25 - 10 - 2023
ورود شرکتهای خردهفروش برق به معاملات بورس انرژی
مدیر توسعه بازار برق و هماهنگی با بورس انرژی گفت: ورود شرکتهای خردهفروش به معاملات برق سبز به توسعه معاملات در این بازار و تعمیق آن کمک قابلتوجهی میکند، زیرا از یک سو میتوانند با تجمیع نیاز مصرف مشترکان برق نسبت به پوشش ریسک نوسانات مصرف اقدام کنند و از سوی دیگر با تخصص و تجربه خود نسبت به کشف قیمت رقابتی بازار کمک کنند.
بهروز احمدیحدید مدیر توسعه بازار برق و هماهنگی با بورس انرژی در این خصوص گفت: از ابتدای راهاندازی معاملات سبز در بورس انرژی اقداماتی برای ورود شرکتهای خردهفروش برق به تابلوی سبز و تخصیص برق خریداری شده به مشترکان طرف قرارداد ایشان آغاز شد.
در قدم اول معاونت بازار برق ایران برنامهریزیهای لازم برای ایجاد امکان تخصیص برق خریداری شده توسط شرکتهای خردهفروش در «سامانه معاملات خارج از بازار برق ایران» روی پرتال شرکت مدیریت شبکه را طراحی و پیادهسازی کرد و با هماهنگیهای صورت گرفته با بورس انرژی، ساتبا و سایر ذینفعان در تاریخ ۲۳ مهر ۱۴۰۲، مجوز حضور شرکتهای خردهفروش در تابلوی سبز صادر شد.
وی ادامه داد: اولین معامله برق سبز در ۲۴ مهرماه توسط یک شرکت خردهفروشی به میزان ۷۲۰۰ کیلووات ساعت انجام و نهایی شد. در روز ۲۵ مهرماه نیز علاوه بر شرکت فوق، شرکت خردهفروشی دیگری اقدام به خرید برق تجدیدپذیر از تابلوی برق سبز بورس انرژی کرد که در مجموع در دو روز گذشته بالغ بر ۵۳۹ هزار کیلووات ساعت برق توسط شرکتهای خردهفروش در تابلوی سبز بورس انرژی مبادله شد.
احمدیحدید با اشاره به میزان برق خریداری شده، افزود: براساس برنامهریزی صورت گرفته، شرکتهای خردهفروشی مذکور میتوانند میزان برق خریداری شده خود را در زمانهای تعیینشده در سامانه معاملات خارج از بازار شرکت مدیریت شبکه به مصرفکنندگان طرف قرارداد خود تخصیص دهند. اطلاعات این مصرفکنندگان نیز از طریق سامانههای بازار برق برای شرکتهای مالک شبکه ارسال میشود تا در قبوض، برق مصرفی مصرفکنندگان اعمال شود.
مدیر توسعه بازار برق و هماهنگی با بورس انرژی تصریح کرد: امید است با ورود شرکتهای خردهفروش به معاملات برق سبز به توسعه معاملات در این بازار و تعمیق آن کمک قابلتوجهی شود، زیرا از یک سو این شرکتها میتوانند با تجمیع نیاز مصرف مشترکان برق نسبت به پوشش ریسک نوسانات مصرف اقدام کنند و از سوی دیگر با توجه به تخصص و تجربه بالای خود در فضای تجارت برق، نسبت به کشف قیمت رقابتی در بازار کمک کنند.
احمدی ادامه داد: علاوه بر این تا قبل از صدور مجوز حضور شرکتهای خردهفروش در تابلوی سبز، مشترکان طرف قرارداد ایشان که برق مورد نیاز خود را از شرکت خردهفروش خریداری میکردند، مجبور بودند برق سبز مورد نیاز را شخصا و به صورت مستقیم از بورس انرژی خریداری کنند. با رفع این محدودیت، مصرفکنندگان میتوانند در قالب یک قرارداد واحد، تمامی برق مورد نیاز خود (عادی یا سبز) را به صورت یکجا از شرکتهای خردهفروش خریداری کنند.
مدیر توسعه بازار برق و هماهنگی با بورس انرژی خاطرنشان کرد: با راهاندازی تابلوی معاملات سبز در بورس انرژی، از ابتدای خرداد تا پایان مهر سال جاری، مصرفکنندگان بالای یک مگاوات مجاز بودند که به عنوان خریدار برق در این فضا اقدام به خرید برق مورد نیاز خود کنند.
در این مدت بیش از ۱۳۶ میلیون کیلووات ساعت انرژی تولیدی برق نیروگاههای تجدیدپذیر با ارزش بیش از ۳۵۰ میلیارد تومان در تابلوی سبز بورس انرژی معامله شده است.
هدایت سرمایههای خُرد به سمت بازار مسکن با توسعه صندوقهای زمین و ساختمان
عضو هیاتمدیره و معاون سرمایهگذاری تامین سرمایه بانک مسکن گفت: از طریق ابزارهای مالی چون صندوق زمین و ساختمان سرمایههای خُرد و نقدینگی سرگردان در سطح جامعه به سمت ساخت مسکن هدایت خواهد شد.
سیدمهدی پارچینی در رابطه با ماهیت صندوق زمین و ساختمان اظهار کرد: صندوقهای زمین و ساختمان چند سالی است که در بازار سرمایه فعالیت دارند و شرکت تامین سرمایه بانک مسکن تنها نهاد مالی در بازار سرمایه بوده که اقدام به تاسیس و مدیریت صندوقهای سرمایهگذاری زمین و ساختمان کرده است.
او افزود: تامین سرمایه بانک مسکن در این حوزه ٣ صندوق را تحت مدیریت خود داشته که تامین مالی آنها به منظور ساخت پروژههای مسکونی از طریق بازار سرمایه صورت گرفته و پروژهها نیز تحویل خریداران شده است.
با توجه به سهم بالای هزینه مسکن در سبد خانوارها و در جهت کمک در تحقق نهضت ملی مسکن، تامین سرمایه بانک مسکن با توجه به تجربیات خود در مدیریت صندوقهای زمین و ساختمان با برخی خلاءها و موانع در ساختار این دسته از صندوقها مواجه بوده، به همین خاطر با هدف رفع آن و انطباق با دستورالعمل و قوانین بالادستی موجود، پیشنهادات اصلاحی را در این خصوص به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه کرده و جلساتی هم با سازمان بورس برگزار شده است.
عضو هیاتمدیره و معاون سرمایهگذاری تامین سرمایه بانک مسکن گفت: شرکت تامین سرمایه بانک مسکن درخواست تاسیس چند صندوق جدید را به سازمان بورس ارسال کرده، انتظار میرود با برطرف شدن و ابلاغ اصلاحات احصاء شده و راهاندازی صندوقهای درخواستی، شاهد افزایش جذابیت این دسته از صندوقها برای سرمایهگذاران و نهادهای مالی فعال در بازار باشیم تا از طریق ابزار مالی سرمایههای خرد و نقدینگی سرگردان در سطح جامعه به سمت ساخت مسکن هدایت شوند.پارچینی درخصوص تفاوت اوراق سلف موازی مسکن با صندوقهای زمین و ساختمان تصریح کرد: در اوراق سلف مسکن، سرمایهگذاران بخشی از یک ملک را که در حال ساخت است، خریداری میکنند و با تحویل تعداد مشخص از اوراق در زمان سررسید، مالک آن میشوند، در حالی که در صندوق زمین و ساختمان، سرمایهگذاران با هدف بهرهمندی از رشد ارزش حوزه مسکن و با کمترین مبلغ اقدام به سرمایهگذاری کرده و از آن سود دریافت میکنند.
او در ادامه افزود: در صندوقهای زمین و ساختمان تا قبل از اتمام پروژه، هر ۶ ماه با گزارش کارشناس رسمی و در مقطع کمتر از آن با توجه به درصد پیشرفت پروژه سرمایهگذاران نسبت به افزایش خالص ارزش داراییهای صندوق بهرهمند شده و پس از اتمام پروژه، از طریق مزایده ملکها به فروش رسانده میشود و منابع حاصله بین دارندگان واحدهای سرمایهگذاری توزیع میشود.
عضو هیاتمدیره و معاون سرمایهگذاری تامین سرمایه بانک مسکن در پایان گفت: صندوقهای زمین و ساختمان و اوراق سلف مسکن جزو ابزارهایی است که در بازار تعریف شده و در صورت توسعه، آنها میتوانند نقش مهمی در تامین مالی حوزه مسکن در کشور ایفا کنند.
لذا از نهادهای مربوطه همچون وزارت راهوشهرسازی، شهرداریها و سازمان امور مالیاتی درخواست میشود به منظور کمک به این حوزه همراهی و حمایت کنند. لازم به ذکر است با مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی و پیگیریهای سازمان بورس، انتقال دارایی به این دسته از صندوقها و نیز واگذاری دارایی توسط این صندوقها معاف از مالیات اعلام شدند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد