21 - 12 - 2022
هدفگذاری برای دلار ۲۲۰۰ تومانی
گروه اقتصاد- اعلام برنامه جدید ارزی دولت برای ارزانسازی ۱۶۰۰ تومانی ارز و رسیدن نرخ دلار به ۲۲۰۰ تومان، سقوط قیمت دلار و سکه را در بازار آزاد به همراه داشت.بانک مرکزی به منظور کنترل بازار ارز و ممانعت از سفتهبازی که آن را عامل اصلی در نوسانات بازار میداند طرحی را در دست تهیه دارد که براساس پیشبینی مسوولان بانکی در صورت اجرایی شدن قیمت دلار در بازار به ۲۲۰۰ تومان خواهد رسید.اعلام برنامه جدید ارزی دولت روز گذشته واکنش بازار آزاد را به دنبال داشت. بر این اساس دلار در بازار آزاد با کاهش ۱۲۰ تومانی نسبت به روز گذشته آن به سه هزار و ۷۰۰ تومان رسید.
همچنین بازار سکه کاهش ۱۵۰ هزار تومانی را تجربه کرد تا جایی که قیمت سکه طرح جدید نسبت به روز گذشته آن با کاهش ۱۵۰ هزار تومانی به یک میلیون و ۴۲۰ هزار تومان رسید.
همچنین نیمسکه با ۶۰ هزار تومان کاهش ۷۴۰ هزار تومان، ربع سکه با ۵۰ هزار تومان افت قیمت ۴۵۰ هزار تومان و سکه یکگرمی ۳۲۵ هزار تومان شد که نسبت به روز گذشته ۳۰ هزار تومان کاهش نشان میدهد.
این در حالی است که اعلام پیشفروش سکه در بازار نیز بیتاثیر در کاهش قیمت سکه و طلا نبوده است.
رییس اتحادیه طلا: اعلام پیشفروش باعث کاهش قیمت سکه شد
رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران با تاکید براینکه اعلام پیشفروش سکه موجب آغاز روند نزولی قیمت سکه و طلا در بازار شده است، اظهار کرد که دیروز طلا گرمی ۱۴۷ هزار تومان و سکه یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان شد.
احمد وفادار درخصوص وضعیت خرید و فروش طلا و سکه در بازار تهران افزود: بعد از اینکه بانک مرکزی اعلام کرد پیشفروش سکه مجددا آغاز خواهد شد قیمتها در بازار طلا و سکه نزولی شد.
این مقام مسوول در اتحادیه طلا و جواهر به تسنیم گفت: اگر بانک مرکزی دقیقا شرایط پیشفروش بهخصوص نرخ و میزان سکه دریافتی را اعلام کند بهطور حتم بازهم قیمتها در روزهای آینده کاهش خواهد یافت.وی با بیان اینکه نرخ طلا و سکه طی سه روز گذشته روند نزولی را طی کرده است، افزود: البته نرخ اونس جهانی طلا تغییر چندانی نداشته و با همان ارزش ۱۶۷۲ دلار مورد مبادله قرار میگیرد.
رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران ضمن اشاره به فروش هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار با نرخ ۱۵۰ هزار تومان طی دو روز گذشته تصریح کرد: امروز در قیاس با روزهای قبل ارزش طلا کاهش یافته و هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار داخلی به ارزش ۱۴۷ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته میشود.
وفادار ادامه داد: دیروز سکه طرح قدیم با ارزش یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان، سکه طرح جدید یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان، نیم سکه ۷۶۰ هزار تومان، ربع سکه ۴۹۰ تومان و سکه یکگرمی ۳۳۵ هزار تومان فروخته میشود.
اما اطلاعات کسب شده از بانک مرکزی حاکی از این است که کارشناسان این بانک چند طرح برای کنترل بازار ارز به خصوص در دلار و یورو ارایه کردهاند که نیازمند تصویب در دولت نیز خواهد بود.
بر این اساس بانک مرکزی نیازهای فوری و ضروری و حتی مسافری برای دلار را منطبق بر مقررات و پورتال ارزی با ارایه کد رهگیری تامین میکند و مابقی خرید و فروشها در بازار آزاد ممنوع میشود.
دلار کالای لوکس!
دیدگاه بانک مرکزی درباره دلار این است که با توجه به مبادلات رسمی اندک این ارز و حتی به صفر رسیدن عرضه آن در مرکز مبادلات ارزی در نتیجه این ارز به یک «کالای لوکس» تبدیل شده و میتوان آن را از مبادلات رسمی خارج کرد.
خرید و فروش دلار این روزها در بازار تهران و حتی شهرستانها به عنوان یک منبع درآمد و سرمایه تبدیل شده و دلالان و سفتهبازان با تعیین نرخهای خیالی و سودجویانه باعث بههمریختگی در اقتصاد کشور شدهاند.پیش از این بانک مرکزی اعلام کرده بود که روند شکلگرفته باعث شده است که بیش از ۱۲ میلیارد دلار در خانهها احتکار ارزی صورت بگیرد که نه به سود اقتصاد کشور است و نه خانوادهها.
اخلالگران ارزی مفسد فیالارض
در همین زمینه مجلس نیز یک گام اساسی برداشت و فوریت طرحی را به تصویب رساند که در صورت قانون شدن آن مجازات افراد که در بازار ارز اخلال ایجاد کنند در حکم افساد فیالارض تعیین شده و به ۲ تا ۲۵ سال محکومیت مجازات میشوند.
مهمترین ماده این طرح مربوط به شناسایی، دستگیری و مجازات افراد مسوول در دستگاههای دولتی است به ویژه مسوولانی که در نظام اقتصادی و نظام بانکی به اطلاعات سری یا محرمانه دسترسی دارند و با در اختیار گذاشتن این اطلاعات به فعالان غیررسمی بازار ارز نظام ارزی کشور را دچار اختلال میکنند.
این طرح علاوه بر کنترل بازار، هشداری برای کسانی است که به دلیل داشتن اطلاعات خاص و محرمانه در مواقع لزوم اقدام به خرید و فروش هنگفت ارز میکنند.
به اعتقاد کارشناسان، یکی از مهمترین چالشهای بانک مرکزی و دولت برای اجرای طرحهایی اینچنینی ممانعت افراد ذینفوذی است که میلیونها و شاید میلیاردها دلار در حسابهای رسمی و غیررسمی خود دارند.
راهی جز ممنوعیت فروش ارز نیست؟
براین اساس سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل«۴۴» عنوان کرد که راهی جز ممنوعیت خرید و فروش ارز در بازار در شرایط فعلی اقتصادی وجود ندارد.
جعفر قادری اظهار کرد: در صورتی که دولت بخواهد این موضوع را در قالب لایحهای به مجلس بفرستد مجلس نیز از آن استقبال خواهد کرد.
وی در مورد طرح مورد نظر بانک مرکزی برای ارایه به مجلس درخصوص ممنوعیت خرید و فروش ارز در بازار، ادامه داد: این موضوع در راستای طرح یکفوریتی مقابله با اخلالگران ارزی است که در مجلس فوریت آن به تصویب رسید، ما در این طرح نیز بر این موضوع تاکید کردیم که باید خرید و فروش ارز در بازارهای آزاد تحت کنترل در آید.قادری به ایسنا گفت: متاسفانه در کشور ما ارز حالتی را دارد که در کنار تقاضا برای واردات کالا و به دنبال آن تامین نیاز مالی واردات و همچنین سرمایهگذاری در کشورهای دیگر، تقاضای مردمی نیز نسبت به آن وجود دارد، این تقاضای مردمی برای در اختیار داشتن ارز را میتوان به تقاضای سفتهبازی تعبیر کرد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: این نوع تقاضای مردم باعث التهاب، هیاهو و ایجاد فشار به بازار شده است که باعث میشود به میزان کم و زیاد شدن تقاضا، قیمت ارز نیز تحتالشعاع قرار گیرد.
قادری اضافه کرد: بر این اساس اگر بانک مرکزی بتواند خرید و فروشهای ارزی را تحت کنترل در آورد و صرفا برای منظورهای مشخص خرید و فروش ارز داشته باشیم، میتوانیم بخش عمدهای از نوسانات ارزی را در بازار کنترل کرد.
وی با تاکید بر اینکه خرید و فروش ارز باید تنها در صرافیها و مراکز مجاز انجام شود، اظهار کرد: این نوع خرید و فروش نیز صرفا باید با اهداف خاص انجام گیرد نه اینکه هر کسی ارز را خریداری کرده و در خانه نگه دارد.قادری با تاکید بر لزوم کنترل خرید و فروش ارز گفت: ما در شرایطی هستیم که راهی جز ممنوعیت خرید و فروش ارز نداریم؛ بر این اساس اگر دولت بخواهد در این رابطه لایحهای را به مجلس بفرستد، مجلس نیز استقبال خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد