1 - 12 - 2022
هزار دلار خرج کرد، ۹ هزار دلار را به زور پس داد!
| فرهاد کریمی | فوتبال مثل اتاق شیشهای است و چیزی در آن پنهان نمیماند؛ این جملهای است که آن را زیاد شنیدهاید. حداقل در یکی دو سال گذشته عزیزمحمدی، رییس سابق سازمان لیگ و بهروان سرپرست استعفا داده سازمان لیگ از این جمله زیاد استفاده میکردند. «در فوتبال چیزی پنهان نمیماند» این جمله ساده معنای عمیقی دارد، معنای عمیقی که میشود آن را همه جوره تحلیل کرد اما مهمترین مساله منافع است، آن هم منافع فردی و جمعی! هر وقت که منفعتی نباشد، میشود افشاگری کرد و هر بار هم که پای منافع وسط باشد باید سکوت کرد، این فرهنگ فوتبال ایرانی است که سالهاست حکمفرما شده و حالا در این فرهنگ حاکم انتظار داریم که با ناپاکیها برخورد شود و فوتبال پاک شود. ماجراهای از این دست بسیارند و مثالها تنها یادآوری است و سرآدم را درد میآورد. وقتی میشنویم خیلیها که میخواستهاند درباره تبانیها شهادت بدهند اما درست روز شهادت غیب میشوند چه باید گفت؟ قاضی شریفی، رییس جنجالی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال که از این کمیته رفت، واژه مغالطه را وارد دایره لغات فوتبال ایران کرد. معنای ساده این کلمه رد استدلال است. استدلالهای درستی که البته منجر به شناسایی افراد و باند و جریانهای ناپاک فوتبال میشد، معمولا رد میشد. یک جمله معروف از رییس کمیته انضباطی آن روزهای فدراسیون فوتبال به یاد داریم: «در روزنامهها و سایتها و تلویزیون کلی افشاگری میکنند، وقتی میخواهیمشان اینجا، یا نمیآیند یا سکوت میکنند یا زیر حرفهایشان میزنند یا اینکه نظرشان عوض میشود!» شریفی راست میگفت، نمونهاش هم ماجرای جواد زرینچه و امیر قلعهنویی در یکی از جنجالیترین پروندههای تبانی در فوتبال ایران است، اتهامی که زرینچه به قلعهنویی زد و وقتی در کمیته انضباطی حاضر شد، شاهدانش که هشت بازیکن آن روزهای استقلال بودند، نیامدند و زرینچه مقابل دوربینهای تلویزیونی همه حرفهایش را پس گرفت. این روزها بهروز رهبریفرد به سیم آخر زده و از یک ماجرای مهم پرده برداشته است، ماجرایی که فوتبال ایران را تکان داده و البته مورد توجه رسانهها هم قرار گرفته است. رهبریفرد، علی پروین، فرهاد کاظمی و حسین هدایتی را متهم به پرداخت رشوه یکصد میلیون تومانی به داور کرده و داور بازی استیل آذین و سپاهان نوین را در بهار ۸۷ متهم به دریافت این مبلغ کرده است.
روایتهای مختلف از ماجرا
رهبریفرد در گفتوگوهایش به نکات مهمی اشاره کرده اما تحقیقات ما نشان میدهد که عدد پرداخت شده به داور بازی اشتباه است. این عدد ۱۰ هزاردلار است نه ۱۰۰ هزار دلار ضمن اینکه احتمالا رهبریفرد به دلیل عصبانیت هر یک دلار را ۱۰۰۰۰ تومان حساب کرده است! یکی از افرادی که در جریان این ماجراست و نمیخواهد نامش فاش شود، میگوید: «بازیکنان استیل آذین از ماجرای خریدن داور خبر نداشتند. آن روزها مثل الان نبود و نظارت زیاد رسانهها وجود نداشت و فقط برنامه نود بود که وارد چنین ماجراهایی میشد، ضرب آهنگی برای پیگیری ناپاکی نبود به همین دلیل دلالان و واسطهها خیلی راحت کارشان را میکردند، رسانه هم داشتند و نیروهایشان داخل تلویزیون و روزنامهها و رادیو بود. آنها با حمله به یک شخص خاص، مثلا رییس کمیته داوران یا رییس فدراسیون یا رییس سازمان لیگ، موجی درست میکردند، این موج باعث میشد که داور بازی عوض شود یا مثلا فلان تصمیم گرفته نشود. همین آقای عنایت رییس کمیته داوران آدم بسیار خوبی است و از نظر مالی کاملا پاک بود اما یکی دو بار از همین واسطهها رکب خورد. مثلا چند آدم نزدیک به خودش به او میگفتند فلانی شنیدهایم که فلان داور که برای فلان بازی گذاشتهاید، تطمیع شده، ممکن است بازی را برای فلان تیم دربیاورد، عنایت هم داور بازی را عوض میکرد، آنقدر مافیا قوی بود که داور جایگزین بازی را درمیآورد از خودش هم میتوانید بپرسید.» اما ماجرای داور بازی استیل آذین و سپاهان نوین هم جالب است: «بهروز رهبریفرد به همه چیز اشاره کرده و دمش گرم. البته ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است. برخی میگویند چرا حالا به حرف آمده اما دستش درد نکند که به حرف آمده تا این ماجرا را باز کند سه روز قبل از بازی شخصی به نام «ف» با داور تماس میگیرد و او را راضی میکند که در ازای مبلغ پیشنهادیاش بازی را برای استیل آذین دربیاورد ضمن اینکه داور پیشنهاد میدهد که در ازای ۱۰۰۰۰ دلار فقط پنالتی میگیرد و نمیتواند بیشتر از این کاری کند چون تابلو است. بازیکنان هم باید در محوطه جریمه طوری خودشان را زمین بزنند که آن هم تابلو نباشد. شرط دیگر هم این است که به بازیکنان گفته نشود که قرار است برایشان پنالتی گرفته شود و مربیان فقط تاکید کنند که تیم بازی را داخل باکس ۱۸ قدم ببرد. ۱۰۰۰۰ دلار هم پیش از بازی باید تحویل داده شود.» تا اینجا تکاندهنده است و از اینجا به بعد تکاندهندهتر میشود.
وقتی چرخابی تیم را از جلو
پرس کرد
شخصی که میخواهد نامش در گزارش آورده نشود آنقدر قسممان میدهد که نامش را فاش نکنیم که حد و مرز ندارد. ادامه حرفهایش بیشتر تکانمان میدهد: «آقای رهبریفرد علنی به پروین و کاظمی و هدایتی اتهام زده اما من نمیتوانم به آشکاری او به این دوستان اتهام بزنم که به داور دلار دادهاند اما همین که آقای رهبریفرد گفته مدافع شموشک و مدافع تراکتورسازی را خریدهاند میتواند سند باشد، ایشان دستیار فرهاد کاظمی بوده و خودش میگوید که شش ماه بعد فهمیده داور بازی را صد میلیون تومان خریدهاند، فقط دیده وقتی کوچ میکند به بازیکنان میگوید که بروند داخل محوطه جریمه و با مدافعان برخورد کنند و پنالتی بگیرند البته رهبریفرد اشتباه میکند، آن موقع داوران هر بازی ۲۰۰ هزار تومان میگرفتند برای یک بازی فوقش ۱۰ هزار دلار دادهاند یکصد هزار دلار خیلی پول است چون من ماجرای بعدی را که بخواهم بگویم با این رقم درست درنمیآید.» او همچنان ادامه میدهد و چشمان ما از حدقه درمیآید: «امیدوارم عادل فردوسیپور پیگیر کار باشد و هر چند برنامهاش به پایان میرسد اما کاری کند که این دو ماه لااقل به خاطر بازیهای تیم ملی در مقدماتی جامجهانی برنامه «۹۰» ادامه داشته باشد و تبانیها را پیگیر شود خلاصه در آن بازی چرخابی سرمربی وقت سپاهان نوین تیم را از خط میانی پرس کرده و بازیکنان استیل آذین نمیتوانستند وارد محوطه جریمه شوند کمک داورها هم که هماهنگ نبودهاند چون معمولا از تیم داوری یک نفر را میخرند، مرتب آفساید میگرفتهاند. کار خداست دیگر. محمد پروین دقیقه ۷۱ گل اول استیل را میزند اما سپاهان نوین که بسیار تیم خوبی هم بود دو گل زد که داور نمیتوانست آنها را قبول نکند. حیف که دولت با لغو مجوز و اعطای آن به فولاد خوزستان در حق این تیم جفا کرد و بازیکنان آن تیم همه افسرده شدند.» بازی دو بر یک تمام شد. اما مثل اینکه بازی برای داور تمام نشد!
حرفهای عجیب سرمربی وقت سپاهان نوین
البته چرخابی سرمربی وقت سپاهان نوین چنین عقیدهای ندارد و در مصاحبهای گفته است: «من حرفهای رهبریفرد را قبول ندارم. در بازی برگشت که استیل آذین در ورزشگاه خودش بازی میکرد و شانس برد خودش را بسیار زیاد میدانست، گل نخست را هم توسط محمد پروین به تیم ما زد و من هم زمانی که دیدم همه چیز برای ما در حال تمام شدن است دست به یک تعویض ریسکی زدم و با کم کردن یک مدافع، یک مهاجم اضافه کردم چراکه باخت یک بر صفر با دو بر صفر برای ما هیچ تفاوتی نمیکرد و در ادامه نیز موفق شده با دو گل این تیم را شکست داده و به رقابتهای لیگ برتر صعود کنیم یکی از بهترین تیمهای داوری را فدراسیون در آن بازی به کار گرفته بود به نحوی که فغانی که یکی از داوران بسیار خوب کشور بود در دیدار دو تیم به عنوان داور چهارم استفاده شده بود. علاوه بر این مدیریت فنی استیل آذین را شخصی مانند علی پروین برعهده داشت که به هیچ عنوان فردی نبود که قصد داشته باشد به صورت غیرطبیعی و از راههای نادرست نتیجه بگیرد و همیشه به دنبال حق و حقیقت بود. این صحبت رهبریفرد هم درست نیست که گفته داور ادعا کرده باید بازیکنان استیل آذین خودشان را در محوطه جریمه به زمین میزدند تا من بتوانم پنالتی بگیرم، چراکه اگر داور قصد داشت آن دیدار را برای استیل آذین دربیاورد میتوانست از راههای دیگر هم این کار را انجام دهد. اگر داور قصد داشت در آن بازی به سود استیل آذین سوت بزند بهطور مثال میتوانست گلهای تیم ما را به هر دلیلی خطا اعلام کند یا آفساید بگیرد یا بازیکنان تیم ما را اخراج کند.»
به زور ۹۰۰۰ تا پس گرفتند
بازی که تمام شد و استیل آذین به لیگ برتر نرسید، داور به شهر خودش برگشت اما چند روز بعد اتفاق عجیبی میافتد. اتفاق عجیب را از قول کسی که میخواهد نامش فاش نشود بخوانید: «چند روز بعد در شهر داور را به صورت شبانه خفت میکنند و میگویند ۱۰ هزار دلار گرفتی اما بازی را که درنیاوری باید پولها را پس بدهی وگرنه آبرویت را در رسانهها میبریم تا از داوری بیفتی! داور هم با التماس میگوید ۱۰۰۰ دلار را خرج کرده و ۹۰۰۰ دلار را پس میدهد.» حالا باید پنج سال بگذرد تا ماجرا دوباره بازخوانی شود. ماجرا جالبتر میشود وقتی متوجه میشویم که کارشناس داوری برنامه دیشب «۹۰»، قرار بوده خداداد افشاریان باشد اما به یکباره او که همیشه با کله به «۹۰» میرفته از رفتن به استودیو انصراف میدهد. تبانیها در فوتبال ایران، مثل آتش زیر خاکستر شده است. شخص در پایان میگوید: «آقای فردوسیپور، کوتاه نیا، ادامه بده، از سایت نود تی وی
داتای آر افشای تبانیگرها را ادامه بده!»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد