24 - 12 - 2022
واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی هم ممنوع شد
وزارت صنعت، معدن و تجارت به تازگی براساس تصمیم جدیدی با جلوگیری از واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی، غربالگری تازهای را برای خودروهای وارداتی صورت داده است که برمبنای آن تنها ۲۸ مدل خودرو مجاز به واردات به کشور هستند.
این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده است که دلنگرانیهایی همواره مبنی بر واردات خودرو از سوی خودروسازان وجود داشته است.
از سوی دیگر بسیاری از مصرفکنندگان نیز معتقد بودهاند که باید خودروهای وارداتی به کشور بیاید تا شاید خودروسازان داخلی اندکی کیفیت تولید خود را بالا ببرند این در شرایطی است که هماکنون قیمت خودروهای تولید داخلی در کشور به شدت بالا رفته است.
واردات خودرو در ۹ ماه اخیر
چقدر بود؟
واردات خودرو سواری در ۹ ماهه اول امسال در حالی به ۳۰ هزار و ۳۰ دستگاه به ارزش ۷۰۶ میلیون دلار رسیده است که این تعداد نسبت به مدت مشابه در سال ۹۰ (۳۰ هزار و ۲۸۴ دستگاه به ارزش ۶۲۲ میلیون دلار) از لحاظ ارزشی بیش از ۵۱/۱۳ درصد افزایش و از حیث تعداد ۸۴/۰ درصد کاهش را نشان میدهد.
میانگین قیمت هر خودرو سواری وارداتی طی ۹ ماهه سال ۹۱ مبلغ ۲۳ هزار و ۵۲۳ دلار بوده که نسبت به سال گذشته با افزایش ۴۷/۱۴ درصدی مواجه شده است.
از ۳۰ هزار و ۳۰ دستگاه خودرو سواری وارد شده به کشور در ۹ ماهه اول امسال ۱۵ هزار و ۹۵۷ دستگاه به ارزش ۴۴۱ میلیون و ۴۴۰ هزار دلار از مبدا امارات متحده عربی، ۹ هزار و ۸۹ دستگاه به ارزش ۱۵۷ میلیون و ۱۸۱ هزار دلار از مبدا جمهوری کره و یک هزار و ۳۵۸ دستگاه به ارزش ۱۵ میلیون و ۲۶۲ هزار دلار از مبدا چین و سه هزار و ۶۲۶ دستگاه به ارزش ۹۲ میلیون و ۵۱۲ هزار دلار از مبدا سایر کشورها بوده است.
ابزار تعرفه جایگزین ممنوعیت واردات میشود؟
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در این زمینه با بیان اینکه تصمیم اخیر دولت برای ممنوعیت واردات خودروهای با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سیسی به دلیل سیاستهای ارزی و حساسیت اجتماعی بوده است، گفت: ممکن است ابزار تعرفه جایگزین ممنوعیت واردات در دورههای بعد شود.
حمید صافدل درخصوص حذف برخی از برندهای خودرو از بازار ایران با مصوبه اخیر ممنوعیت واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی گفت: برندهای مختلفی که هماکنون در بازار خودرو ایران وجود دارد، دامنه متنوعی از خودروها با حجم موتور ۱۸۰۰ و ۳۰۰۰ سیسی به بالا را تولید میکنند بنابراین تلاش خواهند کرد که خودروهای سازگار با قوانین ایران را روانه بازار کشور کنند.
۲۵۰۰ سیسیها لوکس هستند
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: از آنجایی که خودروهای با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سیسی در زمره خودروهای لوکس یا خودروهایی با میزان ارزبری بالا تشخیص داده شده است و از سوی دیگر به خاطر اینکه امکان استفاده بهینه از ذخایر ارزی نیز در سیاستهای تجاری لحاظ شده باشد، این تصمیم اتخاذ شده است.
وی تصریح کرد: خودروهای با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سیسی، هم به لحاظ مصرف سوخت از مصرف سوخت بیشتر و هم به لحاظ ارزبری از میزان ارزبری بیشتری برخوردار هستند بنابراین تصمیم ممنوعیت واردات آنها با نگاه دستهبندی کالاهای لوکس و غیرلوکس اتخاذ شده است.
به گفته صافدل، تقریبا در بین تمامی برندهایی که تا پیش از این مصوبه نیز در بازار ایران حضور داشتند، گستره وسیعی از خودروها با حجم موتور متنوع تولید میشوند. بر همین اساس، اگر بنا باشد یک تعداد از این خودروها که بالای ۲۵۰۰ سیسی حجم موتور داشته و مخاطبان کمی نیز در بازار به خود اختصاص میدهند برای دورهای مشمول محدودیت یا ممنوعیت در واردات شوند به معنای حذف مابقی خودروهای آن برند تلقی نمیشود.
وزارت صنعت: واردات لوکسها فعلا ممنوع
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: ممکن است تمرکز تولید در برخی از برندهای خودروسازی در دنیا، روی یک یا دو نمونه تولید کالای لوکس باشد که اگرچه این تعداد از خودروها در واردات به ایران، عدد قابل توجهی نیست ولی با توجه به حساسیتهای اجتماعی و نیز ضرورت نگاه به مدیریت ارزی کشور، فعلا واردات آنها ممنوع شده است.
صافدل در پاسخ به این سوال که آیا امکان بازنگری در این تصمیم وجود دارد یا خیر که واردکنندگان بتوانند با ارز آزاد این خودروها را در بازار ایران وارد کنند، تصریح کرد: هرگونه ارز آزادی که در جامعه تامین شود، اثر خود را روی سیاستهای ارزی کشور خواهد داشت چراکه این ارز یا از طریق صرافی منتقل میشود یا از طریق سیستم بانکی یا ارز حاصل از صادرات که به هر حال از محل منابع ارزی کشور خواهد بود.
وی ادامه داد: بنابراین شاید بشود در دورههای بعد، این تغییر سیاست را به این شکل اعمال کرد که سیاستهای تجاری با محوریت تعرفه، شرایط متفاوتی برای این گروه از کالاها قائل شود.
با اعلام فهرست جدید خودروهای مجاز به واردات به کشور، شاید باید انتظار داشت که از این پس برخی از برندهای مطرح خودرو در دنیا، دیگر اجازه ورود به کشور نخواهند داشت و از این پس، پشت چراغ قرمز واردات، توقف خواهند کرد.
مطابق با آخرین فهرستی که وزارت صنعت، معدن و تجارت تا پیش از اعمال ممنوعیت واردات خودرو به کشور اعلام کرده بود، ۵۸ مدل خودرو مجاز به واردات به کشور بودند.
بر این اساس، واردات خودروهای سوزوکی کیزاشی، کیاافجی کارنزاتومات، کیا SOUL اتومات، آلفا رومئو جولیتا تیسیتی، آلفا رومئو جولیتا دستی، آلفا رومئو میتو تیسیتی اتوماتیک، آلفا رومئو میتو دستی، اپل CORSA، امجی ۵۵۰، امجی ۶ سواری سدان اتومات، اکتیون، بنز، بنز کابیولت، بنز کوپه، پورشه ۹۱۱ کراراس، پورشه ۹۱۱ کراراس کابریولت، پورشه پانامرا و پورشه کاین به کشور مجاز بود.
البته باید به خودروهای یادشده، پیکانتو اتومات، تویوتا آریون، تویوتا اف جی کروز ۴۰۰۰ سیسی، تویوتا پرادو، تویوتا فورچونر، تویوتا لندکروز، تویوتا لکسوس، تویوتا هایس، تویوتا کرولا، تویوتا هایلوکس، تویوتا کمری، تویوتا یاریس، رنو لاگونا اتومات، رنو فلوئنس، رنو کولیوس، رنو لتیتود اتومات، رکستون، رودیوس اتومات، سانتافه ۳۵۰۰ سیسی اتومات، سراتو دی کوپ اتومات، کیا اپتیما تیاف اتوماتیک، مازراتی کرنتوریسمو، مازراتی کواترو پورته، مورانو، میتسوبیشی، مینیبوس فیات، نیسان قشقایی، هیوندایی گرنجو، هیوندایی جنسیوس، وانت، ون، ون فیات، کایرون، کیا اسپورتج، کیا سورنتو، کیا ماهاوی، کیا کادنزا، کیا کارنیوال و کیا سراتو را نیز بهعنوان خودروهای مجاز وارداتی به کشور تا پیش از ممنوعیت واردات خودرو اضافه کرد.
این در شرایطی است که دولت بعد از تشدید نوسانات ارزی و انجام اولویتبندیهای کالایی تصمیم گرفت که ثبت سفارش خودرو به کشور را به صورت موقتی متوقف کند اما پس از گذشت مدتی، وزارت صنعت، معدن و تجارت تصمیم گرفت تا تنها واردات برخی از خودروهای کممصرف و هیبریدی و نیز خودروهایی را که حجم موتور آنها کمتر از ۲۵۰۰ سیسی است به کشور مجاز اعلام کند، یعنی در واقع واردات برخی از خودروها به کشور ممنوع باشد.
بر همین اساس است که فهرست ۵۸گانه خودروهای مجاز وارداتی به کشور هماکنون به ۲۸ مدل خودرو کاهش یافته است و در واقع حدود ۳۰ مدل خودرو که تا پیش از این واردات آنها به کشور مجاز بوده از فهرست خودروهای مجاز به کشور حذف شده است.
ممنوعالورودها کدامند؟
مقایسه این دو فهرست با هم نشانگر این است که هماکنون خودروهایی همچون سوزوکی کیزاشی، کیا اف جی کارنز اتومات، اتومات SOUL، اپلCORSA، اکتیون، بنز، بنز کابیولت، بنز کوپه، پورشه ۹۱۱ کررااس، پورشه ۹۱۱ کراراس کابریولت، پورشه پانامرا، پورشه کاین، پیکانتو اتومات، تویوتا آریون، تویوتا اف جی کروز ۴۰۰۰ سیسی، تویوتا پرادو، تویوتا فورچونر، تویوتا لندکروز، تویوتاهایس، تویوتا کرولا، تویوتاهایلوکس، تویوتا یاریس، رنو لاگونا اتومات، رنو فلوئنس، رنو کولیوس، رنو لتیتود اتومات، رکستون، رودیوس اتومات، سانتافه ۳۵۰۰ سیسی اتومات، سراتو دی کوپ اتومات، کیا اپتیما تی اف اتوماتیک، مازراتی کرنتوریسمو، مازراتی کواترو پورته، مورانو، مینیبوس فیات، نیسان قشقایی، هیوندایی گرنجو، هیوندایی جنسیوس، وانت، ون فیات، کایرون، کیا اسپورتج، کیا سورنتو، کیا ماهاوی، کیا کادنزا، کیا کارنیوال و کیا سراتو دیگر مجاز به واردات به کشور نیستند.
البته مقایسه این دو فهرست با هم نشانگر این است که در فهرست خودروهای مجاز وارداتی، چند مدل خودرو نیز اضافه شده است. این نکته را نیز باید در ذهن داشت که واردات خودروهایی به کشور مجاز است که علاوه بر رعایت شرط حجم موتور، باید شرایط چهارگانه موردنظر دولت در واردات از جمله خدمات پس از فروش، استانداردهای محیطزیست، استانداردهای مدنظر سازمان ملی استاندارد و استانداردهای مدنظر سازمان بهینهسازی مصرف سوخت نیز رعایت شود.
توقف خودروها پشت چراغ قرمز واردات
مقایسه دو فهرست یادشده شاید از بعد دیگری نیز مهم باشد به این معنا که بسیاری از برندهای مطرح دنیا که با وجود تحریمهای سختگیرانه دولتهای غربی علیه ایران، در بازار داخلی کشور حضور یافته بودند هماکنون پشت چراغ قرمز وارداتی که دولت در نظر گرفته است، توقف کرده و اجازه گذر ندارند.
وداع برندهای مطرح دنیا با بازار ایران
از سوی دیگر به نظر میرسد دولت قصد داشته است با این تصمیم با بسیاری از برندهای مطرح خودروساز دنیا خداحافظی کند و دیگر به آنها اجازه جولان در بازار داخلی را ندهد، شاید بهانه ارز باشد و شاید بهانه دیگر حمایت از خودروسازانی باشد که به نظر میرسد کمتر نظر مشتریان و مصرفکنندگانشان را لحاظ میکنند و حتی به برخی از مصوبات دولت از جمله ارتقای سیستمهای خود به یورو ۴ هم تن نمیدهند. در این میان کارشناسان معتقدند برخی از برندهای وارداتی خودرو، محصولاتی ندارند که حجم موتور آنها کمتر از ۲۵۰۰ سیسی باشد بنابراین خود به خود از بازار ایران حذف خواهند شد.
به گفته آنها، نمونه اینچنین شرایطی را کمپانی همچون پورشه دارد که البته حضورش در ایران چندان طولانی نیست و تازه بازار ایران را برای ورود و حضور محصولاتش پیدا کرده بود اما این برند هماکنون دیگر اجازه صدور خودروهای خود به ایران را نخواهد داشت بنابراین باید با بازار جذاب ایران خداحافظی کند.
این در شرایطی است که پورشه کاین، پورشه پانامرا و پورشه کراراس به ترتیب حجم موتوری حدود ۴۸۰۰، ۳۶۰۰ و ۳۸۰۰ سیسی دارد.
همچنین مازراتی که یکی از گرانترین خودروهای وارداتی به ایران نیز محسوب میشود و گمرک نیز به تازگی، ارزش جدید پایه وارداتی ۱۰ مدل از خودروهای این برند را اعلام کرده است، نیز دیگر اجازه ورود به کشور نخواهد داشت چراکه حجم موتور این محصولات عموما بالای ۳۰۰۰ سیسی است.
البته شاید بازار ایران به اندازهای برای آنها جذاب باشد که محصولاتی که با شرایط وزارت صنعت، معدن و تجارت همخوانی دارند را روانه بازار ایران کنند. سایر برندهای وارداتی نیز البته باید بساط بخشی از محصولاتشان را از بازار ایران جمع کرده و تنها بخشی از محصولات خود را که با شرایط جدید تطبیق دارند برای بازار ایران نگه دارند و سایر محصولات خود را از بازار ایران خارج کنند، شاید هم دولت بعد از مدتی تصمیم بگیرد که غربالگری مجددی انجام داده و شرایط سهلتری را برای واردات خودرو در نظر گیرد تا این برندها نیز همچنان در بازار ایران حضور یابند اما به نظر میرسد مشکل در این رابطه تنها مسایل ارزی نباشد چراکه قرار نیست به واردات خودروها ارز مرجع یا ارز مبادلهای تخصیص یابد. در این میان البته باید شاهد خداحافظی بنز نیز از ایران بود چراکه حجم موتور این خودروها نیز عموما بالاتر از ۲۵۰۰ سیسی است.
به هرحال باید منتظر بود و دید که در هفتههای آینده این تصمیمات دولت چه تبعاتی در بازار خواهد داشت و آیا دولت از شرایط سختگیرانه خود برای واردات خودرو با متعادلتر شدن بازار ارز عقبنشینی میکند یا خیر؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد