4 - 12 - 2024
واکنش دانشگاه هنر اصفهان به گزارشی از بیانیه تشکلهای دوستدار میراث فرهنگی
«جهانصنعت»- پنجشنبه یکم آذرماه روزنامه «جهانصنعت» بیانیه جمعی از تشکلهای دوستدار میراث فرهنگی استان اصفهان را در قالب یک گزارش با تیتر « تهدید تبدیل خانه تاریخی به خوابگاه دانشجویی» منتشر کرد. این گزارش که صرفا به بیان نقل قولهای بیانیه منتشرشده از سوی تشکلهای میراث فرهنگی استان اصفهان میپرداخت، حالا با پاسخ دانشگاه هنر اصفهان مواجه شده است.
بدیهی است که روزنامه «جهانصنعت» درخصوص این موضوع فاقد هرگونه سوءگیری بوده و صرفا به نقل بیانیه فعالان میراث فرهنگی پرداخته است و امروز نیز در راستای وظایف رسانهای خود پاسخ دانشگاه هنر اصفهان به بیانیه مذکور را که در روزنامه منتشر شده، عینا و بیکموکاست منتشر میکند.
1- دانشگاه هنر اصفهان به عنوان محور آموزش عالی و تخصصی رشتههای هنری در مرکز و جنوب ایران، در حال حاضر- از سراسر- کشور دانشجو دارد که در ۵ دانشکده «پژوهشهای عالی هنر و کارآفرینی، حفاظت و مرمت، صنایعدستی، معماری و شهرسازی، هنرهای تجسمی» مشغول به تحصیل هستند و اعضای فرهیخته هیات علمی با جایگاههای برجسته در صنایعدستی، معماری و شهرسازی، مرمت ابنیه و آثار تاریخی، فرش، نقاشی، هنر اسلامی، کتابت و نگارگری، باستانشناسی، موزه، عکاسی و… به تعلیم دانشجویان مشغول هستند. در 10سال گذشته دانشگاه هنر اصفهان براساس رتبهبندی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بین سایر دانشگاههای هنر کشور رتبه یک پژوهش را از آن خود کرده است.
2- دانشگاه از بدو تاسیس به عنوان پردیس دانشگاه فارابی (۱۳۵۵) تا به امروز که دانشگاهی مستقل در حوزه آموزش هنر است، تعداد محدودی ساختمان تاریخی در اختیار دارد و در عین حال در بیش از ۴دهه از عمر خویش، نگهدارنده و حافظ میراث غنی فرهنگی و تاریخی در اختیار خود بوده است. در کنار صرف هزینههای قابل توجه توسط دانشگاه برای حفظ و نگهداری این میراث، وجود رشته «مرمت آثار تاریخی» در دانشگاه و حضور استادان برجسته این رشته به عنوان عضو هیات علمی- که از ایشان در مرمت آثار تاریخی در داخل و خارج کشور بهره گرفته میشود- ارزشافزوده دانشگاه هنر اصفهان برای نگهداری این میراث ارزشمند بوده است.
لذا ضمن ارج نهادن به دغدغه درست فعالان محترم میراث فرهنگی مبنیبر حفظ میراث تاریخی، تاکید میشود گزارههایی از قبیل «عمل نکردن دانشگاه به تعهدات و تفاهمنامهها، مرمت با اعتبارات ناچیز، بیتوجهی به مرمت، به حال خود رها شدن این خانهها، عدم انجام مرمت دورهای، تناقض مرمتها با اصول و روشهای تخصصی و…» خلاف واقع است و انتظار بایسته از فعالان ارجمند میراث فرهنگی و نیز فعالان محترم رسانه که هر دو از نخبگان جامعه هستند؛ آن بود که بهجای بیان و انتشار گزارههای کلی و غیرواقعی، شرح اقدامات گسترده دانشگاه در ادوار مختلف برای حفظ این میراث ارزشمند را طلب میکردند و آنگاه قضاوت مینمودند.
3- تنها گزاره منطبق با واقعیت در مطلب مندرج پیرامون خانه قزوینیها، این نکته است که مقرر شده حق استفاده از ساختمان اداری موسوم به «خانه قزوینیها» به دانشگاه هنر اصفهان واگذار شود. اگرچه در این بخش نیز، مابقی ادعاها از قبیل غیرقانونی بودن این واگذاری، خلاف حقیقت است. لازم به توضیح است که این واگذاری براساس مصوبه شورای برنامهریزی و توسعه استان اصفهان است که پس از بررسیهای کارشناسانه فراوان به مرحله تصویب رسیده و اندک تاملی در اختیارات و مبانی قانونی و سیر تصویب مصوبات در شورای برنامهریزی و توسعه استانها، قانونی بودن و استحکام و کارشناسانه بودن این مصوبه را آشکار میسازد .
4- دانشگاه هنر اصفهان در نظر دارد از این خانه جهت مرکز رشد هنر بهره ببرد و لذا ادعای تبدیل ساختمان مذکور به خوابگاه دانشجویی کذب محض است.
لازم به ذکر است که دانشگاه هنر اصفهان صاحب اولین «مرکز رشد تخصصی کشور در زمینه هنر» است که با همکاری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و با هدف حمایت از ایجاد و گسترش کسبوکارهای دانشبنیان و هنربنیان و خلاق توسط دانشآموختگان، کارآفرینان، هنرمندان و صاحبان ایده در زمینه هنر و صنایعدستی و رشتههای وابسته راهاندازی شده و شرکتها و هستههای فعال در مرکز رشد در رشتههای مختلف از قبیل صنایعدستی، گردشگری، محصولات فرهنگی و… فعالیت میکنند. از قضا، کاربری در نظر گرفته شده از سوی دانشگاه برای این ساختمان، منطبق بر بخشنامه مورد استناد فعالان محترم میراث فرهنگی است که تاکید میکند بناهای تاریخی را میتوان جهت کاربری خانههای خلاق استفاده نمود (بخشنامه شماره ۲۵۸۶۰/14022100) که تایید میکند بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی با تعیین کاربریهای گردشگری، صنایعدستی و خانههای خلاق امکانپذیر است.
5- آنطور که در نامه فعالان محترم میراث ادعا شده است، «تعداد شش باب از این خانههای تاریخی کاربری نداشته و به دلیل عدم استفاده با خطر تخریب و نابودی مواجه شده و اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان پیگیر تخلیه خانههای مذکور از سوی دانشگاه هنر اصفهان بوده که تا این تاریخ به دلایل مختلف به سرانجام نرسیده است…» از آنجا که این ادعا از سوی مدیر کل فعلی میراث فرهنگی اصفهان بیان شده است، به عنوان نمونه و صرفا جهت آگاهی فعالان و دغدغهمندان محترم میراث فرهنگی اصفهان درخصوص میزان صحت و صداقت مندرج در ادعاهای ایشان، اعلام میداریم که دانشگاه در اجابت پیگیریهای مذکور، یکی از خانههای تاریخی تحت نظر خود (موسوم به خانه رجالیان) را در سال ۱۴۰۲ به اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان بازگرداند و با تدبیر ایشان ملک مذکور به پارکینگ خودروها تبدیل شده است!!! در پایان تاکید مینماید دانشگاه حق خود را برای پیگیری نسبتهای ناروای صورت گرفته از طریق مراجع ذیصلاح محفوظ میدارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد