23 - 02 - 2023
نیمه تاریک بورس
«جهانصنعت»- روز چهارشنبه سوم اسفند ماه در معاملات بورس تهران شاخص کل با ریزش ۲ هزار و ۸۱۶ واحدی نسبت به روز کاری قبل تا سطح یک میلیون و ۶۵۶ هزار و ۶۰۰ واحد پایین آمد. حالا بیم آن میرود که بورس دوباره دچار ریزش شده باشد و این صعود دوروزه مقطعی باشد.
از سوی دیگر اما عدهای معتقدند که این اصلاح طبیعی است و در ادامه سیگنال دلار بازار را صعودی خواهد کرد. با این حال روز گذشته میزان عرضهها در سهام متوسط و کوچک بازار بیشتر از بزرگان بازار بود. پس از رشد بیش از ۱۲۰ هزار واحدی شاخص کل در دو روز گذشته، برخی از کارشناسان عقیده دارند نماگر هموزن بازار زودتر از شاخص کل به پیشواز اصلاح رفته است.
دیگر نکته منفی بازار دیروز، تداوم روند خروج پول از بازار سرمایه است. بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی نشان میدهد به میزان ۳۹۰ میلیارد تومان دیگر از سرمایه افراد حقیقی از بورس تهران خارج شده است.
این موضوع میتواند نشان از آن داشته باشد که اصلاح آغازشده در بازار میتواند ادامهدار باشد چراکه روند صعودی بازار از مسیر ورود پول میگذرد.
اما از سوی دیگر نوید رجایی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: در مورد تکنیکال طی مصاحبه قبل که داشتیم همین حدودها به عنوان کف شناخته شده بود و قیمت دلار به گونهای است که نباید انتظار منفی سنگینی در این ناحیهها داشته باشیم. زمانی چشمانداز منفی وجود خواهد داشت که دلار اصلاح قیمتی سنگینی داشته باشد.
وی میافزاید: پس با توجه به اینکه هسته اصلی بورس را سهام کامودیتیمحور تشکیل میدهند و نرخ فروش هر دلار در بورس کالا حداقل ۳۶ هزار تومان بوده، پس با این حساب باید حداقل رشد ۲۰ درصدی در شاخص کل رخ دهد که همین عامل باعث میشود چشمانداز رسیدن به شاخص ۷۰۰/۱ در اسفند ماه داشته باشیم.
رجایی اظهار میکند: اگر دلار ریزش کند باز شاخص اصلاح سنگینی ندارد چراکه علت اصلاح فقط برجام میتواند باشد که باعث ریزش میشود و در نتیجه استقبال به سهام بانکی و خودرویی بیشتر میشود، پس در کوتاهمدت خطری بازار را تهدید نمیکند اما در بلندمدت رکود نسبی خواهیم داشت.
وی در پاسخ به این سوال که قیمت دلار احتمال ریزش دارد یا نه میگوید: پاسخ به این سوال سخت است چراکه در حال حاضر قیمت دلار را ریسکهای سیستماتیک مشخص میکند. اگرچه دلار در حال حاضر در ناحیه حساسی است و میتواند نوسانات به سمت پایینی داشته باشد، اما در صورت ادامه وضع موجود قیمت دلار قطعا افزایشی خواهد بود.
رجایی یادآور میشود: در مورد بازار زمانی که چشمانداز تورمی وجود دارد، سرمایهگذاران بهتر است سهام دلاری خریداری کنند تا از گزند تورم مصون بمانند و از رفتارهای هیجانی خودداری کرده تا بازدهی مناسبی حاصل شود.
بورس تا پایان سال صعودی خواهد بود؟
کارشناس بازار سرمایه گفت: احتمال اینکه تداوم رشد در بازار سرمایه را شاهد باشیم زیاد است تا جایی که میتوان نیمه اول سال آینده را سال خوبی برای بورس دانست. صعودی بودن بازار یک پیشفرض ارجحتر در مقطع فعلی است.
کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار بورس و روند صعودی در دو روز گذشته گفت: قبل از هر اظهارنظری، باید توازنی بین بازارها قائل باشیم. در سالهای گذشته به ویژه سال ۹۹ که بازار سرمایه رشد کرد و بقیه بازارها از این بازار عقب افتادند همه انتظار داشتند در مقطع بعدی بقیه بازارها نیز بتوانند به یک تعادل نسبی برسند.
حسن حسیننیا در گفتوگو با همشهریآنلاین ادامه داد: این مساله الان و در سال ۱۴۰۱ هم در مقایسه بازار سرمایه با مابقی بازارها قابل بررسی است؛ یعنی با توجه به عقبافتادگی که بازار سرمایه از مابقی بازارها داشته است این انتظار وجود دارد این بازار تا حدودی به یک تعادلی برسد. هر چند همچنان ابهامات وجود دارد اما انتظار میرود حداقل به شکل نسبی تعادلی در ارزش داراییهای بازار سرمایه با سایر بازارها به وجود بیاید که دور از انتظار هم نیست و این مساله میتواند فارغ از بحث سود به دستآمده از هر سهم و سودآوری شرکتها باشد.
حسیننیا ادامه داد: سه روز است که شاخص صعودی شده، آن هم با توجه به اخباری که حول نرخ خوراک پتروشیمیها، نرخ ارز و مسائل مربوط به این بازار و تصمیمهای جدیدی که بانک مرکزی گرفته است، اما با وجود اینکه جریان خوب نقدینگی را به بازار شاهد هستیم ولی ارزش مازاد رشد معناداری پیدا نکرده است.
وی در خصوص پیشبینی وضعیت بورس برای آخر سال و نیمه اول سال آینده گفت: خوشبین هستیم و احتمال اینکه تداوم رشد را بازار شاهد باشیم، زیاد است تا جایی که میتوان نیمه اول سال آینده را سال خوبی برای بورس دانست، اما هرگونه اظهارنظری فعلا زود است.
این کارشناس بورس اضافه کرد: اتفاقاتی که تا آخر سال پیشروی ماست، زیاد است؛ اعم از بحث بودجه و اظهارنظرها در مورد بازار ارز و ارزهای حاصل از فروش شرکتهای بزرگ، که هر کدام از این اخبار میتواند بازار بورس را تحتالشعاع قرار دهد. از این روست که نمیتوان با قاطعیت اظهارنظر کرد ولی صعودی بودن بازار یک پیشفرض ارجحتر در مقطع فعلی است.
حسیننیا به عامل اصلی صعودی شدن بازار در دو روز اخیر اشاره و عنوان کرد: پاشنهآشیل بازار سرمایه قیمتگذاری دستوری است. هر زمان که مسوولان ذیربط روی قیمتگذاری دستوری تاکید کنند قطعا بازار سرمایه دچار بیثباتی میشود و حتی اگر یک قدم هم به سمت عقب بردارند، بازار سرمایه به سرعت میتواند روند خود را اصلاح و به سمت بالا صعود کند.
کارشناس و تحلیلگر بورس به سرمایهگذاران توصیه کرد؛ هر چند بازار سرمایه به نسبت سایر بازارها مغفول مانده و عقبافتاده اصلی بازارهای رقیب است، ولی سرمایهگذاران باید با احتیاط عمل کنند و در نظر داشته باشند که ما هنوز شاهد رشد ارزش معاملات به صورت معناداری نیستیم و در عین حال پارامترهای بودجهای هنوز تصویب نشده و به قطعیت نرسیده، لذا باید ریسکهای سیستماتیک را در نظر بگیرند و مدیریتشده وارد بازار شوند (چنانچه از بازار خارج شدند)، اگر هنوز در بازار هستند سعی کنند تصمیماتی به دور از هیجان بگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا الان زمان خوبی برای ورود به بازار سرمایه برای کسانی که اولینبار است میخواهند این فضای سرمایهگذاری را تجربه کنند، هست یا خیر، گفت: در شرایط فعلی توصیه میکنم این افراد بهصورت مستقیم وارد بورس نشوند چون قطعا در درک تحلیلهای بنیادی و تحلیل صورتهای مالی شرکتها دچار مشکل خواهند بود. لذا اگر این افراد از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وارد شوند، قطعا بازدهی مطلوبشان را میتوانند داشته باشند.
گفتنی است دیروز هم شاخص کل بورس ۶۵ هزار و ۱۵۴ واحد افزایش یافت و این شاخص به یک میلیون و ۶۵۹ هزار و ۴۱۶ واحد رسید. همچنین شاخص کل هموزن هم با افزایش ۱۳ هزار و ۹۱۹ واحدی به ۵۰۷ هزار و ۷۴ واحد رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد