21 - 09 - 2020
همه علیه آمریکا
دولت آمریکا با وجود مخالفتهای رسمی اعضای شورای امنیت سازمان ملل با بهکارگیری مکانیسم بازگردانی سریع تحریمها علیه ایران، ادعا کرده که روند اجرایی اعمال دوباره تحریمهای بینالمللی علیه ایران را آغاز کرده است. این رویه با واکنشهایی در دنیا همراه شد که ثابت کرد آمریکا در این مسیر چقدر تنها و دست خالی است.
آقای دبیرکل
دبیرکل سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت اعلام کرد اقدامی بر اساس ادعاهای آمریکا مبنی بر آغاز روند بازگردانی تحریمهای بینالمللی علیه ایران انجام نمیدهد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز شنبه به شورای امنیت این سازمان گفت که نمیتواند اقدامی در زمینه اظهارات آمریکا مبنی بر اینکه تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگردانده شدهاند انجام دهد، چراکه «موجب ایجاد ابهام پیرامون این مساله خواهد شد».
گوترش در نامهای به شورای امنیت بیان کرد: این امر موجب ایجاد ابهام خواهد شد که آیا روند (اعمال تحریمها) آغاز شده است و آیا انقضای تحریمها هنوز به قوت خود باقی هستند یا نه. دبیرکل نباید طوری پیش برود که انگار چنین ابهامی وجود ندارد.
اتحادیه اروپا
جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای مطرح کرد که آمریکا به سبب خروج از توافق هستهای نمیتواند روند بازگردانی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را آغاز کند.
وی در بیانیهای گفت: همانطور که در بیانیه روز ۲۰ آگوست من و در بیانیه رییس جلسه کمیسیون مشترک پس از جلسه روز یکم سپتامبر ۲۰۲۰ اشاره شد، آمریکا طبق فرمان ریاستجمهوری این کشور در تاریخ هشتم ماه می سال ۲۰۱۸ به طور یکجانبه به مشارکت در برجام (توافق هستهای) پایان داده و پس از آن در هیچ فعالیت مرتبط با برجام شرکت نکرده است.
بورل در این راستا افزود: بنابراین نمیتواند یک کشور مشارکتکننده و عضو در برجام در نظر گرفته شود و روند بازگردانی تحریمهای سازمان ملل را تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت (سند قانونی توافق هستهای) آغاز کند. بنابراین، تعهدات لغو تحریمها تحت برجام همچنان برقرار هستند.
لازم به ذکر است که وزرای خارجه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس نیز در بیانیهای در واکنش به ادعای آمریکا مبنی بر اینکه تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگردانده شدهاند، تاکید کردند: آمریکا سی روز پیش به دنبال فعال کردن مکانیسم بازگردانی تحریمها (اسنپبک) بود که به مشارکتکنندگان توافق هستهای اجازه میدهد اعمال دوباره تحریمهای چندجانبه علیه ایران را که در سال ۲۰۱۵ طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت لغو شده بودند، مطالبه کنند.
دوست شرقی
کشور دوست و برادر یعنی روسیه نیز مثل همیشه جانب ایران را داشت و تاکید کرد که اقدامات اخیر دولت آمریکا علیه ایران و تلاش برای بازگرداندن تحریمها «کارشکنی در قوانین بینالمللی» است.
دمیتری پولیانسکی معاون نماینده روسیه در سازمان ملل در پیامی توئیتری درباره تلاشها و اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران در سازمان ملل نوشت: بسیار دردناک است که ببینیم چنین کشور بزرگی خود را اینطور تحقیر کرده و با هذیانگویی لجوجانهاش با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل مقابله میکند. ما همگی به وضوح در ماه آگوست گفتیم که ادعاهای آمریکا برای فعال کردن مکانیسم بازگردانی سریع تحریمها علیه ایران غیرقانونی است. آیا واشنگتن ناشنواست؟
او در ادامه نوشت: به نظر میرسد آمریکا از طریق اعمال خواسته خودخواهانهاش بر دیگران در زمینه کارشکنی در قوانین بینالمللی ثابتقدم است. آیا این همان «نظام مبتنی بر قانون» است که در آن قوانین از سوی هیات محدودی از کشورها پایهریزی میشوند و همکاران آمریکایی ما اخیرا سرسختانه از آن دفاع میکردهاند؟
توضیح غریبآبادی
گفتنی است، بعد از ادعای آمریکا مبنی بر بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین طی مصاحبهای نتایج نشست شورای حکام را تشریح کرد.کاظم غریبآبادی اظهار کرد: «در موضوع برجام، بیش از ۵۰ سخنرانی توسط اعضای شورای حکام و اعضای آژانس ارائه شد. به جز بیانیههای آمریکا، رژیم صهیونیستی و یکی دو کشور عربی، وجه غالب این بیانیهها بر ضرورت حفظ برجام به عنوان یک دستاورد مهم چندجانبهگرایی و همچنین انتقاد از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق متمرکز بود. اتحادیه اروپا و برخی کشورهای دیگر نیز علاوه بر این، از ایران خواستند تا اقدامات کاهش تعهداتی خود را به وضعیت سابق برگرداند. از سوی دیگر، کشورهای بسیاری نیز از تمامی طرفهای برجامی خواستند تا تعهدات خود را به طور موثر و کامل، اجرا کنند. در سخنرانی جمهوری اسلامی ایران نیز که از سوی معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه ارائه شد، به موضوعات مختلفی از جمله شکستهای پیاپی آمریکا در نیویورک و مخالفت عمومی با تفاسیر نادرست این کشور از مفاد برجام، علل کاهش تعهدات برجامی ایران و تداوم آن تا زمان اعاده تعادل کامل به برجام، مسوولیت جامعه بینالمللی به ویژه اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی جهت اجرای تعهدات خود تحت قطعنامه شورای امنیت و توافق هستهای، اشاره شد.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد