20 - 04 - 2023
ورود بوئینگ MD به کشور ممنوع میشود
موسی منعم- به گفته مسوولان سازمان هواپیمایی، قرار است ورود بوئینگ MD به ایرلاینهای کشور ممنوع شود. البته بوئینگهای MD تاکنون سانحهای نداشته و طبیعتا این هواپیماها قربانی نیز نگرفتهاند از این رو تصمیم به برخورد با این پرندهها کمی عجیب است چون حسب تجربه برای خروج قاتلی مثل توپولف هم ۴۲۲ انسان قربانی شدند تا آن تصمیم گرفته شد.از دیگر سو پس از ورود لا اقل ۲۳ هواپیما از این جنس به نظر برای اتخاذ چنین تصمیمی کمی دیر شده است! توپولفهای قاتل که برای حذفشان از ناوگان هوایی کشور ۴۲۲ نفر از هموطنانمان قربانی شدند امروز دیگر نیستندو جایگزینان آنها هم ظاهرا قرار است از خط خارج شوند. از حدود سالهای ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ هجری شمسی تصمیم بر آن شد که بوئینگهای MD همراه با توپولف وارد کشور شده و به تدریج جایگزین توپولفها شوند. روز گذشته مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمانهواپیمایی گفته است تصمیم گرفته شده که هواپیماهای آمریکایی بوئینگ MD که به عنوان جایگزینان توپولفها به کشور وارد شدهاند نیز آرامآرام به سرنوشت توپولف دچار شوند.
به گفته مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی، در آن زمان ۳۲ فروند توپولف از چرخه هوایی کشور خارج و هواپیماهای غربی نظیر بوئینگ MD، ایرباس ۳۰۰-۶۰۰، ایرباس ۳۱۰ و ایرباس ۳۲۰ جایگزین آنها شدند.اما آنچه از آمارهای موجود بر میآید این است که لااقل ۲۳ فروند از این جایگزینان بوئینگ MD بودند! اگرچه در ایران یافتن آمار، آن هم آمار ظرفیت ناوگان هوایی کشور کار زیاد آسانی نیست اما آنچنان که از خبرها برمیآید در ایران لااقل پنج ایرلاین، مجموعا ۲۳ فروند بوئینگ MD در اختیار دارند، این ایرلاینها عبارتند از زاگرس با هفت فروند، تابان با شش فروند، آتا با پنج فروند، کیش ایر با چهار فروند و فارس قشم با یک فروند. خروج ۳۲ توپولف با آن همه سانحه زمان درازی به طول انجامید، حال باید سوال کرد آیا ایرلاینهایی که این ۲۳ فروند هواپیمای- در ایران- جدید را به جای هواپیماهای قاتل خود به خدمت گرفتند، آیا به این سادگی میتوانند اینها را هم تغییر دهند. طی سالهای گذشته، یعنی از پیروزی انقلاب به این سو توپولف ۱۵۴ با سه سانحه بزرگ در سالهای ۷۱، ۸۰ و ۸۸ از طریق ایرلاینهای ایران ایر، کاسپین و ایران ایرتور بیشترین تلفات را داشتهاند و پس از آن ایلوشین با سه سانحه و ۲۹۷ قربانی از طریق شرکت آریا و سایر شرکتهادر رتبه بعدی جای دارد. بوئینگ ۷۲۷ آمریکایی سومین قاتل آسمانهای ایران بوده که در دو سانحه در سالهای ۵۹ و ۸۹ هر دو زیر برند ایران ایر ۲۰۶ نفر را به کام مرگ فرستاده است. فوکر هلندی نیز که در خدمت هواپیمایی آسمان بود در سال ۷۳، ۶۶ نفر را به کام مرگ فرستاد و در رتبه بعدی قرار گرفت.
پس از فوکر، آنتونف روسیه با ۵۳ کشته در رتبه بعدی قرار گرفت. بر این اساس میتوان گفت برندهای روسی عامل قتل ۷۷۲ نفر از هموطنانمان بودند. پس از روسیه ایالات متحده آمریکا با برند بوئینگ مدل ۷۲۷، با دو سانحه ۲۰۶ نفر از هموطنانمان را کشته و بعد از آن فوکر با یک سانحه ۶۶ نفر را به کام مرگ فرستاده است.
داستان ورود هواپیماهای بوئینگ MD به ناوگان هوایی کشور همانگونه که گفته شد از سالهای ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ در راستای جایگزینی با توپولفها آغاز شد.
به نظر میرسد ورود این نوع هواپیما که چند فروند آن در راستای جایگزینی با توپولفهای ۱۵۴ به کشور وارد شد، کان لمیکن شده است که قطعا این امر و توجه خاص به نوسازی ناوگان هوایی کشور نویدبخش روزهای خوش برای صنعت هوایی کشور است.
پس از خروج توپولف از ناوگان هوایی کشور عدم اجازه ورود بوئینگ میتواند به دومین تصمیم بزرگ سازمان هواپیمایی تعبیر شود. مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی از تشویق ایرلاینها برای خرید و ورود هواپیماهای ایرباس و بوئینگ خبر داد و گفت: از این پس هواپیماهای قدیمی و بوئینگ MD وارد ناوگان نخواهد شد.
مصطفی حقیقتجو اظهار داشت: همانگونه که مقام معظم رهبری و دولتمداران تاکید دارند باید خدمات هر بخش در حد شان مردم باشد.وی اظهار داشت: ایران هماکنون جزو کشورهای توسعه یافته است و باید در صنعت حملونقل هوایی نیز بر مبنای توسعهیافتگی گام برداشت.
مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی ضمن تاکید بر اینکه تصمیمات اتخاذ شده در سازمان هواپیمایی کشوری تخصصی و مهندسی است و هیچ تصمیمی برمبنای احساس اتخاذ نمیشود، گفت: سازمان هواپیمایی کشوری برای تصمیمگیری در مورد ورود هواپیما به کشور، شاخصهای متفاوت دارد در واقع نوع هواپیما را شرکت هواپیمایی تعیین میکند و سازمان هواپیمایی تاییدات لازم را از نظر قابلیت پروازی آن وسیله پرنده در داخل کشور انجام میدهد.وی ضمن تاکید بر اینکه براساس مقررات میتوان تا سن خاصی هواپیما را پذیرش کرد، ادامه داد: هماکنون تمامی برنامههای سازمان بر این مبنا استوار شده است که هواپیمای نوین و بروز وارد کشور شود.حقیقتجو افزود: ایرلاینهای مختلف از این پس تشویق شدهاند که برای خرید و ورود هواپیما به کشور به سمت هواپیماهای جدید ساخت شرکتهای ایرباس و بوئینگ روی آورند.مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی تصریح کرد: البته رویکرد توجه به هواپیماهای دارای سن پایین، دلالت بر آن ندارد که هواپیماهایی که از قبل در ناوگان هوایی کشور وجود دارد، ناایمن هستند اما ما میخواهیم صنعت هواپیمایی کشور رو به جلو گام بردارد.حقیقتجو تاکید کرد: اگر از سوی سازمان هواپیمایی اعلام میشود که مدلی خاص از هواپیمای دیگر به کشور وارد نشود، قطعا براساس شاخصها، دلیلی بر اینکه آن هواپیما صلاحیت پروازی نداشته باشد، نیست.مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی کشوری ادامه داد: هماکنون بوئینگ MD از نظر سازمان هواپیمایی کشوری در شرایط هواپیماهای مدرن قرار ندارد.
MD جایگزین توپولف
حقیقتجو اظهار داشت: از حدود سالهای ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ هجری شمسی تصمیم بر آن شد که در شرایط آن زمان بوئینگهای MD همراه با توپولف وارد کشور شده و به تدریج جایگزین توپولفها شوند.
مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی اظهار داشت: توپولف همزمانی برای ایران خدمات بزرگی انجام میداد اما به جایی رسید که از نظر پشتیبانی کارخانهای، تعمیر و نگهداری و تامین قطعات در شرایط نامطلوبی قرار گرفت و از نظر سازمان هواپیمایی ایمنی لازم را نداشت.
حقیقتجو خاطرنشان کرد: طبیعتا هر زمانی که ایمنی هر وسیله پرندهای به خطر بیفتد، سازمان هواپیمایی بدون کوچکترین کمکاری آن را کنار میگذارد و این دلالت بر آن ندارد که چون هواپیما به کشور وارد شده است باید تا جایی که میتوان از آن خدمات گرفت.
مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی اظهار داشت: خروج ۳۲ فروند توپولف از چرخه هوایی کشور کار بزرگی بود که مطالعات زیادی در اینباره انجام شد و با مدیریت صحیح این ۳۲ فروند هواپیما با هواپیماهای غربی نظیر بوئینگ MD، ایرباس ۶۰۰-۳۰۰، ایرباس ۳۱۰، ایرباس ۳۲۰ جایگزین شدند.
حفظ نیروی تعمیر و نگهداری
حقیقتجو تصریح کرد: هماکنون سازمان هواپیمایی کشوری به جایی رسیده است که میخواهد از هواپیماهای جدید و به روز و با نگرش تخصصی استفاده کند و قطعا از این پس از ورود هواپیماهای قدیمی جلوگیری خواهد کرد.وی با اشاره به اینکه بوئینگ MD مشکل تعمیر، نگهداری و پشتیبانی کارخانهای ندارد، ادامه داد: همه تصمیمات تنها و تنها براساس مقررات خواهد بود، زمانی که قرار شد بوئینگ MD وارد کشور شود، نظریات بر اساس مقررات بررسی و انجام شد اما از این پس با تفکرات و تصمیمات جدید، برنامه نداریم هواپیمای بوئینگ MD را از نظر شرایط موجود به کشور وارد کنیم زیرا همخوانی بین خدمات تعمیر، نگهداری و آموزش با تعداد بوئینگهای MD که به کشور وارد میشود وجود ندارد و نمیخواهیم نیروی تعمیر و نگهداری صرف چنین هواپیماهایی شود.
مدیرکل دفتر مهندسی و قابلیت پرواز سازمان هواپیمایی با بیان اینکه هواپیماهای بوئینگ MD از نسل دوم و سوم هواپیماهاست، افزود: هواپیماهای نسل جدید کاملا ضدخطاست، MDهای ۱۹۸۳ به بالا جزو نسل سوم هواپیماهاست اما دارای سیستمهایی است که نسبت به نسل جدید فول دیجیتال، عقبتر بوده و در رده پایینتری قرار دارند.
شاخص ورود ایمنی است
در همین رابطه مدیرعامل سازمان هواپیمایی کشوری بدون اشاره به نام هواپیما به دنیای صنعت گفت: اگر ایمنی رعایت میشد توپولف هم ایمن بود اما اگر دستورالعملهای مربوط به ایمنی رعایت نشود مدرنترین هواپیماها هم ناایمن میشوند. شاخص ورود یا عدم ورود یک نوع هواپیما ایمنی آن است. این شاهکلید ورود هواپیماست.
رضا نخجوانی ادامه داد: علت آن هم این است که در همه جای دنیا هواپیما استفاده میکنند و یکی از شاخصهای ما هم کشورهای پیشرفتهای هستند که خود هواپیما تولید میکنند. براساس معیارها اگر تا زمانی که یک هواپیما پشتیبانی مناسب و سطح ایمنی مقبولی داشته باشد به فعالیت خود ادامه میدهد.معاون وزیر راهوشهرسازی تصریح کرد: در تمام دنیا مقررات مربوط به ایمنی تقریبا یکسان است و ما نیز براساس مقررات بینالمللی برای هر هواپیمایی که تشخیص دهیم ایمنی مناسب ندارد تصمیم درست را اتخاذ میکنیم. همانطور که در خصوص ماجرای توپولف دیدیم با وجود تمام فشارها سازمان هواپیمایی تصمیمی که به صلاح ناوگان و مسافران بود را اتخاذ کرد و امروز شاهدیم هیچیک از هواپیماهای توپولف ۱۵۴ در آسمان ایران نمیپرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد