یک کوچه
معاون صنایع ماشینآلات و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت از تولید ۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه ماشین معدنی و راهسازی و واردات هزار دستگاه از این نوع ماشینها در یک سال گذشته به کشور خبر داد.
سیدمحمد موسوی از برنامههای وزارت صمت برای افزایش تولید و نوسازی خطوط تولید و جایگزینی ماشینآلات فرسوده در این بخش میگوید: تولید ماشینآلات معدنی و راهسازی در کشور امسال حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد نسبت به گذشته افزایش داشته است که اگر فرآیند افزایش تولید در این بخش ادامه پیدا کند و نوسازی لازم در خطوط تولید آن در داخل کشور رخ دهد، طی سه سال آینده فرسودگی ماشینآلات معدنی از بین خواهد رفت.
معاون صنایع ماشینآلات و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی از افزایش حدود ۴۰ -۳۰ درصدی تولید داخلی ماشینآلات معدنی و راهسازی خبر میدهد که طبق آمار (معاونت صنایع)، تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۵ هزار دستگاه ماشینآلات معدنی فرسوده گزارش شده است.
بررسیها نشان میدهد ماشینآلات معدنی به تنهایی عامل افزایش ۵۰ درصدی بهرهوری معدنکاری در دنیاست، کمااینکه به گفته فعالان معدنی در داخل کشور فرسودگی ماشینآلات معدنی، کاهش ۴۰ درصدی بهرهوری معادن را در پی داشته است.
شواهد حاکی از آن است که اکنون فرسودگی بیش از ۵۰ درصدی ماشینآلات معدنی و مشکلات ناشی از آن شرایط نابسامانی را میان معدنکاران به وجود آورده، به ویژه که اکنون با کمتر از ۳۰ درصد تقاضای نوسازی ماشینآلات معدنی موافقت شده است که این میزان تولید داخل آسودگیخاطری به وجود نمیآورد.
مدیر صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی به عنوان متولی اصلی اعطای تسهیلات به بخش خصوصی برای تامین ماشینآلات معدنی میگوید: از ۶۰۰ تقاضا برای نوسازی ماشینآلات معدنی، فقط پرونده ۱۷۰ دستگاه برای دریافت تسهیلات بررسی و تایید شده است.
به گفته فرید دهقانی، اکنون ۹۰ درصد ماشینآلات به کار گرفته شده در بخش معدن، عمر بالای پنج سال و ۱۰ سال دارند و کمتر از ۱۰ درصد از این ماشینآلات، عمر زیر پنج سال دارند، این در حالی است که عمر مفید ماشینآلات معدنی در دنیا ۵ تا ۱۰ سال است.
رضا بسطامی رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران در این خصوص میگوید: از حدود ۳۶ هزار دستگاه ماشینآلات معدنی فعال در کشور، بیش از ۱۵ هزار دستگاه فرسوده هستند و عمر متوسط بیش از ۲۰ سال دارند.
در حالی فرسودگی ماشینآلات معدنی در داخل کشور مطرح میشود که ایران با بیش از ۳۷ میلیارد تن ذخایر اثباتشده و ۵۷ میلیارد تن ذخایر بالقوه، یکی از ۱۵ کشور غنی مواد معدنی در جهان است که به طور مسلم با این میزان از فرسودگی ماشینآلات معدنی و تجهیزات مورد نیاز برای معدنکاری، نمیتواند به اهداف مورد نظر برای توسعه معادن و صنایع معدنی در برنامهها و چشماندازهای ترسیمشده برسد.
رضا محتشمیپور معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت در این خصوص به کاهش ۴۰ درصدی بهرهوری معادن به علت فرسودگی ماشینآلات معدنی اشاره میکند و میگوید: بیش از نیمی از ناوگان ماشینآلات معدنی کشور فرسوده است و این فرسودگی باعث شده علاوه بر مصرف بالای سوخت، بهرهوری در حوزه معدن کاهش و قیمت تمامشده استخراج مواد معدنی افزایش یابد و محصولات کشور در حوزه رقابتی معادن با چالش مواجه شوند.
سعید عسکرزاده دبیر انجمن سنگآهن ایران استفاده از ماشینآلات راهسازی در معادن را شاهدی بر کمبود ماشینآﻻت معدنی میداند و میگوید: معدنکاران در کشور به علت نامناسب بودن وضع ماشینآلات معدنی، مجبور به استفاده از ماشینآلات عمومی و راهسازی برای کار معدنی شدهاند، به طوری که حملونقل چند صد تنی مواد معدنی قرار است با کامیونهای ۲۰ تنی انجام شود، در حالی که در دنیا برای فعالیتهای معدنی از ماشینآلات سنگین معدنی ۶۰۰ تنی استفاده میشود.
بررسیها نشان میدهد (به گفته فعالان معدنی)، یکی از راهکارهای حل این مشکل، تامین ماشینآلات معدنی جدید و بهروز از بازارهای داخلی و خارجی است که البته برای تامین ماشینآلات مورد نیاز به اعتبار مالی حدود ۴ میلیارد دلاری نیاز است که به گفته مدیر صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی هماکنون تامین این میزان از اعتبار در توان صندوق نیست.
دهقانی میگوید: سرمایه ثبتی صندوق از ۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ اکنون به هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در دو سال گذشته افزایش پیدا کرده و پیشبینی میشود این سرمایه در سال آینده به پنج هزار میلیارد تومان برسد.
بهرهگیری از ظرفیتهای تولید داخلی نیز به غیر از مشکلات مالی، محدودیتهای خاص خود را دارد که کمبود تولید ماشینآلات ویژه معدنی، بهروز نبودن تولیدات ماشینآلات معدنی داخلی و تولید نشدن خودروهای فوقسنگین مانند دامپتراکهای بالای ۳۰ تنی در داخل کشور از جمله این چالشهاست.
ابوذر جمشیدوند مدیرکل دفتر صنایع ماشینآلات معدنی و راهسازی وزارت صمت از تولید ۴ هزار و ۵۰۰ دستگاه ماشینآلات معدنی و راهسازی تا پایان امسال خبر میدهد، اما به رغم تمامی این تلاشها، تامین ماشینآلات معدنی معدنکاران اندرخم یک کوچه است.
امینزاده رییس انجمن تولیدکنندگان ماشینآلات معدنی هم ادعای ساخت همه نوع ماشینآلات معدنی را در کشور، ادعایی غلط میداند و میگوید: فقط ظرفیت تولید ۲۰ درصد از ماشینآلات معدنی (حدودا ۷ هزار ماشین) در داخل وجود دارد که آن هم به تولید ماشینآلات مانند لودر ۳۰ تن و بیل مکانیکی ۴۰ تن است و ماشین معدنی مثل «دامپتراک» که اصلا تولید داخل نداریم و به طور کلی باید واردات صورت گیرد.
آمار بالای نیاز بخش معدن به این حلقه از زنجیره تولید که با فرآیند اکتشاف، استخراج و فرآوری ارتباط مستقیم دارد، گویای این واقعیت است که نمیتوان تولیدات را در حوزه معدن متوقف کرد تا ماشینآلات معدنی از طریق تولید داخل تامین شود، زیرا معدن ابتدای زنجیره تولید است. به خصوص که در برنامه هفتم راهکاری برای حل مشکل ماشینآلات معدنی دیده نشده که به نظر میرسد از این برنامه نیز آبی برای تامین ماشینآلات معدنی گرم نمیشود. به گفته حقشناس مدیرعامل کانی مس در برنامه هفتم نیز «توجه ویژهای به نوسازی ماشینآلات معدنی نشده» و صرفا به «افزایش تولید محصولات معدنی» اشاره شده است، در حالی که برای دستیابی به «رشد ۱۳ درصدی بخش معدن»، باید معادن بزرگ ما که ظرفیت بالایی هم دارند، فعالیت بیشتری داشته باشند و این فعالیت بیشتر و در پی آن افزایش تولید، نیازمند تامین ماشینآلات سنگین معدنی از طریق واردات است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد