17 - 12 - 2022
هزار میلیارد تومان کافی نیست
|گروه صنعت| قطعهسازان میگویند که تسهیلات یکهزار میلیارد تومانی برای صنعت خودروسازی و قطعهسازی کافی نیست، این تسهیلات اگرچه مرهمی است بر زخم کمبود نقدینگی آنان اما نمیتواند تمام مشکلات را حل و فصل کند.
ابتدای ماجرا از وعده پرداخت تسهیلات دو هزار میلیارد تومانی به صنعت خودروسازی آغاز شد. شورای پول و اعتبار تنها یکهزار میلیارد تومان آن را تصویب کرد که نیمی از آن به سایپا و نیمی به ایرانخودرو تعلق گیرد. این دو خودروساز بزرگ هم باید ۶۰ درصد مبلغ را بابت بدهی قطعهسازان به آنها پرداخت کنند اما پرداخت تسهیلات یکهزار میلیارد تومانی هم با اما و اگر همراه شد. مهدی غضنفری، وزیر صنعت در کمیسیون صنایع مجلس حضور پیدا کرد تا تصمیم گرفته شود پرداخت یکهزار میلیارد تومان هم در گرو بازگرداندن سهامهای خریداری شده توسط این دو خودروساز باشد.
به این ترتیب هفتخوان پرداخت تسهیلات به این صنعت یکییکی در حال طی شدن است!
قطعهسازان گله دارند از بدقولی دولت که دو هزار میلیارد، یکهزار میلیارد تومان شد، از اینکه هنوز این مبلغ هم پرداخت نشده است.
رییس هیاتمدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو با ابراز گلایه از بدقولیهای دولت در پرداخت مطالبات قطعهسازان گفت: قرار است ۶۰ درصد یکهزار میلیارد تومانی که سهم قطعهسازان از تسهیلات جدید دولت است، به زودی پرداخت شود. دولت به تازگی مصوب کرده است که یکهزار میلیارد تومان به دو خودروساز بزرگ کشور، یعنی ایرانخودرو و سایپا بدهد که با آن، بخشی از مطالبات خود به قطعهسازان را پرداخت کرده و رونقی به تولید خود دهند؛ این در شرایطی است که قرار بر این بود که دو هزار میلیارد تومان در مجموع به این دو خودروساز تعلق گیرد که بعد از کش و قوسهای فراوان مقرر شده است که نیمی از این مبلغ به حساب آنها واریز شود. در این میان سهم قطعهسازان، ۶۰ درصد این رقم است که باید به منظور پرداخت بخشی از مطالبات آنها در اختیارشان قرار گیرد. این در شرایطی است که هم اکنون با وجود شرایط سخت تحریم و عدم ارایه قطعه از سوی برخی شرکتهای بزرگ خودروساز خارجی به ایران، قطعهسازان تلاش دارند تا این خلا را پر کرده و قطعات مورد نیاز صنعت خودرو کشور را فراهم کنند.
پلاتفورم مشترک قطعهسازان با خودروسازان
گلستانی، رییس هیاتمدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو در این رابطه میگوید: هم اکنون در تلاش هستیم تا بتوانیم نیاز صنعت خودروسازی کشور را تامین کنیم ضمن اینکه پلاتفورم مشترکی را نیز به خودروسازان پیشنهاد دادهایم که البته بعد از اخذ موافقت رییسجمهور و دستور وی به وزیر صنعت، معدن و تجارت، اجرای این موضوع به شرکت خودروسازی سایپا دستور داده شده است. وی افزود: هماکنون تورم گریبانگیر قطعهسازان است و به دلیل عدم صدور اجازه از سوی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به خودروسازان مبنی بر افزایش قیمت محصولاتشان، تمام بار افزایش هزینه بر دوش قطعهساز وارد میشود.
گلستانی گفت: هم اکنون وضعیت نرخ ارز و بهرههای بانکی نیز مزید بر علت شده و هیچ یک از فعالان اقتصادی جرات دریافت وام از بانکها را ندارند. این در شرایطی است که هماکنون بهره وامهای بانکی ۳۰ درصد است و همین امر، اجازه توسعه فعالیت را به قطعهسازان نمیدهد.
وی اظهار داشت: مراجعاتی نیز در این رابطه به بانک مرکزی صورت گرفته تا تکلیف نرخ ارز و گشایش LC را هرچه سریعتر صورت دهند.
باز هم امروز و فردا
همچنین قربانی، دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو نیز در این رابطه گفت: قرار است که یکهزار میلیارد تومان منبع اعتباری جدید به خودروسازان تزریق شود که سهم قطعهسازان ۶۰ درصد است، این در شرایطی است که بیم این وجود دارد که به دلیل اینکه خودروسازان بدهکار به بانکها هستند، وقتی پول در حساب آنها قرار گیرد، بانک بابت بدهی خود آن را مصادره کند.
وی افزود: هماکنون مشکل دیگری که پیش روی برخی خودروسازان وجود دارد این است که آنها با وجود اینکه میتوانند از محل اعتبار خود از بانکها پول دریافت کنند اما به دلیل مشکلات ذینفع نمیتوانند از این تسهیلات استفاده کنند. قربانی گفت: اعلام اختصاص یکهزار میلیارد تومان به قطعهسازان شرایطی امیدوارکننده را برای آنها فراهم کرده و هم اکنون بسیاری از آنها برای خرید مواد اولیه جدید اقدام کردهاند درحالی که دولت در پرداخت این رقم امروز و فردا میکند. همچنین در ادامه محمدرضا نجفیمنش، عضو دیگر هیاتمدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو نیز گفت: ۱۸ درصد قیمت یک خودرو، هزینه مالی است بنابراین اگر بتوانیم نرخ بهره بانکی را همچون سایر نقاط دنیا یک تا دو درصد کنیم حتما قیمت تمام شده خودرو در کشور نیز حداقل ۱۶ درصد کاهش مییابد. نجفیمنش گفت: هم اکنون ۸۰ واحد قطعهساز در کشور ۳۰ درصد نیروهای خود را از دست دادهاند بنابراین باید برای حفظ اشتغال موجود تولید را جدی گرفت. در ۳۰ سال گذشته هیچ زمانی به اندازه پنج ماهه ابتدای سال ۹۱ تولید تحت فشار نبوده است. وی اظهار داشت: تولید خودروسازان ۳۷ درصد کاهش، تولید قطعهسازان ۵۰ درصد کاهش و اشتغال قطعهسازان ۳۰ درصد کاهش یافته است که این آمارها نشانههای خوبی نیست در حالی که اگر نصف این ارقام و اعداد در سایر مناطق دنیا اتفاق میافتاد، دولت حتما حالت فوقالعاده در تولید اعلام میکرد.
نجفیمنش گفت: بخشنامه کارگروه حمایت از تولید بعد از گذشت ۳۰ روز به تازگی به دست ما رسیده، این درحالی است که ۱۲ روز طول کشیده است که این بخشنامه از معاون اول رییسجمهور به بانک مرکزی برسد و از آنجا نیز بعد از گذشت دو جلسه شورای پول و اعتبار این مصوبه به تایید رسیده است که یکهزار میلیارد تومان به خودروسازان تعلق گیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد