12 - 03 - 2018
واکاوی وضعیت اقتصادی ایران از دیدگاه کارشناسان
اقتصاد ایران در سال ۹۶ در کنار موفقیتهایی چون رشد اقتصادی مثبت، تورم تک رقمی و گشایش در روابط بینالمللی و جذب سرمایههای جدید، با مشکلات و محدودیتهایی رو به رو بود، معضلاتی که بیش از هرچیز در وابستگی اقتصاد ایران به نفت ریشه دارد.
به گزارش ایرنا، دولت تدبیر و امید که بهبود مولفههای اقتصادی را در پنج سال گذشته در دستور کار خود قرار داده، دو سال است که میوه این رویکرد را با خروج اقتصاد ایران از رکود و ثبت رشد اقتصادی مثبت و نیز مهار تورم در محدوده تک رقمی میچیند.
رشد اقتصادی یکی از مهمترین نماگرهای عملکرد یک اقتصاد است که همواره مورد دغدغه سیاستگذاران و فعالان اقتصادی قرار دارد. بر اساس آمارهای اعلام شده رشد اقتصادی در نیمه نخست امسال به ۶/۴ درصد رسیده است و صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در آخرین گزارشهای خود رشد اقتصادی کشور در سال ۲۰۱۷ را به ترتیب ۲/۴ و ۴ درصد پیشبینی کردهاند.
بر اساس آمار بانک مرکزی، اقتصاد ایران اکنون نهتنها از تورم فزاینده ۴۵ درصدی فاصله گرفته بلکه تورم تک رقمی در اقتصاد ایران امسال نیز تکرار خواهد شد.
در همین رابطه بهمن آرمان، اقتصاددان در بیان ارزیابی خود از وضعیت اقتصاد ایران در سال ۹۶ اظهار کرد: انتظار میرفت در این سال بازار سرمایه به عنوان یک نهاد تامینکننده منابع مالی برای سرمایهگذاری، با همه کاستیهایی که دارد، گامهای بلندی برای تامین مالی بنگاههای اقتصادی بردارد که چنین نشد.
وی با یادآوری اینکه ابزارهای مختلفی در بازار سرمایه برای تامین مالی بنگاههای بزرگ طراحی شده است، افزود: در بهترین حالت سهم بازار سرمایه در تامین منابع مالی سرمایهگذاریهای جدید حدود چهار یا پنج درصد برآورد میشود در حالی که این نسبت در کشورهای صنعتی بین ۵۵ تا ۶۰ درصد است.
مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی نیز با تاکید بر اینکه اصلاح ساختاری و بنیادین اقتصاد ایران نیازمند عزم جدی و تقبل هزینههای ناشی از آن از سوی همه ارکان جامعه است، گفت: اقتصاد مجموعهای از بازارهاست که نبود تعادل در یک بازار، تعادل بازارهای دیگر را نیز به هم میریزد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد فرمان نمیپذیرد، افزود: وقتی در جامعه تورم وجود دارد، نمیتوان نرخ ارز را ثابت نگه داشت زیرا به محض تغییر در درآمدهای ارزی، فشار از آن برداشته میشود و نوسان در بازار رخ میدهد. به اعتقاد وی، اقتصاد ایران نیاز به اصلاحات اقتصادی دارد و اگر این اصلاحات انجام نشود به یقین در بلندمدت هزینههای بیشتری را متحمل میشویم.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: باید بودجه دولت کارآمد شده و اصلاحات اداری نیز انجام شود تا با سیاستهای بخردانه دولت، جلوی تبعیض و نابرابری در جذب نیروی انسانی در نظام اداری گرفته شود.
ابراهیم رزاقی، کارشناس اقتصادی نیز با نقد شرایط کنونی حاکم بر اقتصاد اظهار کرد: متاسفانه اقتصاد کشور وابسته به نفت است و کمتر به تولید توجه دارد و درآمد حاصل از فروش نفت صرف کالاهای وارداتی غیرضروری میشود و تولیدات نیز به صورت مونتاژ ادامه دارد.
وی با انتقاد از وضعیت خصوصیسازی در کشور افزود: با وجود طرح موضوع خصوصیسازی در سیاستهای کلی اصل «۴۴» قانون اساسی و قوانین مرتبط با آن، اما این کار به صورت منطقی و علمی انجام نشده و در نتیجه طبقهای به وجود آمده که از تولید بیزار است.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: باید صنایع را گسترش دهیم و نیازهای خود را از داخل تامین کنیم و به کارخانههایی که با مشکل مواجه هستند، امکانات بدهیم تا مشکل خود را رفع کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد