9 - 10 - 2024
نگاه درآمدی دولت به بخش معدن
گروه معدن- با اینکه ایران 5درصد تولید سنگ دنیا را در اختیار دارد و با تولید ۱۷۰میلیون تن سنگ، رتبه خوبی در جهان دارد اما سهم ما از بازارهای جهانی بسیار ناچیز است. با این میزان از تولید، در بهترین حالت ۳۰۰میلیون دلار صادرات داریم که نشان میدهد جایگاه خوبی نداریم.
براساس آمارها تنها ۲۶درصد سنگ کشور به خارج از کشور صادر میشود، در حالی که کشور همسایه یعنی ترکیه بیش از ۸۰درصد سنگ خود را به صورت کاملا خام صادر میکند. با توجه به اینکه در کانادا سرمایهگذاری در بخش ساختمان از ۱۴میلیارد دلار به ۱۹میلیارد دلار رسیده است، بنابراین میتوانیم با تدابیر شایسته به کشورهایی مثل کانادا صادرات داشته باشیم.
کارشناسان باور دارند که هیچ یک از دولتها قوانین حوزه معدن را به درستی اجرا نکردهاند، چراکه آنها نگاه درآمدی نسبت به بخش معدن دارند. این در حالی است که انتظار میرود دولت چهاردهم چنین نگاه درآمدیای را تعدیل کند. در واقع دولتها متوجه نیستند که این درآمد باید از بخش معدن خارج و صرف خود معدن شود که اگر این اتفاق نیفتد به مرحلهای خواهیم رسید که معدن دیگر توان ادامه حیات نخواهد داشت. در واقع باید نگاه درآمدی، محدود به بحث مالیات بنگاهها باشد و سایر درآمدها شامل حقوق دولتی و عوارض احتمالی به بخش معدن برگردد و صرف سرمایهگذاری مجدد در حوزه اکتشافات و تامین ماشینآلات معدنی و افزایش بهرهوری شود.
هنگامی که مطرح میشود معدن میتواند جای نفت را بگیرد به این معنی است که باید بخش معدن را توسعه داد و دست به صادرات، رونق اشتغال و ارزآوری زد. این در حالی است که دائم برای این حوزه مانعتراشی میکنند.
در این خصوص رییس انجمن سنگ ایران با اشاره به حادثه معدن طبس اظهار کرد: امیدواریم با استفاده از نوآوریهای روز دنیا بتوانیم از اینگونه حوادث جلوگیری کنیم.
بهرام شکوری با بیان اینکه ایران با تولید ۱۷۰میلیون تن سنگ رتبه خوبی در دنیا دارد، گفت: متاسفانه با این حجم از تولید، در بهترین حالت ۳۰۰میلیون دلار صادرات داریم که جایگاه خوبی در جهان نیست.
وی با اشاره به وجود 5/4میلیارد تن ذخیره سنگ در کشور تصریح کرد: میانگین ارزشافزوده سنگ در جهان ۴۳دلار بوده ولی متاسفانه ارزشافزوده سنگ در ایران بین ۷ تا ۱۲دلار است.
شکوری اضافه کرد: در کانادا سرمایهگذاری در بخش ساختمان از ۱۴میلیارد دلار به ۱۹میلیارد دلار رسیده بنابراین ما که رونق ساختمانسازی نداریم لازم است به کشورهایی مثل کانادا صادرات داشته باشیم. تنها ۲۶درصد سنگ کشور به خارج از کشور صادر میشود، در حالی که ترکیه بالای ۸۰درصد سنگ خود را حتی به صورت کاملا خام صادر میکند.
شکوری با بیان اینکه تا ۳۰۰سال ذخیره سنگ در کشور داریم، تصریح کرد: باید صادرات داشته باشیم و سرمایه وارد کشور کنیم.
رییس انجمن سنگ ایران با تاکید بر ضرورت حضور تجار خارجی در نمایشگاههای سنگ ایران تصریح کرد: راه نجات کشور، بخش خصوصی و حمایت جدی از فعالیت اقتصادی است. به تازگی تفاهمنامهای با ایتالیا جهت آموزش اکتشاف به خصوص در حوزه سنگهای تزئینی
منعقد کردهایم.
شکوری با تاکید بر اینکه نمایندگان مجلس باید نظارت بر اجرای قوانین داشته باشند، افزود: متاسفانه هیچ یک از دولتها قوانین حوزه معدن را به درستی اجرا نکردهاند چراکه دولتها نگاه درآمدی به بخش معدن دارند.
وی اضافه کرد: ۶۵درصد از حقوق دولتی معادن باید جهت توسعه بخش معدن کشور صرف شود، ۱۵درصد خرج رفاه مردم منطقه نزدیک معدن شود، ۱۲درصد صرف بازسازی منابع طبیعی و ۳درصد به نظام مهندسی معدن تزریق شود تا نظارت عالی را داشته باشند و ۵درصد نیز به صندوق بیمه فعالیتهای معدنی واریز شود تا کارخانههای فعالان اقتصادی تجهیز شود.
رییس انجمن سنگ ایران با اشاره به وجود ۳۸۰۰ کارخانه فرآوری معدن در کشور گفت: سهم عمده پروانههای اکتشاف معادن در حوزه سنگ تزئینی است.
وی با اشاره به رتبه دوم استان مرکزی در تولید سنگ کشور افزود: اگرچه نتوانستهایم ارزآفرینی خوبی ایجاد کنیم ولی اشتغال بالایی به خصوص در مناطق محروم انجام شده است.
شکوری با بیان اینکه باید به ۵میلیارد دلار سرمایهگذاری در حوزه سنگ برسیم، گفت: باید مگاپروژههایی در حوزه فرآوری سنگ ایجاد شود.
شرایطی نامساعد برای استان مرکزی
ناصر بیکی، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مرکزی اظهار کرد: ۶۷۹معدن دارای پروانه در استان مرکزی وجود دارد که از این تعداد، ۳۶۹معدن فعال است و این شرایط به هیچوجه زیبنده استان مرکزی نیست.
وی با بیان اینکه باید مشکلات اقتصادی کشور را جهت توسعه اقتصادی برطرف کرد، گفت: ۳۷ فرآورده معدنی در استان مرکزی تولید میشود که ۱۹فرآورده از این تعداد کمیاب است.
بیکی با بیان اینکه ۵۴۰۰نفر در بخش معدن استان مرکزی فعالیت دارند، تصریح کرد: در حوزه معدن استان ۴۶هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری صورت گرفته است ولی کافی نیست و باید در این راستا سرمایهگذاریهای بیشتری انجام شود.
دیمیترین مدیان سف، رییس انجمن سنگ روسیه نیز اظهار کرد: شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران میتواند روابط خوبی بین دو کشور ایجاد کند.وی ضمن دعوت از تجار ایرانی جهت شرکت در نمایشگاه سنگ روسیه تصریح کرد: در راستای ایجاد روابط رسمی فیمابین ایران و روسیه در حوزه سنگ، تفاهمنامه انجمن سنگ ایران و روسیه فردا منعقد میشود.
هدفگذاری برای رسیدن به ۲ میلیارد دلار صادرات سنگ
معاون وزیر صمت و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: هدفگذاری برای رسیدن به ۲میلیارد دلار صادرات سنگ از کشور امری ضروری است و در این راستا بخش خصوصی نقش موثری دارد.محمدعلی دهقاندهنوی اظهار کرد: ایران 5درصد تولید سنگ دنیا را دارد اما سهم آن از بازار جهانی خیلی کم است.
وی بیان کرد: اگر بخواهیم صادرات این بخش را معادل تولید برسانیم باید صادرات خود را در بازارهای جهانی به ۲میلیارد دلار برسانیم.
معاون وزیر صمت و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: این مهم نیازمند ارائه مشاوره بخش خصوصی است و در این زمینه به عنوان بخش دولتی از هیچ حمایتی دریغ نمیشود.
دهقاندهنوی اظهار کرد: ثروت در بخش معدن کمتر از نفت نیست و این بخش باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی گفت: چرا باید ثروتها در زیرزمین رها شود به بهانه اینکه روزی از آنها استفاده بهتری شود؟ باید ثروتها به درآمد جاری برسد.
معاون وزیر صمت و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران اضافه کرد: باید دچار تفریط نشویم، گاهی کارهایی کردیم که به خودمان ضربه زدیم.
دهقاندهنوی گفت: تغییراتی در دنیای فناوری روز به روز رخ میدهد و باید در حوزه برندسازی و فناوری تمرکز ویژه شود.
وی اظهار کرد: این مهم چهره صنعت را به سرعت تغییر میدهد و برای توسعه صادرات نیازمند تولید رقابتپذیر در عرصه بینالمللی هستیم.
معاون وزیر صمت و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: در کنار برندسازی باید به کنسرسیومهای صادراتی یکی از روشهای مهم توجه ویژه شود و از آن غفلت نشود.
گفتنی است شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران در شهر نیمور شهرستان محلات آغاز به کار کرد. محمد حلاجیان مدیر شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران، در آیین افتتاحیه شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران که در شهر نیمور شهرستان محلات برگزار شد، اظهار کرد: در این دوره از نمایشگاه، میزبان ۵۵۰شرکت و فعال معدنی از بیش از ۲۵استان کشور در فضایی به مساحت ۱۲۰هزار مترمربع هستیم.
وی با بیان اینکه نمایشگاه سنگ محلات بزرگترین نمایشگاه سنگ کشور و چهارمین نمایشگاه سنگ جهان است، افزود: بیش از ۴۰هزار تن سنگ از سراسر ایران در این نمایشگاه عرضه شده است.
حلاجیان با بیان اینکه ایران از لحاظ تنوع سنگ در رتبه اول جهان و از لحاظ ذخایر معدنی در رتبه چهارم جهان است، گفت: در این نمایشگاه تجار بینالمللی از کشورهای روسیه، پاکستان، بنگلادش، ترکیه، هند، چین و 10کشور دیگر حضور دارند.وی با بیان اینکه در نمایشگاه سال گذشته ۵۳۷ تاجر خارجی از ۳۷کشور جهان حضور داشتند، گفت: امسال به دلیل تبلیغات سوء دشمنان علیه کشور، نتوانستیم میزبان بسیاری از تجار بینالمللی باشیم.
وی با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی تخصصی با نگاه به انرژیهای تجدیدپذیر در این دوره از نمایشگاه افزود: امسال از یک کمپین بینالمللی در حوزه سنگ، با شعار «هر کوه، یک درخت» جهت احیای جنگلهای هیرکانی رونمایی میکنیم.
حلاجیان با بیان اینکه باید تلاش کنیم که نگاه مردم نسبت به معدنکاران و فعالان حوزه سنگ عوض شود، تصریح کرد: در بحث ماشینآلات معدنی بسیار مشکل داریم و ناوگان ماشینآلات معدنی فرسوده کشور باید نوسازی شود.
مدیر نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران اضافه کرد: بزرگترین مشکل ما خودتحریمی است و در حوزه تعهدات ارزی باید به صادرکنندگان کمک شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد