19 - 11 - 2022
همه احساس تکلیف کردهاند!
گروه ایران- یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان همزمان با چهارمین انتخابات شورای شهر در ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار خواهد شد. همچنین نخستین انتخابات میاندورهای مجلس نهم و انتخابات میاندورهای خبرگان نیز در دو استان آذربایجان غربی و کهگیلویه و بویراحمد به طور همزمان برگزار میشود اما در بین این انتخابها، ریاستجمهوری از بقیه به دلیل اهمیت موضوع پرسرو صداتر است و در حال حاضر بخش عمدهای از فضای سیاسی و رسانهای کشور تحتالشعاع این رخداد مهم قرار گرفته است و روزانه شاهد انتشار اخبار، گزارشها و تحلیلهای مختلفی درباره آخرین صفبندیهای سیاسی، ائتلافها و رایزنیها هستیم.
به نظر میرسد که سه طیف سیاسی اصولگرایان، اصلاحطلبان و حامیان دولت وارد عرصه انتخابات شوند و با تحقیقی در حرفها و مواضع طرح شده از سوی تعدادی از نامزدهای قطعی و بالقوه انتخابات مشخص میشود که بسیاری از آنها گفتمان خود را برای حضور در انتخابات معین کردهاند.
اما در این تیم حامیان دولت از بحث فراوانی برخوردار است در این طیف سیاسی که هنوز به طور رسمی هیچ نامی برده نشده است از افرادی که احتمال میرود در فهرست فوق قرار بگیرند میتوان به اسامی اسفندیار رحیم مشایی، محمدرضا رحیمی، علیاکبر صالحی، مجتبی ثمرههاشمی، غلامحسین الهام و علی نیکزاد اشاره کرد.
پیش از شروع سال جدید احمدینژاد در پایان اظهاراتش در یکی از همایشها بیان کرد که «زنده باد بهار» گرچه احمدینژاد در اینباره توضیح داد که منظورش امام زمان (عج) بوده اما تقریبا تمام منتقدان اصولگرای وی اظهار داشتند که این دو کلمه تبلیغ انتخاباتی برای اسفندیار رحیم مشایی، یار دیرین و دوست نزدیک وی در تمامی مسوولیتهایش بوده و از آنجا که بر شخص مشایی انتقادات فراوانی به دلیل اظهار نظرهایی در خصوص مکتب ایرانی، ملت اسراییل و حضور در برخی مجالس وارد است بنابراین اما و اگرهای فراوانی در رابطه با رد یا تایید صلاحیت او از سوی نهاد شورای نگهبان بیان شده است.
علاوه بر این به نظر نمیرسد شرایط برای سایر کاندیداها البته به غیر از دو نفر چندان مساعدتر از مشایی به لحاظ تایید صلاحیت و کسب آرا مورد نیاز باشد. پس از آنکه مقام معظم رهبری در مشهد بیان کردند که تمام همه سلیقهها که معتقد به «جمهوری اسلامی هستند هم حق دارند هم وظیفهشان است که بیایند. احمدخاتمی، در گفتوگویی مطرح کرد که سخنان رهبری مجوز حضور ساختارشکنان نیست. همچنین آیتالله مومن، عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرده است که اگر بوی انحراف از کسی احساس کنیم شبههای نداشته باشید که او را ردصلاحیت خواهیم کرد.
محمود احمدینژاد نیز البته این اظهارنظرها را بیپاسخ نگذارد و در سفر خود به سمنان با بیان اینکه وقتی رهبری با آن همه جایگاه به صراحت میگویند «من یک رای بیشتر ندارم» برای همه درس است، گفت: بعضی میگویند نظر رهبری آن است که این بیاید و آن نیاید، به شما چه ربطی دارد رهبری فرمودند که همه بیایند.
احمدینژاد گفت: حق مردم است که چه تصمیمی بگیرند، مردم همیشه درست عمل میکنند و چرا بعضی این گوشه و آن گوشه پیدا میشوند که فکر کنند مالک مردم هستند.
البته این اظهارنظرها تنها شامل طیف حامی دولت نمیشود بلکه میتواند چهرههای شاخص اصلاحطلبان را نیز در بر گیرد. با اوج گرفتن بحث حضور یا عدم حضور در انتخابات نام سید محمد خاتمی بار دیگر به عنوان نامزد اصلاحطلبان بر سر زبانها افتاد و آیتالله مصباح یزدی بیان کرد که سردمداران اصلاحات ردصلاحیت میشوند.
محمدخاتمی هر چند بعد از ریاست جمهوری سمت رسمی نداشت ولی همچنان گفتمان اصلاحطلبی به طور عمده بر محوریت وی میچرخد. خاتمی با شرکت در انتخابات مجلس و رای دادن، بحثهای زیادی را برانگیخت اما خودش صراحتا اعلام کرد که در چارچوب نظام و برای اصلاحگری تلاش میکند بنابراین براساس نشست پنجشنبه اصلاحطلبان تصمیم گرفته شد که بر هر نامزدی که هاشمی و خاتمی به توافق برسند اعلام حمایت صورت بگیرد.
بنابراین با اعلام کاندیداتوری رسمی حسن روحانی با شعار «دولت تدبیر و امید» دبیر شورای عالی امنیت ملی از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۴و رییس تیم هستهای و مذاکرهکننده ارشد ایران با سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا در مورد برنامه هستهای ایران به نظر میرسد که برنامه اصلاحطلبان حتی با اعلام کاندیداتوری چهرههایی نظیر محمدرضا عارف، معاون اول دولت اصلاحات، محمدرضا شریعتمداری، وزیر بازرگانی دولت اصلاحات، مصطفی کواکبیان، نماینده مجلس در دوره گذشته دچار چرخش شود و در صورتی که هاشمی براساس حاشیههای همایش روحانی به نظر میرسد چنین شود و خاتمی از کاندیداتوری روحانی اعلام حمایت کنند شکل حضور اصلاحطلبان متفاوت شود.
اما طیف دیگر انتخابات اصولگرایان هستند که در جریان کارهای انتخاباتی خود بیشترین و تندترین انتقادات را به دولت احمدینژاد که روزی مدافع وی به حساب میآمدند
وارد میسازند.
در این بین برجستهترین گروه ۱+۲ است که شامل غلامعلی حداد عادل، علیاکبر ولایتی و محمد باقر قالیباف میشود. حداد عادل در گفتوگویی در این رابطه که به کدام دلیل سایر اصولگراها را در این گروه وارد نکردهاید بیان کرده است هر کسی که رای به میزان لازم داشته باشد وارد این گروه میشود. با این حساب چهرههایی نظیر محمدرضا باهنر، محمد حسن ابوترابی، مصطفی پورمحمدی، محسن رضایی، منوچهر متکی و فلاحیان در این جمع وارد نخواهند شد.
البته این تعدد نامزدهای انتخاباتی نگرانیهایی را هم به وجود آورده و آیتالله مهدوی کنی، رییس مجلس خبرگان به اصولگرایان توصیه کرده است که حول یک یا دو کاندیدا تجمع کنند اما به نظر نمیرسد چنین اتفاقی بیفتد و براساس گفتههای این کاندیداها متصور است که باید به دلیل احساس تکلیف به انتخابات ورود پیدا کنند.
گذشته از این بحث در هیچ دورهای از انتخابات ریاستجمهوری سابقه نداشته که دو نایب رییس مجلس و روسای برخی کمیسیونهای پارلمان برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام نامزدی کنند اما در این دوره با گذشته به نظر میرسد که تفاوتهایی داشته باشد.
بعد از محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس شورای اسلامی که پیش از ورود به تعطیلات نوروزی در جوار حرم امام رضا (ع) به طور رسمی اعلام نامزدی کرده بود، حجتالاسلام ابوترابیفرد نایب رییس دیگر مجلس هم در جریان بازدید از مناطق عملیاتی جنوب کشور از آمادگی خود برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری خبر داد.
باهنر در مورد اعلام کاندیداتوری خود گفته بود: تاکنون هفت بار از ملت شریف ایران رای اعتماد کسب کردهام که برای هشتمین بار جهت حضور برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شدم کاندیداتوری خود را در کنار صحن ملکوتی امام هشتم اعلام میکنم که به مدد ایشان این بار نیز بتوانم شایسته رای اعتماد مردم برای هشتمین بار باشم.
ابوترابیفرد که زمانی از او به عنوان یکی از گزینههای وزارت کشور دولت احمدینژاد هم یاد میشد درباره دلیل تصمیم خود برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری گفته که مجاهدت، ایثار و رشادت رزمندگان دفاع مقدس تکلیف سنگینی را بر دوش مردم و مسوولان گذاشته است که باید به آن توجه داشت.
از سوی دیگر ارسلان فتحیپور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز ۲۸ اسفندماه در گفتوگویی اظهار داشت که درخواستها برای حضورش در انتخابات ریاست جمهوری روز به روز بیشتر میشود و از احتمال نامزدیاش در انتخابات ریاست جمهوری خبر داد.
بعد از او هم عباسعلی منصوری نماینده کاشان، آران و بیدگل به جمع وکلایی پیوست که برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام نامزدی کردهاند.
آخرین چهره از این طیف سید محمد بیاتیان رییس مجمع نمایندگان استان کردستان است که با شعار «انقلاب در مدیریت با حضور نخبگان نسل سوم» برای حضور در عرصه انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرده است. او هدف خود از حضور در انتخابات آتی را پیشنهاد مجمع نمایندگان استان متبوعش دانست و گفته که مجمع نمایندگان استان کردستان به من پیشنهاد داد تا در عرصه انتخابات حاضر شوم و بنده هم پیشنهاد آنها را قبول کردم.
اما با نگاهی به برخی شخصیتهایی که اعلام کاندیداتوری کردهاند به نظر میرسد تنها برخی در آرزوی کرسی نرم ریاست جمهوری وارد این کارزار شدهاند گروهی که کاملا مشخص است به میدان آمدهاند تا به این بهانه زندگی سیاسی خود را رونق ببخشند و از این تریبون برای بیان گله و انتقادات خود استفاده کنند.
برهمین اساس در بیان شعارهای خود حرفهای عجیبی میزنند که بسیار تازگی دارد. به طور نمونه براساس گزارشی از سایت افکار نیوز در بهمن ماه سال گذشته آیتالله سیدمحمدباقر خرازی در مراسم افتتاح رسمی دفتر نمایندگی روزنامه حزبالله در بندرعباس، گفته است که دولت باید بر مسوولانش سختگیر و بر مردم سهل باشد. خودم خواهم آمد، خیابان به خیابان خواهم گشت، با مردم گفتوگو خواهم کرد، بر مسوولان خواهم تاخت و از آنها حساب خواهم گرفت. حزبالله اگر دولتی میخواهد باید اینچنین باشد نه اینکه سخن بگوید و کاری نکند.
وی در ادامه اضافه کرده است که به زودی باید با سرزمینهای صدر اسلام، گسترش مرزی پیدا کنیم. بدون شلیک یک گلوله کاخهای آنها را فتح خواهیم کرد، سرزمینهایشان را به سرزمین سودان تبدیل خواهیم کرد، قشم را به هنگ کنگ ایران تبدیل خواهیم کرد، چابهار را سنگاپور ایران خواهیم کرد، بندرعباس را پایتخت (با چند ثانیه سکوت) تصرف اقیانوس هندیها خواهیم کرد و این تفکر حزب الله است. دمار از روزگارشان درخواهم آورد، ما روحانیون ظاهر خیلی نرم داریم اما بسیار پیچیدهایم و در این پیچیدگیهای خودمان آنها را خفه خواهیم کرد. نفس کشورهای جنوبی خلیجفارس را خواهم گرفت که اگر نام بندرعباسی و بوشهری و قشمی را بشنوند آه از وجودشان برآید و بر این ۳۳ سال ظلم و ستمی که به ما کردند، آهها بکشند.
به هر حال نامنویسی نامزدان ریاستجمهوری از ۱۷ تا ۲۱ اردیبهشتماه انجام میشود و باید آن زمان منتظر ماند و دید از میان اسامی اعلام شده کدامیک نامنویسی خواهند کرد و در نهایت چه کسی به پاستور میرود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد