2 - 02 - 2018
هیاهوی بنزین
گروه انرژی- مدتی است که بحث افزایش قیمت حاملهای انرژی به یکی از چالشیترین بحثهای اقتصادی و سیاسی در میان مردم و مسوولان تبدیل شده بود و با واکنشهای متفاوتی مواجه شد تا اینکه در نهایت مجلس با این افزایش قیمت مخالفت کرد.
بر اساس تبصره ۱۸ لایحه بودجه سال آینده کل کشور دولت اجازهای درخواست کرده بود تا ۱۰۰ درصد منابع حاصل از مابهالتفاوت قیمت حاملهای انرژی در سال ۱۳۹۷ نسبت به قیمت این حاملها در ابتدای سال ۱۳۹۶ را تا سقف ۱۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان صرف اشتغال و آموزش جوانان کند.
در واقع دولت دوازدهم درصدد بود تا قفل چالش کلیدی اشتغال را با تصویب تبصره ۱۸ لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۷ در مجلس شورای اسلامی باز کند. پس از آنکه که دولت در لایحه بودجه ۹۷ افزایش قیمت بنزین و گازوییل را در نظر گرفت با مخالفت بسیاری از مسوولان و کارشناسان روبهرو شد. چندی بعد تبصره ۱۸ لایحه بودجه که ناظر به افزایش قیمت حاملهای انرژی بود مورد بررسی قرار گرفت، کمیسیون انرژی به حذف تبصره مذکور رای داده و در واقع با این موضوع مخالفت کرد. جدول منابع و مصارف تبصره ۱۴ لایحه بودجه سال ۹۷ از ۸۰۰/۸۷ هزار میلیارد تومان با اصلاحاتی روبهرو شد و به ۹۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید. با توجه به آنکه هنوز محل این رقم افزایش مشخص نیست و قیدی مبنی بر افزایش قیمت حاملها در آن وجود ندارد، در صورت تصویب میتواند محملی برای گرانی قیمت سوخت باشد.
در نهایت در جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ مجددا در دستور صحن علنی مجلس قرار گرفت اما همچنان موضوع مهم افزایش قیمت سوخت در هالهای از ابهام است و اظهارات ضد و نقیص پایان نیافته است.
بهطوریکه به گفته رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه کمیسیون تلفیق پس از اینکه لایحه بودجه سال ۹۷ در صحن علنی رای نیاورد مقرر شد نرخ حاملهای انرژی همان نرخ سال ۹۶ باشد. این در حالی است که عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه محل افزایش منابع هدفمندی در تبصره ۱۴ مشخص نیست، میگوید: این به آن معناست که دولت اجازه افزایش قیمت سوخت را خواهد داشت.
بر همین اساس سیدمحمد حسینی با اشاره به تغییر ارقام مربوط به تبصره ۱۴ با موضوع هدفمندی یارانهها اظهار داشت: در حال حاضر آنچه در کمیسیون تلفیق به تصویب رسیده و در اختیار نمایندگان در صحن مجلس قرار گرفته، افزایش حدود ۱۰ هزار میلیارد تومانی منابع و مصارف این تبصره است. عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس با بیان اینکه در حال حاضر کلیات بودجه ۹۷ رأی آورده و نمایندگان وارد بررسی و تصویب جزییات در صحن خواهند شد، تصریح کرد: یکی از ایرادات و ابهاماتی که همچنان پابرجاست و جای سوال برای نمایندگان دارد، به موضوع افزایش منابع هدفمندی یارانهها بازمیگردد که محل افزایش آن مشخص نیست. گفته میشود که سهم شرکتها زیاد شده که از محل فروش حاملهای انرژی داخلی بوده است که از رقم ۴۰ هزار میلیارد تومان به ۴۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. وی تاکید کرد: این موضوع جزو سوالات ماست، زیرا همچنان محل افزایش منابع نامشخص است و اگر این تبصره تبدیل به قانون شود، میتوان اینگونه تفسیر کرد که قیمت حاملهای انرژی افزایش یابد و به اینترتیب منابع را محقق کرد، بنابراین یکی از اشکالاتی که منجر به رد شدن کلیات بودجه شد، همین موضوع بود که همچنان ابهام دارد.
این نماینده مجلس افزود: در هیچ بندی از تبصره ۱۴ اشارهایبه ثابت ماندن یا افزایش قیمت حاملهای انرژی ندارد در حالی که منابع و مصارف آن ۱۰ هزار میلیارد تومان زیاد شده است که باید از محلی این رقم تامین شود. بنابراین احتمال دارد منجر به افزایش قیمت حاملها شود.
توافق دولت و مجلس
محمدرضا پورابراهیمی نیز با بیان اینکه هیچ تغییری در قیمت حاملهای انرژی در کمیسیون تلفیق رای نیاورد اظهار کرد: کمیسیون تلفیق حتی به قیمتهای پلکانی حاملهای انرژی نیز رای نداد بنابراین قیمت حاملهای انرژی در سال ۹۷ بر اساس نظر کمیسیون تلفیق همان قیمت سال ۹۶ خواهد بود.
وی ادامه داد: البته در صحن علنی مجلس ممکن است پیشنهادهایی مطرح شود یا اینکه دولت دیدگاههایی در این باره داشته باشد که بررسی خواهد شد. رییس کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷ نیز گفت: دولت و مجلس توافق ضمنی درباره عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی دارند. غلامرضا تاجگردون با اشاره به مخالفت کمیسیون تلفیق با افزایش قیمت حاملهای انرژی، اظهار کرد: دولت اصراری بر افزایش قیمت حاملهای انرژی ندارد و تقریبا توافق ضمنی در این باره صورت گرفته است.
وی افزود: البته دولت به دنبال این است که مجوزی داشته باشد که اگر زمانی شرایط مناسب بود و خواست قیمتها را بالا ببرد این اختیار را داشته باشد که به نظرم دولت به استناد قانون هدفمندی این اختیار را دارد و نیاز به مصوبه جدید مجلس نیست و فکر میکنم دولت هم با این روش اجمالا موافق باشد.
رییس کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷ اضافه کرد: برخی نمایندگان محترم میگویند قیمت حاملهای انرژی را بالا ببریم و روی این قضیه اصرار دارند ولی مجلس این موضوع را نمیپذیرد و حداقل کمیسیون تلفیق آن را نپذیرفته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد