6 - 12 - 2019
ورود موج دوم ملخها
بهمنماه پارسال بود که اولین گروه ملخهای صحرایی از کشورهای حوزه خلیجفارس وارد ایران شدند. سطح مبارزه با این آفت به هشت استان رسید و خبرها حاکی از میزان کم خسارتها بود. مبارزه با ملخها به گونهای پیش رفت که مردم محلی نیز وارد عمل شدند و فرماندار خوزستان اعلام کرد که دولت ملخهای زنده را کیلویی هشت هزار تومان میخرد. اما حال پس از گذشت حدود پنج ماه از اولین حمله متولیان از ورود موج دوم ملخهای صحرایی به کشور خبر میدهند در حالی که هنوز اعتبارات مبارزه با آنان در موج اول کامل پرداخت نشده است. مساله به قوه مقننه کشیده شد و رییس مجلس شورای اسلامی به کمیسیون کشاورزی دستور داد موضوع هجوم ملخها در استان هرمزگان را پیگیری کند. به گفته رییس کمیسیون کشاورزی مجلس «فرآیند درخواست اعتبار برای آفت ملخ صحرایی یک ماه در وزارت کشور و دو ماه در سازمان برنامهوبودجه کشور معطل مانده است.»
احمدعلی کیخا رییس کمیسیون کشاورزی مجلس در برنامه گفتوگوی ویژه خبری گفت: فرآیند درخواست اعتبار برای آفت ملخ صحرایی یک ماه در وزارت کشور و دو ماه در سازمان برنامهوبودجه کشور معطل مانده و اعتبارات بسیار دیر برای مبارزه با این آفت رسیده است که اگر به اعتبار به موقع میرسید و مقابله با این آفت به موقع انجام میشد وضعیت بهتر از الان بود.
او گفت: وزارت جهاد کشاورزی دو روز پس از اخطار فائو نامه به وزارت کشور و سازمان برنامهوبودجه کشور نوشت اما این درخواستها سه ماه در بوروکراسیهای اداری آنها گیر کرد. مسوولان حفظ نباتات در این برنامه تعداد استانهای درگیر را ۸ و ۹ استان اعلام کردهاند.
کیخا رییس کمیسیون کشاورزی مجلس درباره اهمیت مبارزه با این ملخها گفت: هشت استانی که اکنون درگیر مبارزه با این ملخها هستند ارزش محصولات زراعی آنها ۹۰ هزار میلیارد تومان است بنابراین مبارزه با این آفت بسیار جدی است ضمن اینکه سابقهای از این آفت وجود دارد که ۵۰ سال پیش وارد کشور شده و در آن زمان کشور را به مرحله قحطی رسانده است و همان زمان دو میلیون هکتار سطح مبارزه با این ملخها در کشور بوده است.
کیخا رییس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: بر اساس مستندات نامه در تاریخ ۱۷ بهمن ۹۷ به سازمان برنامه و مدیریت آمده است در حالی که طبق گفته (معاون سازمان برنامهوبودجه) مصوبه اعتبار در نیمه اردیبهشت گرفته شده است.
همچنین سعید دشتی معاون کشاورزی و منابع طبیعی سازمان برنامهوبودجه کشور در پاسخ به سوال مجری که چرا فرآیند تصویب و تحویل اعتبارات سه ماه طول کشیده است، گفت: در تاریخ ۱۰ اردیبهشت مصوبه هیات وزیران به دست ما رسیده و ظرف یک هفته این سازمان اقدام کرد و ۱۰ میلیارد تومان برای مقابله با این آفت پرداخت کرد.معاون کشاورزی و منابع طبیعی سازمان برنامهوبودجه کشور ادامه داد: برای تصویب اعتبار یک پروسهای درخواست و تصویب لازم است که در وزارت کشور و دولت انجام شده است و به همین دلیل فرآیند طولانی شده است.
دشتی همچنین درباره اینکه چرا از ۳۰ میلیارد تومان درخواست اعتباری تنها ۱۰ میلیارد تومان تصویب شده است،گفت: ۵/۱۲ میلیارد تومان نیز اخیرا به سازمان حفظ نباتات پرداخت کردیم که درگاهی رییس سازمان حفظ نباتات که در برنامه حاضر بود اعلام کرد این اعتبار مربوط به اعتبارات جاری و عمومی است و هیچ ارتباطی برای مبارزه با ملخ ندارد.
کیخا رییس کمیسیون کشاورزی مجلس هم از پاسخهای معاون سازمان برنامهوبودجه کشور قانع نشد و گفت: طبق گفته ایشان پس از دو ماه تازه در نیمه اردیبهشت تصویب مصوبه پرداخت اعتبار از دولت گرفتهاند و این زمان بسیار طولانی است و برای آفت بسیار مهمی مانند ملخ صحرایی که با ویژگیهای خاصی که دارد میتواند به سرعت کشور را دربر گرفته و حتی به قحطی برساند کافی نیست.
در این نشست اختلاف در میزان اعتبار درخواستی برای مبارزه با ملخ بین مسوولان حفظ نباتات و سازمان برنامهوبودجه کشور نیز وجود داشت.
رییس سازمان حفظ نباتات مطرح میکرد که تاکنون ۳۰ میلیارد تومان اعتبار درخواست شده و ۱۰ میلیارد تومان آن پرداخت شده و ۲۰ میلیارد تومان در مرحله تصمیمگیری و پرداخت است اما معاون سازمان برنامهوبودجه در این برنامه اعلام کرد تاکنون ۱۰ میلیارد تومان پرداخت شده و ۱۰ میلیارد تومان دیگر هم مکاتبه شده که برای آن تصمیمگیری میشود. بنابراین در بیانات این دو مقام مسوول ۱۰ میلیارد تومان اختلاف اعتبار وجود داشت.
عملکرد بیموقع
کیخا رییس کمیسیون کشاورزی مجلس معتقد بود که فائو (سازمان خواروبار جهانی) به موقع اخطار لازم را داده و وزارت جهاد کشاورزی هم به موقع درخواست اعتبار کرده است اما به دلیل طولانی شدن این فرآیند و نرسیدن اعتبار لازم مبارزه به موقع انجام نشده است.
در دیگر سو درگاهی رییس سازمان حفظ نباتات معتقد بود که با وجود اینکه اعتبارات به موقع نرسید اما با استفاده از ظرفیتهای استانی کار مبارزه را به خوبی انجام دادیم و از اعتبارات استانی تا حدی که توانستیم استفاده کردیم و خللی در کار مبارزه با ملخها صورت نگرفته است اما رییس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه کل اعتبارات استانی که وجود داشته بیش از پنج میلیارد تومان نبوده و حتی اگر ۱۰ میلیارد تومان اعتبار پرداختی دولت را در نظر بگیریم به هیچ عنوان کفاف این مبارزه در سطح ۵۰۰ هزار هکتار را نمیداد چنین استدلال میکرد که مشکل اصلی در مبارزه کمبود اعتبار و عدم تخصیص به موقع آن بوده و مسوولان کشور به اهمیت این مبارزه واقف نبودهاند.
کیخا تاکید کرد ما دولت را بر اساس قانون مکلف کردهایم که با آفات عمومی مقابله کند و برای آن اعتبارات مجزایی در نظر بگیرد.
او با بیان اینکه بیبرنامگی در دولت وجود داشته گفت: به عنوان مثال شرکت خدمات ویژه هوایی که در مقابله با اینگونه آفات نقش بسیار مهمی میتواند ایفا کند به شهرداری قزوین واگذار شده بود و اینها نشان میدهد که برنامهریزی در کشور وجود ندارد و اگر چه این شرکت خدمات ویژه هوایی اکنون از شهرداری قزوین گرفته شده است اما تجهیزات کافی ندارد.
صحبتهای رییس سازمان حفظ نباتات در حالی برای به موقع بودن مبارزه و مقابله کامل با این آفات مطرح میشود که به گفته ایشان سطح مبارزه از ۴۰۰ هزار هکتار به ۵۷۰ هزار هکتار رسیده یعنی ۱۷۰ هزار هکتار طی چند ماه گذشته ملخهای صحرایی پیشروی کردهاند همچنین سطح درگیری استانها هم از شش به ۹ استان رسیده است. او در عین حال پیشبینی کرد که سطح مبارزه به ۸۰۰ هزار هکتار هم خواهد رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد