19 - 12 - 2022
همه چیز به خرداد ختم میشود
گروه بورس- ادامه سیاه روزهای بورس و به طور مشخص شاخص معاملات تالار شیشهای دیگر از حد معمول خود نیز نگرانیها را بیشتر کرده است. ادامه این ریزشها و کاهش قیمتها میتواند زنگ خطر افت و سقوط کلی قیمتها را در سه ماهه ابتدایی سال ۹۱ به صدا در بیاورد. تحلیلها و نظرات متفاوتی در این بین بیان شده است، مهمترین دلیل ادامه این افت را باید در انتظار بازار و سرمایهگذاران ایرانی از تحولات داغ ماه خرداد در دو زمینه برگزاری نشست سرنوشتساز دور دوم ۱+۵ با ایران و برگزاری مجمع اکثر شرکتهای بورسی عنوان کرد به طوری که در کنار تحولات نرخ ارز، بررسی دقیق شرایط روزها و هفتههای گذشته بازار نیز میتواند تا حدودی نشات گرفته از نشست برگزار شده ترکیه و نشست پیشرو در عراق باشد. در منظری دیگر توجه سرمایهگذاران به سهام شرکتهای تحریم شده از سوی آمریکا از جمله کشتیرانی، تایدواتر، ایرانترانسفو و … که رشد قیمتی نسبتا مناسبی را نیز برای این سهمها در پی داشت و از طرفی دیگر افزایش اقبال به سهام شرکتهای گروه بانکی با توجه به بروز امیدواریهایی در خصوص احتمال لغو تحریم بانک مرکزی ایران در آینده نزدیک نیز میتواند واکنشهای بازار سرمایه و سرمایهگذاران آن به اتفاقات پیش رو را نشان دهد اما در حال حاضر برآیند مثبتی شکل نداده و همه چیز در ابهام قرار دارد. افزون بر این لغو احتمالی تحریمها و کاهش نسبی قیمت ارز تاثیرات چندان مثبتی را بر شرکتهای صادراتی حداقل در کوتاهمدت نداشته است. رشد قیمتی قابل توجه سهام اکثر شرکتهای گروه پتروشیمی در ماههای گذشته تحت تاثیر رشد نرخ ارز و البته رشد نرخ فروش محصولات شرکتهای این گروه در کنار رشد نسبتp/e اکثر سهمهای گروه همگی از جمله دلایلی هستند که میتواند منجر به افزایش فشار فروش روی این سهمها در کوتاهمدت شود. البته لازم به ذکر است که لغو احتمالی تحریمها باوجود اینکه با کاهش ارزش دلار میتواند سود شرکتهای این گروه را تا حدودی تحت تاثیر قرار دهد میتواند مشکلات فروش برخی شرکتهای این گروه در برخی کشورها به خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین مشکلات گشایش LC در این کشورها را مرتفع سازد که این موارد میتواند منجر به افزایش فروش این شرکتها شود. در مجموع همان طور که عنوان شد به نظر نمیرسد تحولات پیش رو به ویژه احتمال کاهش نسبی نرخ ارز تاثیر چندانی بر سودآوری شرکتهای صادراتی به خصوص شرکتهای گروه پتروشیمی داشته باشد هرچند از لحاظ روانی به نظر میرسد این تحولات تاثیرات مثبتی بر این گروه به دنبال نداشته باشد.
عوامل ششگانه افت بورس
در همین زمینه و بررسی دلایل رکود بورس، مدیر عامل یک شرکت کارگزاری عوامل ششگانه موثر در حاکم شدن فضای بیرمق بورس را عنوان کرد و به بیان پیشبینی وضعیت بورس تا انتهای سال پرداخت. فردین آقابزرگی، کارگزار بورس در گفتوگو با ایسنا به عوامل حاکم در فضای بورس اشاره کرد و گفت: کاهش نرخ ارز و چشمانداز احتمال کاهش آن در صادرات و درآمد حاصل از فروش شرکتهای صادراتی یکی از عوامل موثر حاکمشده فضای تقریبا بیرمق در بورس است. وی به عامل دوم اشاره کرد و افزود: ناگزیر ابهامات پیگیری مذاکرات جهانی در ارتباط با ۱+۵ و ابهاماتی که در ارتباط با آن وجود دارد در فضای کنونی موثر است. این کارگزار بورس با اشاره به عامل سوم توضیح داد: نرخ تورم براساس اصول و ابهامات اقتصادی رابطه بسیار مستقیمی با نوسانات منفی داشته و ارزش منفی در بازار سهام خواهد گذاشت. آقابزرگی عامل چهارم را افزایش سود سپردههای بانکی دانست و خاطرنشان کرد: افزایش سود سپردههای بانکی طی سه ماه گذشته عملا فضای تصمیمگیری را برای خروج منابع و خروج برخی سهامداران و اشخاص حقیقی فراهم کرده است.
این فعال بازار سرمایه به عامل پنجم اشاره و عنوان کرد: برخی سهامداران و اشخاص حقیقی نیمه دوم سال ۹۱ را با مقدمات انتخابات ریاستجمهوری همزمان میدانند و ممکن است به نحوی تصمیمگیری کنند تا بخشی از پرتفوی سهام آزاد شده باشد این درحالی است که فصل برگزاری مجامع، کاهش قیمت سهام را کند میکند و اگر برگزاری مجامع نبود، شاهد کاهش قیمت بودیم. این کارگزار بورس عامل ششم را اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها عنوان کرد و گفت: اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها آثار سود و زیان آن برای شرکتها نامشخص است.
در مورد پیشبینی وضعیت آینده بورس گفت: پیشبینی آینده به بسیاری از عوامل و تصمیمات وابسته است ولی با فرض عدم ورود اطلاعات جدید تا پایان سال ۹۱ رشد مناسبی
نخواهیم داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد