30 - 03 - 2020
نیروهای بیگانه مجبور به ترک منطقه میشوند
گروه سیاسی- دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا که در سفری غیرمنتظره به عراق رفته است در سخنرانیاش در پایگاه عین الاسد واقع در غرب عراق بار دیگر اعلام کرد که نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج میکند. از طرفی ترامپ با تاکید بر اینکه به طور همزمان به حضور در عراق ادامه خواهد داد، گفت: ما به حضور آمریکا در عراق ادامه میدهیم تا از احیای داعش جلوگیری و از منافع آمریکا محافظت کنیم تا هرگونه شکلگیری احتمالی دوباره داعش و همینطور ایران را نیز زیر نظر داشته باشیم.
اما نخستین سفر دونالد ترامپ در طول دوران ریاستجمهوری خود به یک منطقه جنگی حاشیهساز و اظهارات او با واکنشهای مختلف از طرف مقامات ایران روبهرو شد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه با انتقاد از سفر خارج از عرف دیپلماتیک رییسجمهور آمریکا به عراق، آن را بیاحترامی به حاکمیت ملی عراق خواند و گفت: همانگونه که ترامپ در سخنان خود در جمع نظامیان آمریکا در «عینالاسد» بدان تصریح کرد با وجود دخالتهای بیشمار، هزینههای هزاران میلیارد دلاری و پرداختهای سنگین حیثیتی غیرقابل جبران برای مردم ایالات متحده آمریکا که منجر به حضور نظامی غیرقانونی و نامشروع آمریکا در منطقه به ویژه عراق شد، وی امروز مجبور است کاملا مخفیانه و به عبارتی دزدانه و تحت شدیدترین تدابیر حفاظتی – امنیتی قدم به سرزمین یکی از کشورهای منطقه بگذارد و اینچنین مورد انتقاد صاحبنظران و بیتوجهی مقامات عراقی و مخالفت مردم این کشور قرار گیرد. وی با انتقاد شدید از سخنان مداخلهجویانه و فرصتطلبانه دونالد ترامپ اظهار داشت: دولتها و ملتهای منطقه هیچگاه اجازه سوءاستفاده به بیگانگان متجاوز و منفور برای تفرقهافکنی میان کشورهای منطقه را نخواهند داد. این نه آمریکای زیادهخواه و حامی به تمام معنای تروریسم بلکه ملتهای بیدار منطقه بودند که با درک به موقع شرایط و با همافزایی امکانات مادی و معنوی خود توانستند تروریستهای تشکیل، تسلیح و تامین مالی شده توسط آمریکا و صهیونیسم را تار و مار و سرکوب کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: بیتردید دیرزمانی نخواهد پایید که همه کشورهای منطقه دریابند ثبات و امنیت منطقه جز با اتکا به منابع و ظرفیتهای داخلی، منطقهای و بینالمللی خودشان میسر نیست و نیروهای بیگانه نیز دیر یا زود مجبور به ترک تمام منطقه شوند. بهتر آن است که ترامپ مروری جدی و همهجانبه بر تحولات جهان و منطقه غرب آسیا از آغاز دوران ریاستجمهوری خود تاکنون داشته باشد. شاید در پرتو این نگاه مجدد و با استفاده از آنچه گفت، آنچه شد و آنچه خواهد شد درسهای لازم را بیاموزد.
مقایسه سفر ترامپ و شمخانی به روایت امیرعبداللهیان
دستیار ویژه رییس مجلس در امور بینالملل نیز با مقایسه سفر اخیر ترامپ به بغداد و شمخانی به افغانستان آن را نشانه واقعیت ایران و آمریکا دانست. حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «در یک زمان، دریابان شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورایعالی امنیت ملی با اعلان قبلی به افغانستان پرخطر سفر کرد و ترامپ فرمانده کل قوا و رییسجمهورآمریکا به صورت مخفیانه به بغداد کمخطر سفر و دقایقی در جمع نظامیان آمریکا حاضر شد. این است واقعیت ایران و آمریکا!»
همچنین سفیر پیشین ایران در سوریه با تاکید بر اینکه آمریکا هیچ نقشی در مسائل سیاسی سوریه نداشته و خروج از این کشور عقلانی بوده، گفت: اکنون آمریکاییها میگویند ملت و دولت سوریه برای آینده این کشور تصمیم میگیرند و آینده سوریه را مردم سوریه مشخص میکنند. شیخالاسلام در ارزیابی خود از تصمیم آمریکا برای خروج نیروهایش در سوریه اظهار کرد: آمریکاییها از حضورشان در سوریه شکست خوردهاند، برای اینکه هر حضور نظامی و هر هزینهای به این شکل یک هدف سیاسی را دنبال میکند، در حالی که آمریکاییها جایی و نقشی در حل معادلات سیاسی سوریه ندارند، نقش آنها صفر است، بنابراین حضورشان هزینه داشته اما فایدهای برای آنها نداشته است.
شهروز برزگر عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به تصمیم آمریکا برای خروج از سوریه گفت: هدف آمریکا از خروج از سوریه تقویت نیروهایش در دریای چین است چون یکسوم مبادلات تجاری در دریای چین انجام میشود. وی افزود: آمریکا میخواهد در دریای چین تمرکز داشته باشد تا ورود و خروج نیروهایش را تحت نظر گیرد. کمااینکه در سوریه هم هنوز پایگاههای نظامیاش را تخلیه نکرده است. برزگر در پایان در مورد واکنش ایران به این موضوع گفت: با خروج آمریکا دست ایران در سوریه بازتر میشود و در نهایت این موضوع به نفع ایران خواهد بود.
اما خطبانی نماز جمعه شهرهای مختلف کشور به سفر پنهانی رییسجمهور آمریکا به عراق واکنش نشان دادند و آنرا نشانه ترس، خفت و خواری ترامپ توصیف و بر افزایش تنفر از سیاستهای استکبار در منطقه تاکید کردند.
بازگشت همه مستشاران نظامی ایران از عراق
ایرج مسجدی سفیر ایران در بغداد در خصوص علل خروج نظامیان آمریکا از سوریه گفت: خروج نظامیان آمریکا از سوریه را باید در چارچوب سیاست راهبردی واشنگتن در منطقه ارزیابی کرد. ایرج مسجدی ادامه داد: سیاست راهبردی آمریکا در منطقه، ایجاد بیثباتی و بحران در منطقه است و به همین دلیل با هر تلاشی که منجر به صلح و آرامش در منطقه شود، کارشکنی میکند. مسجدی تاکید کرد: آمریکاییها نمیخواهند داعش و تروریسم در منطقه از بین برود بلکه میخواهند آن را مدیریت کنند تا منطقه همواره در شرایط التهاب و بحران باقی بماند. این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: برخلاف جمهوری اسلامی ایران، آمریکا با وجود پایان داعش، همچنان نیروهای خود را در منطقه حفظ کرده و به جای اعلام پایان ماموریت نظامی نیروهایش، در برخی مناطق در حال تقویت پایگاه و پادگانهای نظامیاش و ایجاد مواضع جدید است.
وی ادامه داد: حضور نظامی آمریکا در سوریه برای واشنگتن هزینهها و خسارات زیادی را به دنبال داشت و با وجود حضور چند ساله آمریکاییها در خاک سوریه، اما این نیروهای بیگانه فاقد هرگونه پایگاه مردمی هستند و این امر آمریکاییها را به شدت نگران کرده است به خصوص برای مسلمانان مشخص شد که آمریکا خیرخواه مردم منطقه نیست و از چشم رژیم صهیونیستی به منطقه نگاه میکند. اقدام آمریکا در انتقال سفارتش به بیتالمقدس و حمایت رژیم صهیونیستی از داعش اقداماتی بود که اهداف پنهان آمریکا و رژیم صهیونیستی را برای مردم آشکار کرد.
مسجدی تاکید کرد: خارج کردن نیروهای آمریکا از سوریه به خاطر وجود این نگرانیها بود و برای همین نیروهای خود را از خاک سوریه فراخوان دادند. وی در ادامه تصریح کرد: حضور نظامی آمریکا در منطقه توجیهپذیر نیست زیرا کشورهای منطقه به دلیل داشتن نیروهای بومی نظامی لازم، قدرت حفاظت از خود را دارند و نیازی به نیروی بیگانه نیست.
به گفته این دیپلمات ارشد ایرانی در عراق، آمریکاییها دخالت در امور منطقه را جزو حقوقشان تلقی میکنند و برای همین در بسیاری از نقل و انتقالات نظامی خود و ایجاد مواضع و پایگاه، حتی از کشورهای منطقه هم اجازه نمیگیرند. وی سیاست زورگویی آمریکا را در منطقه و جهان به سیاست «عصر حجر» و «قانون جنگل» تعبیر کرد و افزود که آمریکاییها طوری حرف میزنند که انگار دنیا، مال آنهاست و همین امر باعث نفرت از آنها شده است.
مسجدی در بخشی دیگر از سخنان خود تاکید کرد: افکار عمومی و رسانه باید این سیاست زورگویی و دخالت آمریکا در کشورهای منطقه و تحت فشار گذاشتن برخی کشورها برای محدود کردن مناسباتشان با جمهوری اسلامی ایران را مورد انتقاد مستمر قرار دهند و اصحاب رسانه حقایق را به افکار عمومی منتقل و اجازه ندهند صهیونیستها ابتکار عمل را در دست گیرند و به بهانههای مختلف به اختلافات ملتها و طوائف دامن بزنند.
طبق گفته کارشناسان سفر غیرمترقبه ترامپ به عراق و حضور او در یکی از پایگاههای نظامی آمریکا در شهر الانبار، غیردیپلماتیک بود و به نوعی حق حاکمیت ملی عراق زیرپا گذاشته شد و طبیعی بود که این نوع سفر با اعتراضات جدید از سوی شخصیتهای سیاسی عراق و حتی مقامات ایران مواجه شود. به نظر میرسد ترامپ به عراق رفت تا به نوعی بین نیروهای نظامی آمریکایی در عراق و جمهوریخواهانی که از وی به خاطر تصمیم اخیرش جهت خروج نیروهای نظامیاش از سوریه و افغانستان گلهمند بودند نوعی اطمینانبخشی ایجاد کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد