19 - 04 - 2025
واکنش بازار مسکن به مذاکرات ایران و آمریکا
بازار- اوضاع آرام بازارهای موازی با بازار مسکن این روزها باعث شده تا بسیاری از کارشناسان و آگاهان بازار مسکن امیدوار باشند که نقدینگی از این بازارها به سمت بازار مسکن کشیده شود. اگرچه هنوز زود است که بگوییم مذاکرات تاثیر مثبتی بر بازار مسکن و معاملات گذاشته و آن را رونق خواهد داد اما قطعا اگر روند نزولی دلار و طلا در بازار با تاثیرگیری از روند مثبت مذاکرات ادامه داشته باشد میتوان نسبت به آینده سایر بازارها امیدوار بود.
در حالی هنوز بازار مسکن در تعطیلات خود به سر میبرد و معاملات در این بازار میتوان گفت در حد نزدیک به صفر است که برخی کارشناسان معتقدند هنوز نمیتوان پیشبینی دقیقی از روند قیمتی در سال جاری ارائه کرد اما برخی فعالان و آگاهان مدعی هستند که معامله مسکن همچنان با دلار ۶۰هزار تومانی انجام میشود و این یک مقدار برای متقاضیان خطرناک است.
بازار مسکن یکی از ارکان اقتصاد کشور و موتور محرک اقتصادی بوده و همواره تحت تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار دارد. اگرچه بازار مسکن از بازارهای موازی تاثیر میگیرد اما بازاری است که میتواند بعد از یک دوره کوتاهمدت، سایر بازارها را دچار یک رکود کند. به طور متوسط نیمی از هزینههای خانوار صرف مسکن میشود و نوسانات قیمتی در این حوزه تاثیر مستقیمی بر معیشت مردم دارد. علاوه بر این، مسکن به عنوان یک حوزه سرمایهگذاری نیز همواره مورد توجه بوده و نقش مهمی در رونق یا رکود اقتصادی دارد.
حال در دو سال گذشته این بازار دچار یک رکود یا یک رکود تورمی شدید شده که خود گویای وضعیت دشوار برای پیشبینی درخصوص آینده بخش مسکن است.
برخی کارشناسان بر این باورند که با توجه به اینکه اقتصاد مسکن تابعی از اقتصادها و بازارهای دیگر است، نه اینکه بتواند به آن درصد افزایش در بازارهای دیگر برسد، اما بازارهای دیگر هم نمیتوانند بر بازار مسکن بیتاثیر باشند. اگرچه هنوز بازار مسکن طبق سنوات سالهای گذشته در فروردین ماه تغییرات آنچنانی ندارد اما باید اذعان کرد که بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ به طور قطع تابعی از تصمیمات شورای عالی مسکن خواهد بود.
به هر سوی ایرج رهبر، رییس انجمن انبوهسازان استان تهران معتقد است که مسکن مدتهاست در حالت رکود تورمی قرار دارد و قیمت مسکن در سال جدید در دو، سه ماهه اول سال تغییر خاصی نخواهد داشت.
او در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد برخی بازارهای موازی در سال جاری نوسانات شدیدی را تجربه کنند و همین موضوع میتواند تاثیر بسزایی بر قیمت مسکن بگذارد؟ گفت: اگر تحول خاصی در اقتصاد کل کشور رخ دهد شاید قیمت مسکن هم رشد قابل ملاحظهای پیدا کند.
رهبر افزود: باید منتظر ماند و دید با تحولاتی که به وجود میآید، رکود تورمی از بین میرود یا خیر؟ به هر صورت در حال حاضر مسکن در حالت رکود تورمی قرار دارد که البته این شرایط تازگی ندارد و سالهای گذشته نیز این اتفاق میافتاد، یعنی در اقتصاد مسکن در رابطه با رکود یک حالت سینوسی داشتیم و همیشه رونق و رکود بوده است.
فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن اینطور نظر میدهد که در سال ۱۴۰۴ باید منتظر تورم در بخش مسکن بود.
پورحاجت میگوید: هر اتفاقی که در سال ۱۴۰۳ رخ داد، بخش گسترده آن به سیاستگذاریهایی که در سه سال گذشته در حوزه مسکن و ساختمان کشور رخ داده است، برمیگردد. رکود در بازار مسکن همواره وجود داشته و شاید سختترین رکودی که در ۳۰سال فعالیت خود به یاد دارم این رکود باشد.
البته برخی مشاوران املاک در سطح شهر تهران نیز معتقدند که در ماههای پیشروی ۱۴۰۴ شاهد یک تورم در حوزه مسکن باشیم. برخی فعالان بازار مسکن نیز بر این باور هستند که قیمت مسکن در حال حاضر با دلار ۶۰هزار تومانی معامله میشود و هنوز خود را به سطح دلاری که هماکنون در بازار معامله میشود، نرسانده است و این موضوع تا حدود زیادی شرایط را برای متقاضیان مسکن خطرناک خواهد کرد.
کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به اینکه تورم در سه سال گذشته بالای ۴۵درصد بود و میانگین تورم در سال ۱۴۰۲ به ۵۲درصد رسید اما سال گذشته قیمت مسکن تقریبا ۲۰درصد افزایش داشت، گفت: دلیل این موضوع، ناتوانی متقاضیان واقعی در خرید مسکن و رکود کامل در اقتصاد مسکن است. او ادامه داد: دهکهای ۶ تا ۱۰ که معمولا بیشترین تقاضا را در بازار دارند، به دلیل شرایط اقتصادی از خرید خانه ناامید شدهاند و به این زودیها هم نمیتوانند حضور پررنگی در بازار داشته باشند.
گودرزی خاطرنشان کرد: به همین دلیل قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴ نمیتواند رشد بالایی داشته باشد و برآوردها از افزایش قیمتها در سال جاری، رقمی معادل «نصف تورم عمومی» است.
آنگونه که شرایط این روزهای بازار مسکن نشان میدهد به نظر میرسد که بازار مسکن در سال جاری هم نمیتواند رونق مناسبی به لحاظ خرید و فروش داشته باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد