13 - 12 - 2022
واگذاری زمین به قطریها مانعی ندارد
گروه اقتصاد- ماجرای واگذاری زمینهای کشاورزی به سرمایهگذاران قطری این روزها به موضوعی جنجالی تبدیل شده است.
۲۷ تیرماه خبری با عنوان «درخواست قطر برای اجاره زمینهای کشاورزی ایران» و اعلام آمادگی بازرگانان و سرمایهگذاران این کشور برای سرمایهگذاری از طریق اجاره بلندمدت زمینهای زراعی در بخش کشاورزی روی خروجی خبرگزاری فارس قرار گرفت؛ موضوعی که در ابتدا خیلیها نسبت به صحت آن تردید داشتند.
اما با کشف زوایای جدیدی از ماجرای واگذاری زمینهای کشاورزی به سرمایهگذاران قطری، پرونده این ماجرا قطورتر شد.
یک مقام مسوول در سفارت قطر اعلام کرده حدود هشت ماه پیش این زمینها از ایران اجاره شده است!
این در حالی است که رییس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران در نامهای به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانهای تابعه از آمادگی تجار قطری برای سرمایهگذاری در ایران از طریق اجاره بلندمدت زمینهای زراعی در بخش کشاورزی خبر داده و تاکید کرد که متقاضیان تا ۱۵مردادماه جاری برای اعلام درخواست مشارکت خود با قطریها فرصت دارند.همچنین از متقاضیان خواسته است مشخصات مربوط به زمینهای کشاورزی (زمین، ساختمان، تاسیسات زیربنایی، نحوه تولید، وضعیت آبی و…) را به مدیریت صدور پروانههای سازمان جهاد کشاورزی استان تهران اعلام کنند.در این میان رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی از رسانهها برای انتشار این خبر انتقاد و واگذاری زمین به قطریها را تکذیب کرد.
بهروز علیشیری روز گذشته در حاشیه نشست اعضای هیات مقرراتزدایی درخصوص واگذاری زمینهای کشاورزی به سرمایهگذاران قطری گفت: متاسفانه همه پنبههایی که برای سرمایهگذاری خارجی بافته بودیم با یک خبر رشته شد، رسانهها باید با سیاست سازمان سرمایهگذاری همسو باشند.
وی اظهار کرد: قطریها امروز به دلیل استراتژی کشورشان و کشورهای حاشیه خلیج فارس برای امنیت غذایی علاقهمند هستند در حوزه کشاورزی سرمایهگذاری کنند. آنها در کشورهای مختلف زمین اجاره کردهاند تا هم برای کشور خود و هم برای کشوری که در آن سرمایهگذاری کردهاند محصولات کشاورزی
پرورش دهند.
به گفته علیشیری، پیشنهاد سفیر ایران برای جذب سرمایهگذار قطری در نامهای به سازمان توسعه تجارت فرستاده شد و این سازمان نیز به مراجع مختلف از جمله سازمان سرمایهگذاری اطلاعرسانی کرد.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی با اشاره به سرمایهگذاری ترکیه، کویت و پرتغال در حوزه مواد غذایی در ایران اظهار کرد که سرمایهگذاری در حوزه مواد غذایی در ایران کار جدیدی نیست. وی گفت: جذب سرمایهگذاری خارجی در کشور یکی از پیچیدهترین کارهاست اما متاسفانه مطبوعات تمام فرصتهایی که در چند سال گذشته از طریق بازاریابی را ایجاد کرده بودیم را از بین بردند. سرمایهگذاران دیگر کشورها به ما میگویند قانون یک چیز را میگوید و مطبوعات چیز دیگری را.
قانون تملک املاک
وی افزود: اگر قرار است استراتژی را مطبوعات مشخص کنند، ما سازمان را تعطیل کنیم و برویم. خبرگزاری فارس به نحوی خبر منتشر کرده بود که گویی مچ وزارت اقتصاد و ۵۰ مدیر وطنفروش و زمینفروش به خارجیها را گرفتهاند در حالی که طبق قانون، سرمایهگذار خارجی تقاضای حضور در بخش کشاورزی و در زمینههایی مانند کشت و صنعت شده است را گرفتند. در بهترین حالت نمیگویم که این کار مغرضانه بوده اما بیتدبیری در آن مشهود است.
علیشیری با بیان اینکه اثراتی که این خبر بر فضای عمومی کشور بهویژه بر تلاشهای صورت گرفته در چهار پنج سال اخیر به سرمایهگذاری گذاشت، … هم نمیتوانست بگذارد، گفت: شیوه اعطای مالکیت زمین در کشور به این صورت است که بر پایه قانون تملک املاک غیرمنقول اتباع خارجی که در سال ۱۳۱۰ تصویب شده، تملک هرگونه زمین به هر میزان مجاز نیست.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی افزود: بخش خارجی براساس این قانون نمیتواند مالک زمین شود اما براساس ماده «یک» قانون ثبت شرکتها که در سال ۱۳۱۰ مصوب شده، شرکتی که در ایران تشکیل و مرکز اصلی آن در ایران است، شرکت ایرانی محسوب میشود بنابراین اشخاص خارجیای که اعم از شخص حقوقی و حقیقی در ایران ثبت شرکت میکنند، فارغ از تابعیت سهامداران شرکت ایرانی محسوب میشوند.
طرح های سرمایه گذاری
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به بند «۳» ماده «۴» آییننامه قانون سرمایهگذاری اظهار کرد: هیچ محدودیتی از نظر درصد مشارکت سرمایهگذاری خارجی وجود ندارد. یک سرمایهگذاری خارجی میتواند صددرصد مالک شرکت ثبت شده خود در ایران باشد اما براساس قانون ما شرکت، شرکت ایرانی محسوب میشود.
وی با اشاره به بند «۴» آییننامه قانون سرمایهگذاری خارجی تصریح کرد: در مواردی که انجام سرمایهگذاری خارجی منجر به تشکیل شرکت ایرانی شود، تملک زمین به نام شرکت متناسب با طرحهای سرمایهگذاری مجاز است.علیشیری افزود: این شرکت ایرانی میتواند انواع قراردادها از جمله عقد قرارداد اجاره زمین را ببندد.
پروژه قطری ها
وی همچنین با تاکید بر اینکه پروتکلها، قوانین و آییننامههای سرمایهگذاری شفاف است، گفت: نه تنها قطریها بلکه هر سرمایهگذار خارجی دیگری میتواند براساس این رویه صددرصد مالک شرکت شود و روی داراییهای منقول و غیرمنقول مدیریت کند.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی با انتقاد دوباره از خبر منتشر شده مبنی بر اینکه پای وزارت اقتصاد در این قضیه گیر است، گفت: وزارت اقتصاد گفته که قطریها اگر پروژهای دارند ارایه دهند، حال باید دید انتشار این خبر با قصد و غرض نبوده است؟ در بهترین حالت پشت این موضوع بیتدبیری است. پای وزارت اقتصاد درگیر چیست؟
وی در مورد این موضوع که گلهها برای سرمایهگذاری قطریها در حوزه کشاورزی ناشی از مهندسان کشاورز بیکار است، تاکید کرد: در بخش معدن و نفت بالاترین حجم سرمایهگذاری صورت میگیرد و در بخش صنعت ۱۸ درصد از کل ورودیهای سرمایهگذاری خارجی انجام میشود. آیا مهندس صنعتومعدن کم داریم؟ خیر زیاد هم داریم. در گزارش آمار سرمایهگذاریها مشاهده میشود که حجم سرمایهگذاری در بخش کشاورزی حدود یک درصد از کل اف.دی.آی ایران است. بنابراین در حوزه کشاورزی باید خیلی تلاش کنیم.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی با تاکید بر اینکه استان کهگیلویهوبویراحمد اگر بتواند به تنهایی عمل کند، میتواند بهترین استان کشور باشد، گفت: این استان مشکل سرمایه دارد، مشکل کمبود تکنولوژی دارد، موضوع فقط کمبود مهندس نیست.
روابط سیاسی
وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۵ درصد از کارکنان شرکتهای خارجی مهندسان ایرانی هستند، اظهار کرد: از یکسو ما برای حضور و جذب سرمایهگذار خارجی از طریق کشورهای دیگر ۱۰ هزار دلار پول دادهایم که بگوییم قانون سرمایهگذاری ایران این است و پروژهها چنین است اما سپس یک دفعه یک خبرگزاری میگوید که پای وزارت اقتصاد را گرفتم؛ خب این موضوع دیگر قابل جمع شدن نیست.علیشیری با اشاره به اینکه از سرمایهگذاران خواستیم پروژههای خود را که برای سرمایهگذاری مربوط به مجتمعهای کشت و صنعت است معرفی کنند، گفت: هشت تا ۱۰ پروژه خوب پیدا کردیم منتها مطالعات پروژهها به زبان انگلیسی است.وی با اشاره به اینکه به طور عمده پروژههای کشاورزی مربوط به استان خوزستان است، گفت: بخشخصوصی جدا از موضوع روابط سیاسی ایران و قطر اگر پروژه سودآور در روبهرو خود داشته باشد کار را شروع میکند و کار به سیاست کشورها ندارد، بخشخصوصی به سیگنالها منطقی نگاه میکند بنابراین درصورتی که پروژه سودآور باشد هم سرمایهگذار قطری به ایران میآید و هم سرمایهگذار ایرانی به قطر میرود.علیشیری در پایان خاطرنشان کرد: برای ما سرمایهگذاری خرد و کلان فرق ندارد، حجم سرمایهگذاری مهم نیست بلکه کیفیت سرمایهگذاری
مهم است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد