20 - 06 - 2022
وام ارزی باید ارزی تسویه شود، نه ریالی
ایبنا- کارشناس اقتصادی گفت: یارانه باید بخش واقعی اقتصاد را تحریک کند و تولید و فروش اتفاق بیفتد نه اینکه به عدهای خاص با اعطای تسهیلات، بدون هیچ کار و تولیدی یارانه بدهیم و رانت ایجاد کنیم.
عطا بهرامی کارشناس مسائل اقتصادی درباره ضرورت بازپرداخت ارزی تسهیلاتی که از محل منابع ارزی صندوق توسعه ملی تامین شده است، گفت: بزرگترین رانت، یارانه انرژی نیست بلکه یارانه تسهیلات بانکی به دلیل قوانین اشتباه است. به عنوان نمونه هر فردی که وام کلان مثلا ۵۰ میلیارد تومانی یا هزار میلیارد تومانی یا ۱۰۰ میلیارد تومانی بگیرد، قوانین به گونهای است که میتواند تا ۵ سال استمهال کند. وی ادامه داد: وقتی بازی پانزی در نظام بانکی اتفاق میافتد و ما دورهای شاهد آن هستیم، دارایی هزار میلیاردی شما که ناشی از تسهیلات اخذ شده است، بعد از چند سال با اولین شوک ارزی، ۱۰ برابر میشود اما شما باید ۳ هزار میلیارد برگردانید. قوانینی هم ایجاد شده که فرصت میدهد تا ۵ سال استمهال کنید در حالی که اینها با واقعیت تورم سازگاری ندارد.
بهرامی تاکید کرد: ما یارانهای بالاتر از این نداریم؛ یعنی یک فرد بدون اینکه فعل اقتصادی انجام داده باشد میتواند بعد از چند سال عایدی زیادی داشته باشد. صندوق توسعه ملی هم در مباحث ارزی این کار را کرده و وامهای ارزی پرداخت کرد که برخی مانند رییس اتاق بازرگانی ایران میگویند با قیمت نرخ ارز همان سال بازپرداختها انجام شود و اینکه به صورت ریالی باشد. در حالی که داراییهایی که با آن پول خریداری شده یا هر کاری که انجام دادهاند چند برابر شده است و به قیمت روز ارزشگذاری میشود. مثلا قیمت ارز در آن زمان ۳ هزار تومان بوده و در حال حاضر ۳۰ هزار تومان شده است و این یعنی ۹۰۰ درصد افزایش قیمت که در واقع این افراد یارانه چند صد درصدی از دولت طلب میکنند.
بهرامی با تاکید بر اینکه منابع صندوق توسعه ملی باید برای نسلهای آینده باقی بماند، گفت: خروجی این تخلفها این است که بانکها وقتی وامشان برنمیگردد باید خلق پول جدید انجام دهند و این بازی پانزی و تورم بعدی را تسریع میکند و عملا خود وامگیرنده باعث جهش تورمی میشود که در آن ذینفع است. در واقع چرخه معیوبی شکل میگیرد که باعث شده در ۳۲ سال بعد از جنگ، تورم بالا داشته باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد